Gladiool

De gladiool, is een prachtige bloem wat ook wel bekend staat als de zwaardlelie. De bloem behoort tot de lissenfamilie en is verkrijgbaar in heel veel prachtige kleuren. Van felroze tot aan paars of juist subtiel wit: er zijn heel veel soorten verkrijgbaar. De bloemen stralen in de tuin of in een plantenbak op het balkon, maar ze komen ook prachtig tot zijn recht in een vrolijk boeket.

Gladiool Bloem
Gladiolen bloemen samenvatting

Korte samenvatting

Gladiolen zijn opvallende en grootse bloemen. De bloemen groeien in de hoogte. De bloemen zijn fel en fleuren elke tuin, balkon of woonkamer helemaal op. Aan weerszijden van de stengel gloeien bloemen. Hierdoor heeft de bloem altijd een volle uitstraling. De bloemen bloeien voornamelijk in de zomermaanden, van juli tot en met september. In deze maanden zul je de bont gekleurde bloemen dus prachtig zien stralen in je tuin of als je een mooi zomerboeket koopt.

Geschiedenis

We nemen je even mee terug in de tijd. Naar de 17e en 18e eeuw om precies te zijn. In deze periode ontdekte men in Zuid-Afrika de gladiolen in opvallende groottes. Sommige bloemen waren soms wel 170 centimeter hoog! De bloemen werden steeds vaker gekruist waardoor er steeds meer soorten bij kwamen. Ook Nederlandse handelaars maakten kennis met de bloemen en importeerden deze naar ons land. Hierna hebben wij kennis mogen maken met deze prachtige bloem.

Oorsprong

De gladiool komt oorspronkelijk dus uit Zuid-Afrika. Toch komt de naam niet uit dit land. De gladiool heeft zijn naam namelijk te danken aan het Latijnse woord gladius. Dit betekent zwaard. Niet gek als je het aan ons vraagt, want de bloem groeit in de hoogte, waardoor het zeker wat weg heeft van een zwaard.

Symbolische / kleuren betekenis

De bloem staat voor kracht, overwinning en trots. Misschien heb je weleens gehoord van de uitdrukking ‘de dood of de gladiolen’. Deze uitspraak komt vanuit de Romeinse tijd. Gladiatoren vochten letterlijk om de dood of de gladiolen. Wanneer een gladiator won, dan werden ze overladen door deze bloemen.

Wist je trouwens dat de gladiool ook het symbool is van de Nijmeegse Vierdaagse? Wanneer de deelnemers hun laatste meters wandelen, dan zie je overal oranjerode gladiolen. Het evenement heeft zelfs een eigen variant gekweekt!

Gladiool Herkennen

Hoe herken je de gladiool?

De gladiool heeft een lange groene stengel waarbij aan weerszijden bloemetjes groeien. De bloemen is er in het rood, wit, geel, roze, paars, oranje of crème. De bloemen groeien in aren. Bovendien hebben ze twee bladeren. In het midden van de bloem hebben de bloemetjes van de gladiool rozerode meeldraden.

Gladiool Verzorging

Verzorging / onderhouden

De gladiool is een bloem die houdt van een vochtige grond. Let er wel op dat de bloem niet houdt van een te vochtige bodem. Wil je graag dat de gladiool nog beter groeit? Voeg dan kunstmest toe aan de grond. Doe dit op het moment dat de steel van de bloem zichtbaar wordt.

Is de bloem uitgebloeid? Dan raden we je aan om de bladeren af te snijden. Let er wel op dat je de steel niet helemaal afsnijdt. De steel moet nog ongeveer 5 centimeter boven de grond uitkomen.

We raden je aan om de gladiool één keer per week water te geven. Wanneer de gladiool in de tuin staat dan hoef je deze pas water te geven wanneer deze vijf bladeren heeft. Bovendien is het belangrijk dat de bloem op een zonnige plek in de tuin staat. Op deze plek komt de bloem het beste tot zijn recht en bloeit deze volop.

Wil je de gladiolen in een vaas zetten? Snijd deze dan schuin af en snijd ook eventueel blad af wat anders in het water zou komen. Verder is het belangrijk dat je voor deze bloem een hoge vaas gebruikt. De bloem is vrij zwaar en heeft dus een stevige omheining nodig.

Soorten

De gladiool kent heel veel subsoorten. De meeste soorten zijn verkregen door het kruisen van vier of vijf soorten gladiolen. Daarbij is er een onderscheid tussen grootbloemige gladiolen en kleinbloemige gladiolen. Hieronder lichten we de grootbloemige gladiolen uit:

Butterfly gladiolen: deze bloemen hebben licht golvende randen. De bloemen beschikken vaak over interessante kleurcombinaties. Dit houdt in dat de binnenste bladeren vaak een andere kleur hebben dan de buitenste.
Primulinus gladiolen: deze bloemen worden 60-80 centimeter hoog. De plant van de bloem is smal. Het bovenste bloemdekblad groeit over de meeldraden heen. Je kan deze soort herkennen aan de heldere gele kleur.

