Hibiscus | Althaeastruik

De Hibiscus is een meerjarige prachtige tuinplant. De Hibiscus staat ook wel bekend onder de naam althaeastruik. In de zomer beschikt deze struik over grote bloemen. De Hibiscus is een prachtige struik omdat hij vooral in de nazomer nog lang doorbloeit. Echter zijn er veel verschillende soorten Hibiscus, maar daarover later meer. De verzorging van de Hibiscus is van groot belang, omdat natuurlijk iedereen zo lang mogelijk wilt genieten van de prachtige bloemen van de Hibiscus.

Hibiscus Bloem
Hibiscus korte samenvatting

Korte samenvatting

De Hibiscus is familie van de Chinese roos. Vooral de Hibiscus syriacus komt veel in Nederlandse tuinen voor. De plant is bladverliezend en kan wel groeien tot 2 à 3 meter hoog. Daarbij beschikt de Hibiscus struik over prachtige bloemen in de kleuren wit, blauw, paars, rood of roze. De plant geniet optimaal van de zon en laat daarna de prachtige bloemen zien.

Geschiedenis

Vroeger behoorde de Hibiscus bij de Althaea familie, maar inmiddels is het een plant uit de kaasjeskruidfamilie. De Hibiscus is al jaren de nationale plant van Zuid-Korea en is dan ook een bekende plant in veel landen in Azië.

Oorsprong

De Hibiscus komt vooral voor in een grootste gedeelte van Azië, en zoals te lezen is, is het de nationale bloem van Zuid-Korea. Inmiddels komt de Hibiscus op veel plekken ter wereld voor en groeien ze ook verwilderd.

Symbolische / kleuren betekenis

De Hibiscus staat symbool voor uitzonderlijke schoonheid, vreugde, genegenheid, liefde en geluk. Dit is ook niet zo gek als je kijkt naar het uiterlijk van de plant en dan met name de prachtige bloemen in allerlei kleuren. De Hibiscus biedt het je alle schoonheid met veel  plezier aan, zolang jij je ook naar hem openstelt en hem voldoende aandacht geeft. De Hibiscus is dus een fijne plant om aan te schaffen.

Hibiscus herkennen

Hoe herken je de hibiscus

De hibiscus kun je herkennen aan de grote struik met de prachtige bloemen die hierin centraal staan in de zomer. De Hibiscus staat dus vooral bekend om de grote en opvallende bloemen en dit is dan ook een reden om deze bloem te kweken.

Hibiscus verzorging

Verzorging / onderhouden

De Hibiscus moet uiteraard goed verzorgd en onderhouden worden. Hierdoor kun je er namelijk lang van genieten. De hibiscus syriacus is winterhard en dit is de soort die het meeste voorkomt in Nederlandse tuinen. Over het algemeen kan de Hibiscus op vrijwel iedere grond staan en houdt hij vooral van humus. Het kan voorkomen dat de plant last krijgt van kaliumgebrek. Dit kun je onder andere herkennen aan gele plekken op de oudere bladeren, later ook verwelkende bladranden en voortijdige bladval. Om de voedingstoestand weer op peil te brengen kun je de plant bemesten met kaliumhoudende kunstmest.

Daarnaast is het ook belangrijk om jonge planten te beschermen tegen winterkou. Bescherm daarom de wortels met bijvoorbeeld een laag van compost of bladaarde. Is het erg koud en waait het hard? Dan kun je het beste noppenfolie of een rietmat plaatsen om de struik te beschermen. De volwassen Hibiscus heeft dit allemaal niet nodig want die is inmiddels winterhard.

Soorten

Van de Hibiscus zijn er veel verschillende soorten, zoals de bekende kamerplant Hibiscus rosa-sinensis, de Chinese roos en de Hibiscus syriacus, de bekende tuinhibiscus. Voor ons Nederlandse klimaat is eigenlijk alleen Hibiscus syriacus geschikt. Deze bladverliezende struik is overal ter wereld erg geliefde.

Ook als tuinplant of alleen snijbloem?

De Hibiscus wordt verkocht als struik die je vervolgens in de tuin kunt planten. Het is dus een ideale tuinplant. Als snijbloem is de Hibiscus wat minder geschikt.

Bloeitijd / seizoen

De tuinhibiscus komt krijgt meestal rond mei haar bladeren, maar soms is dit zelfs pas in juni. In zonnige zomers kan de struik van augustus tot oktober bloeien, maar in regenachtige zomers kunnen de ongeopende bloemknoppen afvallen. Daarbij is de Hibiscus een bladverliezende plant wat wil zeggen dat hij zijn bladeren verliest. Vooral in de nazomer is deze struik in mooie bloei en daar staat de Hibiscus dan ook bekend om.

