De anjer is een prachtige bloem die in verschillende kleuren te verkrijgen is. Zo heb je ze in felle kleuren, maar je hebt ook prachtige witte anjers. De anjerbloem heeft een lange houdbaarheid en ruikt daarnaast ook nog eens ontzettend lekker. Je kan de bloem op meerdere manieren verwerken in een boeket, zo kun je kiezen voor een boeket vol anjers, maar als je meer van verschillende soorten bloemen houdt is dat natuurlijk ook mogelijk. Anjers zijn ook een mooie toevoeging aan je tuin of op je balkon. De anjer is al eeuwenlang een bloem met veel symbolische betekenis.
De anjer, officieel de Dianthus, is een geslacht bloemen uit de anjerfamilie. De naam Dianthus is een afgeleide van dios (god) en anthos (bloem). Los van de vele kleuren waarin anjers verschijnen zijn er ook verschillende vormen bladeren en verschillende manieren van bloei. Je kunt dus enorm afwisselen tussen anjers, zonder verveeld te raken!
Wil je anjers bestellen als boeket, bekijk ons assortiment. Wil je alles weten over anjers en hoe je ze moet verzorgen. Lees dan lekker verder.
De anjer speelt al eeuwenlang een rol in met name de Europese cultuur. Zo werden er in de 15e eeuw hele anjervelden aangelegd in de Provence en in Italië en werden anjers vaak in kunst gebruikt. Ook werden anjers in het verleden gebruikt als geneesmiddel bij koorts en bij maagklachten. In Nederland is vooral de witte anjer bekend geworden doordat Prins Bernhard altijd een witte anjer op zijn colbert droeg. De witte anjer was tevens een teken van verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, nadat nationale symbolen waren afgeschaft in Nederland.
De anjer kwam oorspronkelijk alleen voor in Europa, Azië en het zuiden van Afrika. Tegenwoordig wordt hij in meerdere continenten geteeld. Vooral in het Middellandse Zeegebied komt de anjer al eeuwenlang voor. Zoals gezegd werden in bepaalde regio’s hele anjervelden aangelegd. De anjer werd ook regelmatig als versiering gebruikt, bijvoorbeeld in hoofdkransen van de Romeinen en de Grieken. De naam Dianthus is waarschijnlijk bedacht door de Griekse plantenkundige Theophrastus (371-287 voor Christus).
Anjers worden al sinds mensenheugenis gebruikt als een teken van liefde en romantiek. Het wordt daarom ook vaak gebruikt in boeketten. In Nederland heeft vooral de witte anjer een speciale symbolische betekenis. Zo droeg Prins Bernhard altijd een witte anjer op zijn jasje of colbert en wordt de witte anjer gebruikt als symbool voor de Nederlandse veteranen. Dat symbool heeft zijn oorsprong in de Tweede Wereldoorlog toen het als teken van verzet werd gebruikt in Nederland.
Ook in andere landen wordt er een symbolische waarde aan de anjer gekoppeld. Zo is de groene anjer symbool voor het Ierse St. Patricks Day en worden anjers in sommige landen gebruikt als symbool voor socialisme. In Portugal staat de rode anjer symbool voor de anjerrevolutie in 1974. De rode anjer staat daarnaast ook symbool voor verloving en voor de arbeidersbeweging. Rond de Middeleeuwen stond de anjer ook symbool voor de Heilige Maagd Maria. Je zult dus weinig bloemen vinden met een grotere symbolische waarde dan de anjer, en terecht!
Er zijn vele verschillende soorten en kleuren anjers die allemaal een beetje van elkaar afwijken. Wel is een herkenbaar aspect aan de anjer dat ze grijsgroene of blauwgroene bladeren hebben en een buisvormige kelk met omliggende bladeren. Je kunt de anjer ook herkennen aan de typische frisse geur. De bloem komt veel voor in boeketten, dus je zult ‘m vast al vaak gezien of geroken hebben.
Wanneer je een prachtig boeket vol met anjers hebt besteld bij Regiobloemist, wil je natuurlijk dat de bloemen zo lang mogelijk vers blijven. Naast de vaasgarantie van 7 dagen, kun je zelf ook zorgen voor een langere levensduur. Hiervoor is de juiste vaas van groot belang. Een vaas van glas is in veel gevallen de beste optie, dit omdat je hierdoor gemakkelijk de stand van het water kunt controleren. De vaas dient namelijk half gevuld te zijn, houd dus elke dag even in de gaten hoeveel water er nog in de vaas zit. Gebruik voor het water van de bloemen schoonwater. Voeg daar vervolgens de voeding aan toe. Doordat je ervoor kiest om deze werkwijze te hanteren, kun je lang genieten van je mooie boeket anjers. Houd je anjers ook uit de buurt van je fruitschaal, ze zijn namelijk erg gevoelig voor het zogeheten ethyleengas dat van fruit afkomt.
