De blauwe regen of Wisteria is een prachtige houtachtige slingerplant met blauwe bloementrossen. Ze staan bekend om hun mooie kleur en hun lekkere geur. Je ziet ze van oorsprong met name in Aziatische landen als China, Japan en Zuid-Korea. Het is een ideale slingerplant voor aan een pergola of tegen een schutting.
De blauwe regen wordt natuurlijk niet voor niets zo genoemd. De bloemen van de slingerplant hangen als een regenbui naar beneden, wat met name in grote aantallen een prachtig gezicht geeft. Het grappige aan de blauwe regen is dat het per soort verschilt of het rechtsom of linksom om bijvoorbeeld een boom groeit. Hier wijken ze dus niet vanaf! Je kunt de blauwe regen tegen een schutting, muur of pergola laten groeien, maar ook om een boom. Je kunt ze ook kopen aan een stam, waar vanaf ze als een blauwe waterval naar beneden zullen groeien.
De blauwe regen komt dus oorspronkelijk voor in China, Japan en Zuid-Korea, maar ook in de Verenigde Staten komt hij voor. Daar komen ze al eeuwenlang voor en worden ze ook al even zo lang gebruikt als versiering van tuinen en parken. Ook in kunst en in bijvoorbeeld familiewapens zie je de blauwe regen vaak terug. Aan het begin van de 19e eeuw kreeg de plant de naam Wisteria, als eerbetoon aan de Amerikaanse dokter Caspar Wistar. Maar voor de meeste mensen staat hij toch gewoon bekend als de blauwe regen.
De blauwe regen vindt dus zijn oorsprong in delen van Azië en de Verenigde Staten. In Azië vind je ze vooral in China, Japan en de beide Korea’s. In de Verenigde Staten vind je ze vooral aan de oostkant van het land. Er zijn dan ook vele soorten die vernoemd zijn naar het land waar ze vandaan komen, zoals de Japanse blauw regen, de Chinese blauwe regen en de Kentucky blauwe regen. Hij komt dus uit een redelijk neutraal klimaat en kan daardoor ook goed gedijen in jouw Nederlandse tuin.
De blauwe regen is van zichzelf natuurlijk al een mooi symbool, maar in de Aziatische cultuur heeft hij ook nog enige symbolische betekenis. Hij komt daar namelijk al eeuwenlang voor in vele kunstwerken en versieringen van huizen en tempels. In Japan zie je de blauwe regen ook vaak terug in familiewapens. Daar is er zelfs een dans vernoemd naar de blauwe regen, waarin de danser de geest van de blauwe regen krijgt doorgegeven. In het westen heeft de blauwe regen geen diepere symbolische betekenis, maar wordt het wel vaak gebruikt in tegels, aardewerk en glasversiering.
Er zijn weinig bloemen makkelijker te herkennen dan de blauwe regen. De lange slingerplant heeft mooie blauwe bloemen die als een regen of als een waterval naar beneden hangen. Ze hebben een typische frisse geur waar je ze ook aan kunt herkennen. Blauwe regen groeit in lange trossen met kenmerkende vlinderachtige blauwe bloemen. In de natuur kunnen ze tegen een goede boom tot wel 20 of 30 meter de hoogte in klimmen, in je tuin zal dit wat minder snel gebeuren, maar kan hij ook al redelijk hoog komen.
Het eerste punt van aandacht is dat de blauwe regen een slingerplant is, je moet dus om te beginnen zorgen dat je iets hebt waar de plant tegenaan kan klimmen. Denk hierbij aan een stam, een schutting, een pergola of een muur met een raamwerk. De blauwe regen heeft een vruchtbare grond nodig, die wel licht zuur mag zijn. De grond moet ook goed gedraineerd zijn, want te veel water zorgt voor natte voeten bij de blauwe regen. Voor het beste resultaat kun je de grond mengen met compost en gedroogde mest. Dit doe je in het begin als je de blauwe regen plant en vervolgens jaarlijks in het voorjaar.
Er zijn meerdere soorten blauwe regens, specifiek voor de gebieden waar ze vandaan komen. Hieronder beschrijven we de bekendste soorten:
De Chinese blauwe regen
De Wisteria Sinensis, oftewel de Chinese blauwe regen is een linkswindende blauwe regen. Hij is zoals de naam doet vermoeden vooral te zien in China en heeft lilablauwe bloemtrossen. Het is de meest voorkomende van de blauwe regensoorten.
De Japanse blauwe regen
Ook Japan heeft haar eigen typerende soort blauwe regen, de Japanse blauwe regen of Wisteria Floribunda. In Japan zelf wordt het ook wel Fuji genoemd. In tegenstelling tot de Chinese variant is deze soort rechtswindend. In Japan zijn er vele toeristische trekpleisters waar de blauwe regen een grote rol speelt in de tuinen en parken.
De Amerikaanse blauwe regen
Nu we China en Japan hebben gehad kan Amerika natuurlijk niet achterblijven, ook zij hebben een eigen soort blauwe regen, de Wisteria Frutescens. Deze soort groeit harder dan de Japanse en Chinese blauwe regen en vormt in tegenstelling tot die twee soorten geen zaad.
