Alstroemeria | Incalelie

De Alstroemeria is verkrijgbaar in ontelbaar veel kleuren en is hét symbool voor hechte vriendschap. Lees nu alles over deze bloem bij de Regiobloemist!

De Alstroemeria is zo’n typische bloem die verkrijgbaar is in alle kleuren van de regenboog. Speur je het internet af naar de Alstroemeria, dan zal je al gauw opvallen dat de bloem te verkrijgen is in rode, paarse en roze tinten, maar ook in het oranje, geel  of rood. Je kunt dus alle kanten op met de Alstroemeria.

Van de verschillende namen die toegekend zijn aan deze bloem, is de Alstroemeria het meest moeilijk om uit te spreken. Gemakshalve kun je jezelf ook aanwennen om over de Incalelie te reppen. Deze tweede naam is toe te schrijven aan de bevolkingsgroep die woonachtig zijn in het Andesgebergte, de plek van herkomst van de bloem. Wil je het naadje van de kous weten over de Alstroemeria? Regiobloemist bespreekt de bloem uitvoerig op deze pagina, dus ga er maar eens goed voor zitten.

Alstroemeria Bloem

Korte samenvatting

De Alstroemeria staat te boek als een winterharde bloemsoort, die na aankoop 2 weken goed blijft. Bij de juiste verzorging kun je er dus lang van blijven genieten. Idealiter kies je er dan ook voor om 1 cm van de steel af te knippen voordat je een vaas tot tijdelijk thuis bombardeert. Naar het schijnt, dankt de Alstroemeria zijn naam aan het Latijnse woord Aurantium. Vrij vertaald betekent dit sinaasappel, wat zou kunnen duiden op de kleur die sommige varianten van de bloem hebben.

Alstroemeriaceae is de familie waar de bloem onderdeel van uitmaakt en op z’n ‘top’ kunnen de bladeren van de bloem wel 50 centimeter hoog worden.

Geschiedenis Alstroemeria

Geschiedenis

Eeuwen geleden heerste er altijd een prestigestrijd tussen plantkundigen wie als eerste een bepaalde bloem had ontdekt. In het geval van de Alstroemeria, was het de Zweed Clas Alströmer die er met de eer vandoor mocht gaan. De in Alingsås opgegroeide Alströmer was een leerling van de welbekende Carl Linnaeus en deed de ontdekking ergens in de 18e eeuw. Onder het mom van ‘wie iets vindt, mag het houden’, was het diezelfde Alströmer die de bloem omdoopte tot Alstroemeria. In Zweden spreken ze ook wel van de Alströmeriasläktet.

Alstroemeria Oorsprong

Oorsprong

Bij een eerste vinder, hoort uiteraard ook een vindplaats. Clas Alströmer vond de Alstroemeria in het Andesgebergte, een keten die zich uitstrekt over de Zuid-Amerikaanse landen Chili, Peru en Brazilië. Niet geheel verwonderlijk is het dan ook dat de tweede naam Incalelie is. De Inca’s zijn namelijk de oorspronkelijke inwoners van Peru.

Symbolische / kleuren betekenis

De betekenis achter de Alstroemeria is even mooi als waardevol. Het geven van de bloem staat namelijk gelijk aan een eeuwige vriendschap. Voor mensen die een vriend of vriendin in het zonnetje willen zetten, is dit dus een erg geschikte optie. Ben je op zoek naar een nog wat diepere betekenis? De blaadjes van de bloem symboliseren medeleven, geduld, begrip, humor, daadkracht en respect. Veel mooier ga je ze dus niet vinden!</p>

Hoe herken je de Alstroemeria?

Special feature' aan de Alstroemeria, is de wijze waarop de bladeren zich presenteren. Ze zitten namelijk op speciale wijze gedraaid. Hierbij lijkt het net alsof de onderzijde zich boven bevindt en vice versa. Kenmerkend voor de bloem zijn eveneens de wortels, die behoorlijk taai kunnen zijn. Een ander punt waar je absoluut niet omheen kunt, zijn de felgekleurde bladeren van de bloem.

Verzorging / onderhouden

De Alstroemeria is een vrij ‘hongerige’ bloem. Dat wil zeggen dat het gewas er waarde aan hecht als je ‘m regelmatig voorzien van nieuwe mest of compost (als je ‘m in de tuin hebt staan). Houd je de Alstroemeria binnenshuis, dan dien je het water regelmatig te verversen. Laat je dit na, dan bestaat de kans dat bacteriën de kans krijgen om zich te nestelen in het water.

Alstroemeria Soorten

Soorten

De Alstroemeria is onder te verdelen in gebruikelijke en minder gebruikelijke soorten. Het veredelen van de bloem maakt het onmogelijk om ze allemaal te bespreken, dus beperkt de Regiobloemist zich op deze pagina tot een beperkt aantal varianten. Alstroemeria Dover Orange, Lutea, Orange King, Scottish Yellow, September Glow en Splendens zijn de meer bekende soorten. De Hilverda, Ligtu, Spathulata en Pelegrina zijn minder bekend.

Alstroemeria tuinplant of snijbloem

Ook als tuinplant of alleen snijbloem?

De Alstroemeria is een bloem die graag een plekje krijgt in de woonkamer, maar misstaat evenmin in de tuin.