De anjer kent heel veel soorten. Dit zijn de meest bekende anjers die we kennen:
Duizendschoon
De Duizendschoon is een populaire anjer voor in de tuin. Met zijn mooie roze en witte bloemen en een hoogte van rond de 70 centimeter zal hij een eyecatcher in je tuin zijn. De Duizendschoon is ook populair bij vliegende insecten als bijen, hommels en vlinders. Ze bloeien over het algemeen tussen juni en juli.
Prachtanjer
De Prachtanjer heeft het uiterlijk natuurlijk al in de naam zitten, het is een sierlijke bloem. De bloem is roze en geeft een heerlijke geur af. De prachtanjer bloeit tussen juni en september. Het is een echte vlinderplant, ze zijn er dol op en je zult ze ook altijd zien als je prachtanjers in je tuin hebt.
Witte anjer
De witte anjer is natuurlijk in Nederland van grote symbolische waarde, maar het is ook een mooie bloem. Je ziet hem vooral terug in boeketten en wordt dus ook gedragen als versiering op jasjes.
De anjer is zowel een tuinplant als een snijbloem. Je kunt voor in je tuin anjerzaadjes kopen om jouw tuin een mooi kleurrijk geheel te maken. Ze groeien immers niet voor niets overal in de natuur. Als je de anjer in je tuin plaatst is het verstandig de zaadjes niet te dicht naast elkaar te plaatsen, maar zo´n 20 centimeter tussen de plaatsen te laten. Hierover lees je meer onder het kopje ´Zaadjes planten´.
De meeste anjers bloeien tussen mei en september, dus voornamelijk tijdens de zomer. De plant blijft wel het hele jaar goed, mits de temperaturen niet te verder onder het vriespunt komen. Je kunt ze natuurlijk wel gewoon het hele jaar kopen bij Regiobloemist, voor een mooi boeketje!
Als je anjers in je tuin plant is het goed om dit op een licht vochtige plek te doen die rijk is aan voeding. De anjer moet daarnaast ook een beetje schaduw hebben en niet de hele dag in de zon staan. Hij kan wel redelijk goed tegen droogte, hij komt van oorsprong namelijk uit berggebieden. Vandaar ook zijn voorkeur voor een beetje schaduw, in de bergen staan ze natuurlijk ook niet de hele dag in de zon.
Als je de anjerzaadjes in je tuin plant moet je er op letten dat je dit in goed gedraineerde grond doet, met een neutrale ph-waarde. Met name in de winter kan de anjer namelijk niet goed tegen een natte grond. Omdat ze in de natuur groeien in de bergen is het goed om dit met de grond ook na te bootsen door het verhogen van de perken. Hiermee verbeter je ook de drainage en zorg je dat de grond luchtig blijft. Wanneer je de zaadjes gaat planten doe je dat het best met een tuinvork of harkje en plant je het in een diepte van tussen de 30 en 40 centimeter. Je mengt vervolgens de grond met een laagje compost, en blijf dit elke lente doen. Houd ongeveer 20 tot 25 centimeter tussen de anjers, zodat ze elkaars groei niet in de weg zitten. Als je een anjer plant kun je dat het best in de lente doen en in ieder geval zeker niet in de zomer of de winter.
Je kunt uitgebloeide bloemen verwijderen wanneer dat nodig is. Om de plant sneller terug te laten bloeien kun je ook de plant terugsnoeien. Als de eerste vorst is geweest kun je de stengels het best terugknippen tot ongeveer 5 tot 10 centimeter boven de grond. Als je deze tips aanhoudt zul je het langst plezier hebben van je mooie bloemen.
Je kunt de anjer vermeerderen door een hele plant op te graven en deze te verdelen. Je trekt hem uit de grond en haal de plant uit elkaar met een tuinvorkje Die steek je in het midden van de plant zodat je hem voorzichtig los kunt wrikken. Als je eenmaal meerdere delen hebt kun je die herplanten en water geven en je zult zien dat er weer mooie nieuwe bloemen uitgroeien.
Je kunt de anjerbloem helaas niet drogen, zoals bij vele andere bloemen wel kan. Hij droogt namelijk niet in, maar gaat smetten. Anjers kunnen wel tegen water, dus je kunt ze wel als drijfbloem in een schaal met water gebruiken.
Anjers zijn erg veelzijdige en veelkleurige bloemen dus ze komen in vele verschillende soorten boeketten voor. Er is geen specifiek boeket te noemen waar de anjer bekend om staat. Als je fan bent van anjers kun je ook een boeketje maken met alleen anjers, ook dat is erg mooi! Anjers zijn niet alleen populair in boeketten vanwege de kleuren, maar ook vanwege de geur. Als je iemand een boeketje anjers geeft, bied je dus dubbel plezier: voor het oog en voor de neus.
Bij Regiobloemist kun je anjers bestellen. Wij bieden zowel boeketten met anjers erin via de bloemist. Als bijvoorbeeld een witte anjers boeket vers van de kweker. Je kunt ze makkelijk en snel online bestellen in 3 stappen. Bekijk ons assortiment