Margriet | Leucanthemum

De gewone margriet is een echte klassieker. De wit met gele bloem is een karakteristieke weideplant en groeit het best in graslanden die regelmatig gemaaid worden, zoals hooilanden of bermen. Maar ook in een pot of border in de tuin komt de margriet goed tot z’n recht. Daarmee is de plant zeer geschikt voor in de siertuin. Bovendien is de margriet ook zeer geschikt als snijbloem. Kortom, de margriet is uiterst veelzijdig en heeft een frisse uitstraling. Het is niet voor niets een van de populairste voorjaarsbloemen.

Margriet Bloem

Korte samenvatting

De margriet is zowel buiten in de tuin als binnen in een boeket op z’n best. Met twee bloeiperiodes per jaar en relatief weinig onderhoud is de vaste plant erg geschikt voor in de tuin. Door de plant voldoende water te geven en in de zon te plaatsen, verleng je de levensduur van deze geel met witte bloemen aanzienlijk. De frisse uitstraling van de margriet maakt je ongetwijfeld vrolijk!

Geschiedenis

De margriet werd vroeger ook wel de ganzenbloem genoemd. Deze naam vindt z’n oorsprong in de periode van het jaar waarin jonge ganzen werden losgelaten in het veld en de margrieten volop in bloei stonden. Inmiddels gebruiken we de naam ganzenbloem voor een verwante bloemsoort.

Van oudsher wordt de margriet gebruikt tegen de griep, koorts en keelontsteking. De vermeende geneeskrachtige werking van de margriet maakt deze plant bijzonder veelzijdig.

Margriet Oorsprong

Oorsprong

De Latijnse naam van de margriet is Leucanthemum, afgeleid van het Oudgriekse leukos (wit) en anthemon (bloem). Het plantgeslacht margriet behoort tot de composietenfamilie en vindt z’n oorsprong in Europa, de gematigde zones van Azië en Noord-Afrika. Een aantal margrietsoorten heeft geleid tot vele cultivars voor decoratieve snijbloemen, waaronder de Aglaia, Wirral Pride en Esther Read. In Nederland komt echter alleen de gewone margriet in het wild voor. De Nederlandse naam ‘Margriet’ stamt af van het Oudgriekse margarites, wat parel betekent in het Babylonisch.

Margriet symbolische betekenis

Symbolische betekenis

De margriet kent een sterke symboliek in de beeldende kunst en literatuur. Zo staat de bloem onder andere voor eenvoud, bescheidenheid en onschuld. Daarnaast wordt de bloem vaak in verband gebracht met loyaliteit en liefde. Hierin deelt de margriet veel van zijn symbolische betekenis met het madeliefje, een bloem met een vergelijkbare uitstraling. Het gele hart van de margriet wordt bovendien vaak vergeleken met de zon, warmte en vrolijkheid. Met en boeket margrieten zeg je dan ook ‘Je maakt me gelukkig’.

Hoe herken je de Margriet?

De margriet is te herkennen aan het gele hart en de dunne witte bloemblaadjes die het bloemhoofdje omkransen. De maximale hoogte van de margriet is ca. 50 centimeter en de plantafstand is zo’n 40 centimeter. Het wordt dus aanbevolen om 5 à 7 planten per vierkante meter te plaatsen om ze optimaal te laten bloeien. De stelen van de Margriet zijn niet of nauwelijks vertakt en het aantal donkere bladeren varieert per bloem.

Verzorging Margriet

Als je de margriet in je tuin hebt staan is het belangrijk om deze tijdens het voorjaar en de zomermaanden dagelijks voldoende water te geven. Ook als potplant dient de margriet dagelijks water te krijgen. Mocht de Margriet toch niet goed bloeien tijdens de maanden juni en juli, dan adviseren we om de plant extra plantenvoeding te geven.

Tijdens de bloeiperiode is het belangrijk om regelmatig te controleren of er uitgebloeide bloemen in je margrietplant zitten. Pluk deze uit de plant zodat de overige bloemen voldoende energie krijgen om door te kunnen bloeien. Controleer bijvoorbeeld tijdens het watergeven even op uitgebloeide bloemen, dan vergeet je het niet.

Het fijne aan de margrietplant is dat deze winterhard is. Na de bloeiperiode kun je de plant dus terugsnoeien, waardoor je in de nazomer zelfs nóg een keer kunt genieten van mooie bloemen. In de winter kun je de plant tot een temperatuur van -20°C gerust op je balkon of in je tuin laten staan. Wel verliest de plant in de winter z’n blad.

Margriet Soorten

Soorten

Het margrietgeslacht kent een brede variatie aan soorten, van de traditionele wit met gele bloemen tot bloemen in bonte kleuren en bijzondere bloembladeren. De Spaanse margriet is misschien wel de meest bekende soort naast de gewone margriet. Deze soort heeft vaak een oranje, paarse, witte of gele kleur.

Boeket snijbloem Margriet

Ook als tuinplant of alleen snijbloem?

De margriet is bij uitstek geschikt als snijbloem. Met name de decoratieve soorten in het margrietgeslacht worden veelvuldig gebruikt in voorjaars- of zomerboeketten en zelfs als enkele bloem in een vaas. Maar buiten in een border of pot staat een margriet ook erg mooi.

Bloeitijd / seizoen

De margriet is een echte voorjaars- en zomerbloem. In juni en juli kun je volop genieten van de geel met witte bloemen. Omdat de zomers warm en droog kunnen zijn, is het echter wel belangrijk dat je de bloem genoeg water geeft. Doe dit vooral ’s avonds, zodat de bloemen niet nat in de zon staan. Dit kan er namelijk voor zorgen dat ze nog sneller uitdrogen.

