Begonia

De begonia is een erg populaire en kleurrijke bloem die in menig huis op tafels en in vensterbanken te vinden is. Een van de redenen voor de populariteit is dat de begonia redelijk gemakkelijk in onderhoud is. Het is een kleine plant die wel tegen een beetje zonlicht kan, maar die niet de hele dag pal in de zon hoeft te staan. Enige voorzichtigheid is wel geboden bij de begonia, hij is namelijk mooi, maar ook giftig. Houd hem dus uit de buurt van kleine kinderen en huisdieren.

Begonia Bloem
Begonia in pot

Korte samenvatting

Er zijn talloze soorten begonia’s, het totale aantal loopt tegen de 2000 verschillende soorten. Kortweg kun je de soorten opdelen in bloeiende begonia’s en bladbegonia’s. De ene heeft logischerwijs wel bloemen en de ander niet. Bij begonia’s is er ook nog een verdeling in geslacht, je hebt zowel vrouwelijke als mannelijke begonia’s.

Geschiedenis

De begonia komt oorspronkelijk voor in subtropische gebieden in met name Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Vanwege de mooie kleuren wordt de begonia ook al jarenlang gebruikt als sierplant. In de laatste eeuw zijn er ook vele nieuwe subsoorten gecreëerd, om het aanbod nog diverser te maken. Hiervoor maken ze hybride vormen door verschillende soorten met elkaar te mengen. Hierbij maakt het niet uit waar de plant vandaan komt, wat een opvallende kwaliteit is van de begonia’s.

Oorsprong

Van oorsprong komt de begonia voor in warme subtropische gebieden in Zuid-Amerika, Centraal-Amerika, Afrika en Azië. De naam begonia is dan ook bedacht in de toenmalige Franse kolonie Haïti door de Franse kruidkundige Michel Bégon,gouverneur van St. Domingo zoals Haïti toen nog heette. In de genoemde continenten komt de begonia nog steeds veelvuldig in de natuur voor.

Begonia Symbolische betekenis

Symbolische betekenis

Naast dat de begonia een graag geziene bloem is in vele huiskamers heeft de bloem weinig symbolische waarde in de meeste landen. Noord-Korea is daar een uitzondering op. In Noord-Korea is namelijk een begonia vernoemd naar de voormalige leider Kim Jong-Il. De bloem heeft daar de toepasselijke naam Kimjongilia en is de officieuze nationale bloem. De Kimjongilia was een cadeau van Japan aan Noord-Korea, dat in de jaren 80 officieel werd geschonken op de verjaardag van Kim Jong-Il. Er zijn zelfs liedjes over de bloem geschreven.

In andere landen heeft de bloem dus niet zo’n symbolische waarde, maar hij wordt in sommige landen wel gegeten, ondanks dat de plant giftig is. Ze eten de bloem dan in kleine hoeveelheden zodat ze niet ziek worden. Dit is echter niet aan te raden, dus probeer dit niet thuis.

Begonia Herkennen

Hoe herken je de begonia?

Ondanks de bijna 2000 verschillende soorten begonia’s is de begonia wel makkelijk te herkennen. Zoals gezegd zijn ze op te delen in bladbegonia’s en bloeiende begonia’s. De bladbegonia’s zijn te herkennen aan de fluweelachtige bladeren met mooie bladtekeningen. De bloeiende begonia’s zijn te herkennen aan de kleurrijke bloemen die de begonia heeft. Ook het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke begonia’s is makkelijk te herkennen. De vrouwelijke bloemen zijn namelijk te herkennen aan de driehoekige verdikking onder de bloemen.

Verzorging / onderhouden

De begonia komt uit subtropische gebieden, dus hij houdt ook wel van een beetje water. Zorg daarom dat de grond in de pot altijd vochtig is. Let daarbij wel op dat er geen laagje water in de pot blijft staan, dan kan het namelijk gaan rotten. Ook de bladeren hebben af en toe water nodig, dus in de lente en zomer is het verstandig ze wekelijks een beetje te besproeien. Je kunt aan de bladeren vaak zien of je te veel water geeft, als dat het geval is worden ze namelijk geel, verminder dan de hoeveelheid en de frequentie. Je begonia heeft ook af en toe plantenvoeding nodig, gebruik daarvoor reguliere kamerplantenvoeding. Met name rond het moment dat hij gaat bloeien kan hij wel wat voeding gebruiken. Lees hiervoor altijd de handleiding van je plantenvoeding voor de juiste dosering.

Soorten

De begonia kent dus bijna 2000 soorten. Die gaan we hieronder natuurlijk niet allemaal beschrijven, maar je vindt hier wel de meest bekende en meest voorkomende begonia’s:

Begonia Rex
De Begonia Rex is een mooie bladbegonia en is een ware koning. Het woordje Rex staat namelijk voor koning. De bladeren kunnen diverse kleuren en diverse bladtekeningen hebben. Een mooie toevoeging aan je interieur dus! Een bijkomend voordeel is dat je de Begonia Rex makkelijk kunt vermeerderen.

