Amaryllis | Ridderster | Hippeastrum

De Amaryllis is een trots lid binnen de Narcisfamilie. Op deze pagina vertelt de Regiobloemist alles over de ins en outs van deze bloem!

Bloemen die niet over een hippe botanische naam beschikken, mogen zich niet tot de elite van het bloemencorso rekenen. Een bloem die dat in ieder geval wel mag, is de Amaryllis. In botanische kringen wordt er ook wel gesproken van het Hippeastrum, terwijl we in Nederland ook wel reppen over de Ridderster. Naast een Latijnse naam, is de Amaryllis eveneens gezegend met twee nicknames: de Bengaalse lelie en The Naked Lady. Deze bijnaam klinkt misschien ietwat controversieel, maar is ooit bedacht omdat de bloem niet bedekt is met bladeren.

De Amaryllis is onder andere bekend vanwege de opvallende manier van bloeien. Deze vrolijke bloemsoort groeit in ‘schermen’. Dat wil zeggen dat verschilende knoppen ontstaan vanuit de central gelegen steel. Hierdoor lijkt het net alsof er een sort zonnescherm ontstaat. De Regiobloemist zet de Amaryllis in het zonnetje op deze pagina, dus lees gauw verder om een Amaryllis expert te worden!

Amaryllis betellen
Amaryllis Bloem

Korte samenvatting

De Amaryllis is een trots lid van de Narcisfamilie, een familie die in het Latijn bekendstaat als de Amaryllidaceae. Leuk feitje van deze plant is dat hij niet per sé grond of aarde nodig heeft om een leuk leven tegemoet te gaan. De bloem kan ook uitstekend groeien als het in een glas met water gezet wordt. Hiervoor kun je het beste een Amaryllisbol aanschaffen. Dit is een speciaal soort vaas die specifiek ontworpen is voor deze bloem. Het bovenste gedeelte van dit glas lijkt op een normale vaas, maar de onderzijde vormt een soort ‘kom’ waar de wortels voldoende speelruimte krijgen om te groeien. De bolvorm is nodig, aangezien de steel oorspronkelijk hol is.

Wil je een Amaryllis bestellen en laten bezorgen? Bekijk ons complete assortiment

Geschiedenis

Ontdekkingsreizigers van vroeger waren niet alleen op expeditie om nieuwe landen te ontdekken. Het traceren van nieuwe flora en fauna die ze nog niet kenden, behoorden eveneens tot hun interessegebied. Botanicus William Herbert was de eerste die de bloem meenam naar het Europese continent. Diezelfde Herbert was tevens naamgever van de bloem, die hij omdoopte tot Hippeastrum. Dit woord is opgebouwd uit twee componenten: hippeus (ridder) en astrum (ster). Vermoedelijk begonnen we in Nederland aan het begin van de 18e eeuw met de kweek. Daarmee is de Amaryllis al jaren onder ons.

Amaryllis Oorsprong

Oorsprong

Met zo’n exotische naam als de Amaryllis, kun je eigenlijk niets anders dan verwachten dat het toevluchtsoord eveneens exotisch is. Dit is dan ook het geval. Gaan we volledig terug naar de oorsprong van de Amaryllis, dan brengt ons dat aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. De bloem is oorspronkelijk afkomstig uit Argentinië, maar komt ook voor in het hoger gelegen Mexico en rondom het Caribisch zeegebied.

Amaryllis Symbool Betekenis

Symbolische / kleuren betekenis

Bloemen worden al eeuwenlang cadeau gegeven om de ander een steuntje in de rug te bieden. Sommige bloemen worden frequent overhandigd op uitvaarten, terwijl andere bloemetjes populaire giften zijn op verjaardagen. Wist je dat deze symboliek met een moeilijk woord ook wel floriografie wordt genoemd? De Amaryllis staat voor velen synoniem voor ‘trots’ of ‘bewondering’. Als je zoon of dochter geslaagd is voor de opleiding, is de Amaryllis de meest bijpassende bloem.

Hoe herken je de Amaryllis?

Loop je het aanbod van de Regiobloemist na, dan kan het op basis van kleur lastig zijn om de Amaryllis te herkennen. Daar waar andere bloemen altijd verkrijgbaar zijn in één kleur, wil dit bij de Amaryllis nog weleens verschillen. In sommige gevallen kleurt de Amaryllis rood of roze, maar wit of groen is ook niet bepaald ongebruikelijk. Een onderdeel wat wel degelijk tot herkenning kan leiden, zijn de bloembollen. Deze zijn namelijk erg groot van stuk. De oplettende kijker raden we aan om in de winter extra focus te houden op de bladeren. Deze zijn dan namelijk kortstondig groen, waarna ze in de zomer zullen verdwijnen.

Verzorging / onderhouden

De vervanging van water is een belangrijk onderdeel bij het verzorgen van de bloem. Met name als je een Amaryllisbol als thuis kiest voor de bloem en lang wilt genieten van de Amaryllis, raadt de Regiobloemist je aan om dit water eenmaal per drie dagen te vervangen. Doe je dit namelijk niet, dan geef je bacteriën de kans om zich in het water te nestelen. En laat dat nu net iets zijn waar bloemen net zo’n hekel hebben als mensen! Vergeet niet om de bloem aan de onderzijde schuin af te snijden. Hiermee help je de Amaryllis in het zadel en wordt het ‘opslurpen’ van water een stuk makkelijker.