De Wisteria is een echte tuinplant en is niet geschikt als snijbloem. Het mooiste zijn ze natuurlijk ook als ze echt als een blauwe regen naar beneden hangen. Laat hem dus gewoon tegen een schutting, pergola of muur aan klimmen en laat zijn bloemen het werk doen!
De bloeitijd van de blauwe regen ligt aan het einde van de lente, meestal tussen mei en juni zal hij in bloei zijn. Waarschijnlijk zal hij je in het eerste jaar nog geen bloemen schenken, meestal gebeurt dat pas in het tweede of derde levensjaar. Je hoeft dus niet ongerust te zijn als het eerste jaar of de eerste twee jaar nog geen bloemen te zien zijn in de periode van mei tot en met juni.
Hoewel de bloem vernoemt is naar regen is de plant juist fan van zon. Met name de bloemen mogen goed veel zonlicht vangen. De wortels daarentegen houden meer van schaduw, die moeten niet pal in de zon liggen. Let hier dus goed op bij het kiezen van de juiste plek voor je blauwe regen. Een plek op het zuiden of zuidwesten is vaak het best voor de Wisteria. Je kunt hem dus tegen een stam, schutting, muur of pergola op laten groeien, maar het is niet verstandig een boom of regenpijp te gebruiken. Het zijn namelijk sterke planten die een boom kunnen verstikken en een regenpijp kunnen laten knappen.
Het is geen erg moeilijke klus om een blauwe regen te zaaien met de zaadjes. Je kunt de zaden, als ze gerijpt zijn, in de grond stoppen en wachten tot ze ontkiemen. Je kunt ze het best zaaien in het voorjaar. Zoals gezegd zal de blauwe regen niet direct in het eerst jaar gaan bloeien, dit kan twee tot drie jaar duren. Het zaaien is dus zo gepiept, maar dan moet je nog wel even wachten tot je de blauwe regen in volle bloei ziet. Je kunt de zaadjes ook oogsten uit de peulen van een blauwe regen die je al in je tuin hebt hangen. Het kan dan wel zijn dat de kleur van de bloemen van de nieuwe blauwe regen afwijkt van de originele plant. Dit is geen reden tot paniek, maar is heel normaal bij de blauwe regen.
De blauwe regen groeit erg hard en als je ‘m even uit het oog verliest kan het zijn dat hij al snel andere delen van je tuin overwoekerd. Het is dus van belang om de blauwe regen zeker regelmatig te snoeien. Een mooie bijkomstigheid van het snoeien is dat je niet alleen de groei even stopt, maar dat je ook de bloei van de bloemen stimuleert. Het beste moment om je blauwe regen te snoeien is direct na de bloei, let wel op dat je niet de hele tak afknipt. Je moet elke keer een paar knopen van de tak over zien te houden.
Ben je toch vergeten te snoeien en heeft de blauwe regen een deel van de tuin overwoekerd, of heb je de blauwe regen op een verkeerde plek in de tuin geplant? Dan kun je hem het best verwijderen, met wortel en al, en hem verplaatsen naar een nieuwe plek. Wat regelmatig voorkomt is dat de blauwe regen zich een weg baant naar bijvoorbeeld een boom of een regenpijp en je wil natuurlijk voorkomen dat die kapot gaan.
Hij groeit van zichzelf dus al heel hard en het snoeien bevordert de bloei van de bloemen, maar je kunt de blauwe regen ook stekken of vermeerderen. Je kunt hem makkelijk vermeerderen door de zaadjes uit de peulen te halen en deze te planten. In het voorjaar zullen ze dan ontkiemen. Je moet dan dus nog wel even wachten tot er een bloeiende blauwe regen te zien is.
Je kunt de blauwe regen ook eenvoudig stekken. Hiervoor knip je direct na de bloei van de blauwe regen wat buigzame takken af. Die takken moeten een lengte hebben van zo’n tien tot vijftien centimeter. Daarvan verwijder je alle bladeren behalve de bovenste. Vervolgens snij je de onderkant schuin af en doop je die in stekpoeder. Die stek doe je daarna in een pot met stekgrond die je afdekt met een plastic zak. Het zal dan ongeveer anderhalf tot twee maand duren voordat er wortels zijn gevormd en je ze in de tuin kunt planten.
Je kunt de blauwe regen niet drogen, maar waarom zou je ook?! Het is een prachtige bloem om in je tuin te hebben en het mooist zijn ze natuurlijk met z’n allen bij elkaar.
De blauwe regen is prachtig, maar ook licht gevaarlijk. De peulen en zaden bevatten namelijk glycoproteïne lectineen, wat een giftige stof is. Niet alleen de peulen en zaden zijn gevaarlijk, maar ook de wortels en twijgen moet je niet eten. Gevolg van het eten van een van de onderdelen van de blauwe regen is dat je misselijk wordt, gaat braken of zelfs ernstige maagkrampen krijgt. Eet dus nooit van de blauwe regen en houd je kinderen en huisdieren uit de buurt.