Knolbegonia’s
De knolbegonia’s zijn de planten die je het vaakst in tuinen en op balkons zult zien. Het is een bloeiende begonia en is daarom populair om een kleurrijke tuin of een fleurig balkon te creëren. Ze bloeien opvallend lang en kunnen soms nog tot diep in de herfst bloeien. Je hebt er dus ook lang plezier van elk jaar.

Stippenbegonia’s
Stippenbegonia’s zijn makkelijk te herkennen aan de witte stippen op de bladeren. De onderkant van de bladeren is vaak sierlijk paars of rood, wat de plant extra aantrekkelijk maakt. Binnen de stippenbegonia’s zijn er weer veel verschillende soorten met allemaal net weer een ander motief of kleurtje.

Tuinplant Begonia

Ook als tuinplant of alleen snijbloem?

De begonia is eigenlijk alleen een tuinplant, maar ze zijn de laatste jaren aan het experimenteren om er ook een snijbloem van te maken. Het kan dus zomaar zijn dat je ze binnenkort ook in een mooi boeketje ziet. Maar voorlopig is het natuurlijk ook een perfecte plant voor in je tuin of aan je balkon. En vergeet ook niet dat ze in subtropische gebieden gewoon in het wild groeien en je ze daar dus ook in overvloed tegen kunt komen!

Bloeitijd Seizoen Begonia

Bloeitijd / seizoen

De begonia’s hebben een erg lange bloeitijd, je zult ze vanaf de lente zien bloeien en gaan mee tot aan de eerste vorst. Je hebt er dus erg lang plezier van! Als je ze in de tuin hebt staan kun je ze bij de eerste vorst het beste uit de grond halen en in een wat minder koude ruimte bewaren tot de lente weer intreedt. Dan kun je ze gewoon weer terugzetten en kun je ze lekker lang laten staan tot de kou weer terugkomt.

Standplaats zon / schaduw

Het zijn dan wel subtropische planten, van een plek in de volle zon zijn ze geen fan. Zet ze daarom het best in een plek met halfschaduw. Zo krijgen ze delen van de dag zon, maar kunnen ze ook prettig een beetje afkoelen en tot rustkomen in de schaduw. Dit geldt zowel als je de plant in de tuin hebt staan als wanneer je de begonia als kamerplant hebt. Het verschil is natuurlijk dat je ‘m als kamerplant wat makkelijker verplaatst om de begonia meer of juist minder zonlicht te gunnen. Let daarom dus goed op waar je ze plant als je wil dat ze zo lang mogelijk meegaan en zo mooi mogelijk bloeien.

Knollen planten

Je kunt al vroeg in het voorjaar beginnen met het kweken van de knollen. Je doet ze hiervoor in een kweekbakje met de holle kant naar boven. Daaroverheen doe je dan een beetje aarde zodat ze alvast aan die omgeving kunnen wennen. Zet ze hiervoor in een ruimte die niet te koel is, dus niet buiten. Zorg ook dat je ze voldoende water geeft, de grond moet vochtig blijven. Als dan de lente echt los is gebarsten in mei kun je ze in de grond van je tuin planten.

Als je besluit ze te zaaien moet je ook goed de seizoenen en het weer in de gaten houden. De begonia is namelijk niet winterhard, dus als er nog vorst op komst is is het niet verstandig al te zaaien. Wacht dus tot de winter echt voorbij is en begin dan pas met zaaien. Als je dit te riskant vindt en bang bent dat het toch misgaat kun je ze dus ook gewoon binnen opkweken en in mei in je tuin planten.

Snoeien

Als je je begonia in het voorjaar snoeit zul je zien dat hij een vollere struik zal vormen, helemaal als je dit elk jaar blijft doen. Om dit voor elkaar te krijgen knip je vanaf het voorjaar elke maand de uiteinden van de stengels af. Hierdoor gaat hij meer vertakken en krijg je dus een vollere begonia. Voor de bloemen geldt eigenlijk hetzelfde, zodra de bloem uitgebloeid is kun je die het best afknippen. Dat zorgt er ook weer voor dat er sneller een nieuwe bloem uitbloeit. Bij bladbegonia’s is snoeien niet per se nodig, alleen de dode bladeren verwijderen volstaat over het algemeen.

Vermeerderen / stekken

Je kunt door te snoeien dus de groei, bloei en vertakkingen al stimuleren, maar je kunt de begonia ook erg eenvoudig verstekken. Met name bij de bladbegonia’s is dat een fluitje van een cent. Je hebt één blad nog met een niet al te lange steel die je in de aarde legt. Hier groeit dan vervolgens weer een mooie nieuwe bladbegonia uit.

Drogen

Je kunt de begonia helaas niet drogen, maar gelukkig is de plant in bloei al erg mooi, dus waarom zou je dat überhaupt willen?!