Standplaats zon / schaduw

De standplaats is een belangrijk onderdeel voor het plaatsen van de Hibiscus, want de Hibiscus heeft een luchtige en voedselrijke grond nodig. De grond moet goed doorlatend zijn en niet te nat. Is de grond niet heel goed? Dan kun je altijd extra compost toevoegen, zodat er meer voedingsstoffen in komen te zitten. Qua licht houdt de Hibiscus vooral van een zonnige en beschutte plek. Echter houdt deze struik wel van wat schaduw wanneer het erg heet is, want in de felle zon zullen de bloemen eerder uitgebloeid zijn.

Hibiscus planten

Bollen planten

De Hibiscus struik groeit niet uit bollen maar uit zaden. Je kunt dus de plant gemakkelijk zelf zaaien. In plaats van een jonge of volwassen plant te kopen, kun je de plant ook gemakkelijk zaaien. Hier zijn geen moeilijke handelingen voor nodig; vaak zaait de plant zichzelf al uit en dan hoef je in het voorjaar alleen de kleine plantjes nog te verplanten.

Ook voor zaailingen geldt dat de hibiscus houdt van luchtige, water doorlatende en humusrijke grond, en van een zonnige (niet in de volle zon), beschutte standplaats.

Snoeien

De Hibiscus wenst een jaarlijkse onderhoudssnoei. Doe dit elk voorjaar rond de maand maart. Wat je dan precies moet doen? Knip allereerst alle dode en zwakke takken eruit en snoei de naar binnen groeiende takken ook weg. Hiermee voorkom je dat sommige takken kruisen met andere takken en dat ze elkaar gaan beschadigen. Wanneer dit al het geval is hoef je niet beide takken weg te knippen, maar kies voor de zwakste tak en knip deze eruit.

Daarnaast is er ook nog een andere snoei, die vooral te maken heeft met het beperken van de groei. Bij de jaarlijkse snoei kun je namelijk ook stevig terug knippen in plaats van alleen de zwakke takken eruit te halen. Hierbij knip je hem helemaal terug tot de gewenste hoogte. Zorg er ook voor dat dit gedaan wordt in maart. Daarna zal de struik in de zomer weer prachtig tot bloei komen.

Vermeerderen

De Hibiscus struik zaait struik zichzelf vaak uit. Hierdoor kunnen de kleine plantjes verder opgekweekt worden en heb je een nieuwe Hibiscus/ De hibiscus kan ook vermeerderd worden door wortelstek. Meer over stekken lees je hieronder.

Stekken

De Hibiscus beschikt over een aantal wortelscheuten. Hiermee kun je de plant stekken. Wat je dan precies moet doen? Je begint met het schuin afsnijden van de knoppen aan de wortels. Deze nieuwe stek is vaak ongeveer 5 centimeter lang. Spoel de stek even af en plaats hem in de grond met één oog boven de grond. Gebruik hierbij eventueel nog wat stekpoeder om dit proces zo goed mogelijk te laten lopen. Doe dit vooral in het najaar, want dan heb je het volgende jaar een nieuwe Hibiscus.

Drogen

De bloem van de Hibiscus zijn heel mooi te drogen in een bloemenpers. Wanneer je geen beschikking hebt tot een bloemenpers kun je de bladeren los naast elkaar neerleggen, op bijvoorbeeld een schone theedoek. Hierboven kun je dan weer een theedoek neerleggen om de bladeren goed te beschermen. De blaadjes van de bloem zijn dun en bevatten weinig vocht, waardoor er een mooi en licht transparant effect ontstaat als ze gedroogd zijn. De Hibiscus bladeren zijn daarna goed te gebruiken.

Veredelen (optioneel)

Wanneer je de Hibiscus wilt veredelen, wordt er aangeraden om de jonge Hibiscus eerst een jaar lang te kweken in een pot en daarna pas in het volgende voorjaar te veredelen. Dit is vooral wanneer je de zaaiing basis voor verfijning wilt gebruiken.

Hibiscus bewaren

Overhouden / bewaren

Het zaad wat je overhoudt kun je bewaren op een droge en koele plek. Vervolgens kun je het in maart weer zaaien.

Hibiscus is geen snijbloem

Favoriete boeketten voorzien van de hibiscus bloem

De Hibiscus is over het algemeen geen snijbloem en komt dus ook niet voor in boeketten.

Veelgestelde vragen

Hoe bestrijd ik luizen en plagen?

De Hibiscus kan gevoelig zijn voor luizen. Om die te bestrijden kun je bij een plantenwinkel of tuincentrum om advies vragen en speciaal daarvoor bestemde middelen kopen.

Is de Hibiscus winterhard?

De tuinhibiscus, de Hibiscus syriacus is winterhard en is onder andere daardoor dus ook een meerjarige plant. De andere soorten van de Hibiscus overleven vaak geen winter.

Moet ik de Hibiscus snoeien?

Het is niet verplicht om de Hibiscus te snoeien, maar het wordt wel aangeraden om in ieder geval in maart even de lelijke en zwakke takken eruit te knippen. Daarbij kun je de Hibiscus natuurlijk ook snoeien als je vindt dat hij te groot wordt. Let hierbij ook op de naar binnen groeiende takken, want die kun je ook  weghalen. Dit oogt ook al een stuk mooier.