Soorten

Tel je alle soorten van de Amaryllis bij elkaar op, dan zul je uitkomen op een aantal tussen de 70 en 75. Een grote familie vol opa’s, oma’s, papa’s, mama’s, broers, zussen, ooms, tantes, neefjes en nichtjes dus. Voorbeelden van soorten van de Amaryllis zijn de Amaryllis Adele, Amaryllis Ambiance, Amaryllis Matterhorn, Amaryllis Estella en Amaryllis Dynasty.

Ook als tuinplant of alleen snijbloem?

De Amaryllis is het verreweg het meest geschikt als snijbloem, maar dat betekent niet dat de bloem niet als tuinplant gebruikt kan worden. Sterker nog: er bestaat zelfs een speciale Tuin-Amaryllis (de Amaryllis belladonna). Lijkt het jou wel wat om deze bloem een plekje te verschaffen in je gazon? Let er dan wel op dat je de bollen in de aarde poot tussen oktober en april, al is het het beste om dit na de vorst te doen. De bloem kan hier namelijk absoluut niet tegen.

Amaryllis Bloeitijd Seizoen

Bloeitijd / seizoen

De bloeitijd is geheel afhankelijk van de temperatuur die op dat moment voelbaar is. Meestal vindt de bloei plaats als het kwik stijgt naar een waarde die tussen de 15 en 25 graden ligt. Vaak komen de knoppen uit in het voorjaar, zo rond april of mei. Waak er wel voor dat je verwarming thuis aan het loeien is, want dit zal de bloei allerminst bevorderen. Bij een temperatuur onder de 15 graden zal er zelfs helemaal niets gebeuren.

Amaryllis Standplaats Zon Schaduw

Standplaats zon / schaduw

Zon is de sleutel die nodig is om de bloeiperiode aan te wakkeren. Zonder zonnestralen kun je namelijk wachten tot je een ons weegt. Bewaar je de bloem binnenshuis, dan is een plekje op de vensterbank een uitstekende optie. Op de eettafel is eveneens een goed alternatief.

Amaryllis Bollen planten

Bollen planten

Methodes voor het planten van Amaryllis bollen zijn er genoeg. Als je ze in potgrond wilt zetten, dien je een pot te kiezen waarbij het mogelijk is om 4 centimeter over te houden tussen de bol en de rand van de pot. Dit is belangrijk, zodat er nog ruimte overblijft voor het geven van water.

Snoeien

Snoeien is niet mega gebruikelijk bij de Amaryllis, maar het is wel mogelijk. Zodra de bloeiperiode achter de rug is, kun je ervoor kiezen om de stengels af te snijden. Zorg er wel voor dat je de bladeren laat zitten, want deze vormen een essentieel onderdeel.

Vermeerderen

Parteren is een manier van vermeerderen bij de Amaryllis. Dit doe je door de bollen in 6 tot 8 gelijkmatige stukken te snijden. Verdeel de partjes over plastic zakjes, die je vult met lichtvochtig zand. Prik hier wat kleine gaatjes in en bewaar ze op een donkere plek. Stop ze in de grond tussen  oktober en april om het vermeerderen te bevorderen.

Stekken

Stekken is verreweg de meest gangbare manier van vermeerderen, maar dit is niet mogelijk bij de Amaryllis.

Drogen

Het drogen van de Amaryllis is in tegenstelling tot stekken wel mogelijk. Je kunt hiervoor de bollen het beste in het najaar verwijderen en de bol 2 weken een warm en droog thuis geven. Hierdoor geef je de bollen de kans om te herstellen.

Veredelen

Meerdere kwekers in binnen- en buitenland houden zich bezig met het veredelen van de Amaryllis. Vaak is het veredelen van bloemen een nauwgezet proces, waar jaren overheen gaan voordat een nieuwe soort op de markt gebracht kan worden. Meestal duurt dit wel 10 jaar. Inmiddels zijn al meerdere kwekerijen erin geslaagd om nieuwe varianten van de Amaryllis op de markt te brengen.

Amaryllis bewaren boeket

Overhouden / bewaren

Het overhouden van de Amaryllis behoort tot de opties, al vindt dit proces doorgaans buitenshuis plaats. Net na de bloeiperiode dien je zo’n 3 tot 5 centimeter van de steel af te snijden. Daarna laat je het 6 maanden zitten, waarna je de bollen verwijdert en ze 2 weken droogt. Vervolgens plaats je ze terug, zodat je er een nieuw jaar van kunt genieten.

Amaryllis Kerst Mand

Favoriete boeketten / manden voorzien van de Amaryllis

De Amaryllis is een graag geziene gast in boeketten en manden die met Kerst gegeven worden. Dit komt omdat de bloem vaak rood en wit kleurt, wat typische kleuren zijn die geassocieerd worden met de belangrijkste feestdagen van het jaar.

Veelgestelde vragen

Welke symboliek zit er nog meer achter de plant?

Amaryllis is afgeleid van het Griekse woord ‘amarysso’, wat vrij vertaald zoiets betekent als ‘stralen’. Het is dus niet alleen een bloem van trots, maar ook van geluk.

Hoe lang kan de steel worden?

De steel van de Amaryllis kan wel 40 tot 60 cm lang worden.

Waar wordt de Amaryllis met name gekweekt?

Nederland en Zuid-Afrika zijn één van de belangrijkste exporteurs van de bloem. In de Verenigde Staten worden zo’n 10 miljoen Amaryllissen per jaar afgenomen.