Camelia | Japanse roos

De Camelia is een prachtige bloem uit Azië die vooral in Japan en China een grote symbolische waarde heeft. Hij is in Nederland ook bekend onder de naam Japanse roos, de Camelia lijkt dan ook op een roos. Al heeft hij ook wel wat weg van de lotusbloem. Het is een ideale plant voor buiten in je tuin, maar niet erg geschikt om binnen te houden.

Camelia Bloem
Camelia Korte Samenvatting

Korte samenvatting

De Camelia, of zoals die officieel heet de Camellia japonica, is een mooie toevoeging aan je tuin. Ze zijn er in diverse kleuren, maar je ziet ze met name in het wit, roze of rood. Al zie je ook wel eens combinaties van de kleuren. Camelia’s worden in Nederland naast Japanse roos ook winterroos genoemd en is ‘familie’ van de theeplant, Camellia Sinensis. De naam wintterroos dankt hij aan zijn bloeitijd. De winterroos bloeit namelijk in februari en maart.

Geschiedenis

In Japan en China wordt de Camelia al duizenden jaren gekweekt, het is dus een bloem met historie. Vanaf de 18e eeuw is de officiële naam Camellia japonica in gebruik, in die periode vernoemde de bekende botanicus Carl Linnaeus de bloem naar een Tsjechische Jezuïet genaamd Georg Joseph Kamel. Dit is ook de tijd dat de bloemen voor het eerst naar Europa kwamen en ook hier in tuinen werden geplant. Vermoedelijk is de VOC de eerste partij geweest die de bloemen mee terug nam, we hadden in Nederland dus de primeur met de Camelia. In de eeuwen daarna kwamen er steeds meer en is de plant inmiddels al helemaal ingeburgerd.

Oorsprong

De Camelia is afkomstig uit China en Japan, waar het al eeuwenlang gekweekt wordt. Maar ook in de omliggende landen komt de Camelia voor, je kunt ze vinden in Oost- en Zuid-Azië. Waar de Camelia als sierplant een goed exportproduct is geldt dit nog in overtreffende trap voor de theeplant die tot dezelfde familie behoort. Mede hierom was het ook zo interessant voor Europeanen om de plant mee te nemen naar Europa.

Symbolische betekenis

In China en Japan heeft de Camelia veel symbolische en culturele waarde. In China wordt hij bijvoorbeeld gebruikt als een teken van geluk voor het Chinese Nieuwjaar. Ook komt hij er veel terug in de kunst die de afgelopen eeuwen gemaakt is in deze landen. Hoewel ze afkomstig zijn uit Azië hebben ze ook in andere landen betekenis. Zo zijn er in de Verenigde Staten meerdere steden omgedoopt tot Camellia cities en wordt het daar in de sport ook vaak decoratief gebruikt. Er is zelfs een beroemd boek waarin de Camelia een hoofdrol vervult. Het boek La dame aux Camélias van Alexandre Dumas gaat over een jongen die verliefd wordt op een operazangers die bekendstaat als de dame met de Camelia’s. Ze droeg witte Camelia’s wanneer ze beschikbaar was en ze droeg rode als ze niet beschikbaar was. Later heeft Verdi nog een opera aan dit boek besteed, La Traviata.

Camelia Herkenning

Hoe herken je de Camelia?

De Camelia is een struik en heeft dikke ovale bladeren met een glanzende laag, maar de eyecatcher van de Camelia is de bloem. De bloemen van de Camelia verschillen per soort van kleur en er zijn zelfs al hybride varianten met meerdere kleuren. Qua vormen tonen ze gelijkenissen met een roos of een lotusbloem. Daaraan dankt het ook de bijnamen Japanse roos en winterroos.

Camelia Verzorging

Verzorging / onderhouden

Om te beginnen moet je de Camelia in de juiste grond planten. Gebruik hiervoor als het kan een lichtzure grond. Je kunt hiervoor ook tuinturf gebruiken en dat in het plantengat gooien. Als je de Camelia geplant hebt moet je ‘m natuurlijk ook af en toe water geven. Met name in de zomer is het belangrijk dat de grond altijd een beetje vochtig is. Wees alleen niet te scheutig met water, dan kun je je Camelia ook verdrinken. Zorg sowieso altijd dat je zacht water gebruikt, te hard, kalkrijk water is niet goed voor ze. In de zomer kun je je Camelia nog extra bemesten met kaliumrijke mest. Als je daarna goed sproeit zul je zien dat je Camelia langer goed en in bloei blijft. In de winter kun je de plant het best afdekken met ademend materiaal. Hij kan namelijk niet zo goed tegen kou en vorst.