Bloeitijd / seizoen

De bloeiperiode van de Alstroemeria gaat van start als het hoog zomer is. Houd de bloem dus extra goed in de gaten als de juni- en julimaanden volop bezig zijn.

Standplaats zon / schaduw

Zou je de Alstroemeria kunnen vragen wat zijn voorkeur is wat betreft zon en schaduw, dan krijg je een twijfelend antwoord. De bloem geniet namelijk van de zon én de schaduw. De beste standplaats is dan ook een plek waar beide voorkomen.

Bollen planten

Om het planten van de Alstroemeria bollen tot een succes te maken, dien je de aarde goed te draineren voordat je van start gaat. Bemesten en regelmatige gietbeurten zijn eveneens sleutelfactoren bij dit proces. In het voorjaar, zo rond maart, is verreweg de beste periode voor het planten van de bollen.

Snoeien

Begint de Alstroemeria wat droger aan te voelen terwijl de bladeren een gele kleur beginnen te krijgen? Dan is het tijd om actie te ondernemen, als je het jaar erop ook van wilt genieten tenminste. Je snijdt de bloem dan 10 tot 20 centimeter boven de grond af. Let er goed op dat je de zaaddozen van de stengels verwijdert. Daarbij moet wel gezegd worden dat grote delen van de bloem al verdwijnen in de herfstperiode.

Vermeerderen

Wellicht vind je dit niet de meest spannende manier van vermeerderen, maar zaaien is wel een hele makkelijke methode. Zaadjes, compost, een plastic folie en een pot zijn de enige vier dingen die je nodig hebt. Vul de pot met wat compost en maak er wat gaatjes in, zodat je de zaadjes 1 tot 2 centimeter diep kunt planten.

Kies er dan voor om het drie weken te laten staan op kamertemperatuur en zet ze vervolgens nog eens drie weken in een koele omgeving (5 graden). Zet de pot vervolgens weer in een kamer, waarna de bloem binnen enkele weken tevoorschijn zal worden getoverd.

Stekken

Stekken is een wat leukere manier van vermeerderen. Of beter gezegd: scheuren! Dit doe je door de wortels in stukjes te scheuren (of snijden). Doe dit wel met beleid, want de wortels kunnen erg gevoelig zijn. Eens in de vier jaar is vaak al voldoende.

Drogen

Sommige bloemen lenen zich uitstekend als droogbloem, maar dit is niet het geval bij de Alstroemeria.

Veredelen

Het veredelen van de Alstroemeria is niet iets wat maar weinig voorkomt in Nederland. In de loop der jaren zijn er namelijk steeds meer kwekerijen bijgekomen die de focus hebben gelegd op de Alstroemeria. Doel van het veredelen is het creëren van nieuwe soorten, maar de optimalisatie van de steel en het beschermen van de bloemen tegen kwaadaardige insecten staat eveneens centraal. De Alstroemeria is een relatief makkelijk ras om te veredelen, want sommige bedrijven slagen erin om zo’n 10 nieuwe soorten per jaar op de markt te brengen.

Overhouden / bewaren

Voor het overhouden van de Alstroemeria, kun je de bollen herplanten. Je dient de wortels na de bloeiperiode voorzichtig op te graven en de aarde te verwijderen. Vraag je af welke wortels het beste zijn en maak een afweging welke je wilt bewaren en welke niet. Later is het tijd om ze weer in de grond te stoppen en ze te verwennen met wat water. Het einde van de zomer of het begin van de herfst is hier het meest geschikte moment voor.

Favoriete boeketten voorzien van de Alstroemeria

Boeketten die zich het beste lenen voor de Alstroemeria, zijn de gemengde boeketten. Hierbij kun je denken aan plukboeketten, maar veldboeketten misstaan evenmin in de huiskamer. Bloemen die een fantastisch paar vormen met de Alstroemeria, zijn de Alchemilla en Anethum. Laat je ook wat Gerbera’s, Aquilegia’s of Antirrhinums aanbrengen, dan krijg je een kleurrijk geheel waar je de komende weken echt plezier aan kunt beleven.

Veelgestelde vragen

Is de Alstroemeria giftig?

Hoe mooi de Alstroemeria ook is, de plant is helaas wel giftig. De plant bevat namelijk glycosides, een stofje dat voor huidontstekingen en geïrriteerde ogen kan zorgen. Indien je de bloem hebt vastgepakt, raden we je dan ook aan om de handen goed te behandelen met zeep.

Hoeveel bloemen kunnen er zichtbaar worden bij de Alstroemeria?

Met een beetje geluk kunnen er wel 6 tot 8 bloemen ontstaan bij de Alstroemeria. Dit proces voltrekt zich meestal zodra de bloem de overstap van bloemist naar huiskamer heeft gemaakt.

Mijn Alstroemeria maakt geen stuifmeel aan. Brengt dit ook voordelen met zich mee?

Jazeker! Sommige bloemenliefhebbers zijn namelijk allergisch voor stuifmeel, waardoor deze soorten van de bloem perfect zijn voor mensen met hooikoorts. Sommigen denken ook dat het vlekken voorkomt, maar dat is bij het stuifmeel van de Alstroemeria een onterechte stelling.