De kleinbloemige gladiolen hebben kleinere bloempjes en groeien minder hoog. Dit zijn de bekendste soorten:

Colvillii Alba: Dit is een kruising tussen de botanische tristis en cardinalis. Je kan deze soort herkennen aan de witte bloemen. Deze soort wordt ongeveer 40-60 centimeter hoog.
Nanus: dit zijn kleine gladiolen welke verkrijgbaar zijn in diverse bonte kleuren.
Tubergenii: deze soort is één van de oudste soorten gladiolen. Deze bloem is ook verkrijgbaar in verschillende bonte kleuren.

Ook als tuinplant of alleen snijbloem?

Deze bloem is een erg populaire snijbloem, maar ook in de tuin of in plantenbakken op het balkon, zie je deze bloem vaak schitteren. Dit komt doordat de bloem beschikbaar is in diverse bonte kleuren, waardoor het elke tuin, balkon of woonkamer helemaal opfleurt.

Bloeiende gladiool

Bloeitijd / seizoen

De gladiool bloeit in de zomer. Het gladiolen seizoen loopt over het algemeen van juli tot en met september. Regiobloemist biedt in deze periode altijd mooie boeketten aan met gladiolen erin verwerkt. Ook is het mogelijk om losse gladiolen te nemen.

Standplaats Gladiool

Standplaats zon / schaduw

De gladiool houdt van een zonnige standplaats. Bovendien zijn ze ook dol op een bodem wat goed het water doorlaat. Hoewel de bloem ook in de halfschaduw bloeit, heeft de volle zon toch de voorkeur. Op deze standplaats groeit de bloem over het algemeen een stuk rechter.

Bollen planten

Wil je de gladiool planten? Gladiolen bollen houden van een vruchtbare grond. Wij raden je aan om voeding aan de grond toe te voegen. Bovendien kan het helpen om mest toe te voegen aan de bodem. Let op: we raden je aan om geen ruwe mest te gebruiken. Dit kan leiden tot infecties.

Snoeien

Wanneer de bloem is uitgegroeid, knip dan de stengel met de bloemen af. Hierna laat je de rest afsterven. De bloembol neemt zijn voedsel namelijk op via het blad of de stengel. In het najaar – rond oktober – raden we je aan om de bloem af te snijden en de bollen te rooien. De bollen moeten overwinteren bij 5 graden tot 10 graden in droge turf.

Vermeerderen / stekken

Wil je de gladiool vermeerderen? Dit kan je het beste in het voorjaar doen. Snijd de grote knollen van de bloem doormidden. Verplant in een potje met potgrond en laat de natuur het werk doen.

Drogen

Wil je de gladiool drogen? Dat kan! Een populaire manier is om de bloem tussen de bladzijden van een boek te leggen. Hierna leg je hier nog wat andere boeken op zodat dit goed stevig is aangedrukt. Laat dit ongeveer 3 weken liggen en hierna heb je prachtige gedroogde gladiolen.

Overhouden / bewaren

De bloembollen van de gladiool kan je zeker bewaren. We raden je wel aan om de knollen op een droge plaats te bewaren bij een temperatuur van 4 of 5 graden Celsius.

Favoriete boeketten voorzien van gladiolen

De gladiool is een vrolijke bloem wat voornamelijk in de zomer bloeit. Daarom zie je de bloem ook vaak terug in vrolijke zomerse veldboeketten.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je de gladiool water geven?

Heb je een gladiool bloem gekocht? We raden je aan om de bloem water te geven wanneer er ongeveer vijf bladeren op de planten zitten. Regen zorgt vaak niet voor genoeg vocht voor de bloem, dus we raden je aan om de bloem wekelijks water te geven.

Is de gladiool vatbaar voor ziektes?

De gladiool kan last krijgen van de zogenoemde schimmelziekten, zoals fusarium of droogrot. Het is lastig om de ziekten te behandelen. Daarom is preventie het meest belangrijk! Zorg ervoor dat de gladiool niet te veel vocht krijgt en niet te veel in de tocht staat. Dit kan leiden tot schimmels en dat wil je natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen.

Wanneer bloeit de gladiool?

De gladiool bloeit in de zomerse maanden van juli tot en met september. In deze maanden zullen de bloembollen van de bloem ontpoppen tot prachtige kleurrijke bloemen. Ook zie je in de zomermaanden vaak gladiolen terug in diverse vrolijke boeketten. Van roze tot aan wit en paars: gladiolen zijn verkrijgbaar in diverse bonte kleuren.