Ook als snijbloem?

De Camelia is een echte tuinplant, als kamerplant is hij heel lastig om te houden. Hij zal dan vooral last hebben van de te hoge temperatuur in je woonkamer. Dus tenzij je thuis altijd een kamertemperatuur van rond de 15 graden hebt is het niet heel zinvol de Camelia in huis te houden. Maar gelukkig staat de Camelia prachtig in je tuin of op je balkon. Dan kun je er daar van genieten!

Camelia Bloeitijd

Bloeitijd / seizoen

De Camelia is niet voor niets de winterroos. Hij groeit dan ook aan het einde van onze winter, in februari en maart. Als je een beetje geluk hebt pakt je Camelia ook nog een stukje van april mee, maar dan is het vaak wel afgelopen met de bloei. In de gebieden waar ze oorspronkelijk voorkomen is de bloeitijd vaak nog een paar maandjes langer en is hij de hele winter zichtbaar. Kijk dus goed om je heen als je in de winter in China of Japan rondloopt, je zult er vele Camelia’s zien!

Camelia Standplaats zon/schaduw

Standplaats zon / schaduw

De Camelia hecht veel waarde aan een goede standplaats, denk hier dus goed over na voor je ‘m ergens neerzet. Het liefst staat de plant namelijk op een beschutte plek in de schaduw. Let er ook op dat je hem een beetje uit de wind zet, ook daar is de Camelia geen groot fan van. In de avond is het goed als de Camelia nog even wat avondzon meepikt, maar dit is niet noodzakelijk. Hij zal er wel wat beter van groeien natuurlijk.

Je hoeft de Camelia niet af te schermen van je kinderen of huisdieren. De plant is gelukkig niet giftig en is dus ook niet gevaarlijk voor ze. Je kunt je kinderen en dieren dus naar hartenlust laten spelen in de buurt van de Camelia, pas wel op dat ze er niet over heen lopen natuurlijk!

Bollen planten

Je kunt zelf met de zaadbollen van een Camelia nieuwe planten kweken. Je gebruikt hiervoor de op kleine appeltjes lijkende zaadbollen zodra ze zijn opengebarsten. Vervolgens kweek je ze op bij een temperatuur van rond de 25 graden. En dan is het wachten geblazen, de Camelia is namelijk een trage plant. Het groeien van een nieuwe Camelia kan daarom wel jaren duren. Het is dus wel een kwestie van een lange adem om zelf je nieuwe winterroos te kweken.

Snoeien

Een snelle groeier is het dus niet en snoeien is daarom ook zelden nodig. Als je het wel nodig acht kun je het best wachten tot het voorjaar is en de bloem is uitgebloeid. Wat je ook kunt proberen is het zogeheten budsnoeien, daarmee versterk je je Camelia. Bij het budsnoeien verwijder je in december ongeveer een derde van de bloemknoppen, waardoor de overgebleven knoppen veel meer voeding voor zichzelf krijgen en zich sneller ontwikkelen. Als het goed lukt dan resulteert dit in mooiere en grotere bloemen zodra hij weer in bloei komt. Zo doe je dus in de winter wat extra werk om in het voorjaar extra te kunnen genieten van je mooie Camelia’s.

Vermeerderen / stekken

Ook bij het stekken geldt, het is eenvoudig, maar je moet wel eventjes geduld hebben. Je kunt hier het best in het najaar mee beginnen. Je neemt dan een stek van de Camelia die halfverhout is. Deze zet je in het water, waarna er uiteindelijk wortels aan de stek beginnen te groeien. Zodra er genoeg wortels aanzetten kun je de stek in de potgrond plaatsen. En daarna begint het grote wachten weer, ook dit kan enkele maanden duren.