Zodra de bloemen eind juli/begin augustus uitgebloeid zijn, raden we aan de plant grondig terug te snoeien. Zo geef je de plant de kans om in de nazomer nog eens tot bloei te komen. Geniet zo optimaal van de margriet!

Standplaats zon / schaduw

Bij het planten van je margriet kun je het beste kiezen voor een plek in de halfschaduw of zon. Op die manier krijgt de plant voldoende licht om tot bloei te kunnen komen. Let er wel op dat een margriet in de volle zon ook snel uit kan drogen. Dagelijks voldoende watergeven is daarom erg belangrijk.

Bollen planten

De veelvoorkomende tuinmargriet of gewone margriet is zeer geschikt om in het najaar als bol in de grond te planten. Zorg ervoor dat de grond nog niet bevroren is. Ook is het belangrijk dat de grond waarin je de bollen poot niet voortdurend nat of drassig is. Als de omstandigheden goed zijn, kun je genieten van een meerjarige plant die al in de eerstvolgende zomer bloeit.

Snoeien

Het snoeien van de margriet is eenvoudig en beperkt zich tot 2 keer per jaar. Nadat de bloemen aan het einde van het bloeiseizoen in juli/augustus zijn uitgebloeid, kun je de plant grondig terugsnoeien. De kans is groot dat de plant in de nazomer nog een keer tot bloei zal komen. Zodra deze bloeiperiode ook voorbij is, snoei je de plant terug tot net boven de grond. In het voorjaar zullen de stelen weer uit gaan lopen en komen de bladeren van de plant terug.

Margriet Vermeerderen

Vermeerderen

Het vermeerderen van de margriet kun je het beste doen door het delen van de pollen. Hiermee kun je wat oudere planten weer nieuw leven in blazen. Haal de vaste plant met kluit uit de grond en probeer met je handen de wortels te scheiden tot twee aparte planten. Poot de twee planten vervolgens terug. Beide planten zullen nu weer beter gaan groeien waardoor je meer bloemen en grotere planten krijgt.

Margriet Boeket Stekken

Stekken

Je kunt de margrietplant ook erg goed stekken. We adviseren je om dit te doen na de bloeiperiode. Neem een paar jonge scheuten van je bestaande plant en poot ze in een ruime pot. In tegenstelling tot de volgroeide plant kunnen stekjes van de margriet niet tegen kou. Bescherm ze daarom goed en bewaar ze in een lichte, warme ruimte. Geef ze regelmatig water en voeg eventueel stekpoeder toe om de groei van de wortels te stimuleren.

Drogen

De trend zal je vast niet ontgaan zijn: droogboeketten. In deze droogboeketten vind je vaak ook de margriet. Deze bloemen blijven namelijk mooi, ook wanneer je ze droogt. Om de margriet toe te voegen aan een droogboeket is het noodzakelijk dat je ze niet droogt door te persen. Hierdoor worden de bloemen namelijk platgedrukt. De manier om je bloemen te drogen zonder te persen is als volgt:

Stap 1: Bind de bloemen samen met een touwtje aan de uiteindes van de stelen.

Stap 2: Hang de bloemen ondersteboven in een donkere, droge kamer – het liefst boven een verwarming.

Stap 3: Wacht een paar dagen tot de bloemen tot in de kern zijn gedroogd – als de steel knispert als je erin knijpt, kun je er een mooi boeket van gaan maken.

Veredelen

De veredeling van Margrieten gebeurt nog steeds op grote schaal. Het margrietgeslacht kent een aantal decoratieve soorten die in de loop der jaren cultivars voortbrachten voor welbekende snijbloemen als de Wirral Supreme en de Snow Lady.

Overhouden / bewaren

Je wil natuurlijk zo lang mogelijk genieten van de margrieten die in je boeket zitten of in een vaas staan. Snijd de stelen van de margriet daarom altijd schuin af voordat je ze in het water zet en zorg ervoor dat eventuele bladeren niet onder water staan. Kies een ruime vaas zodat alle stengels voldoende ruimte hebben. Maak de vaas bovendien goed schoon voordat je de bloemen erin zet. Bacteriën die in een vieze vaas leven zorgen ervoor dat bloemen sneller doodgaan. Vul de vaas tot een derde met lauwwarm water en plaats je boeket in een ruimte met weinig temperatuurwisselingen. Ververs het water iedere drie dagen en vul het water dagelijks aan tot een derde van de vaas. Zo hou je je bloemen het langste goed!

De bloem van de margriet is eetbaar, zowel rauw als verwerkt in een beslag. Ook kun je lekkere thee zetten van margrietbloemen. De wortels van de plant zijn eetbaar en de jonge bladeren kun je toevoegen aan een salade.

Veelgestelde vragen

Is de margriet winterhard?

De margrietplant is winterhard en kan tot een temperatuur van -20°C buiten blijven staan. Stekjes van de margriet daarentegen kunnen niet tegen de kou.

Is de bloem eetbaar?

De bloem van de margriet is eetbaar, zowel rauw als verwerkt in een beslag. Ook kun je lekkere thee zetten van margrietbloemen. De wortels van de plant zijn eetbaar en de jonge bladeren kun je toevoegen aan een salade.

Wat is de bloeiperiode van de margriet?

De margriet bloeit tussen mei en augustus. Als de plant aan het einde van het seizoen gesnoeid wordt, bloeit deze nog een keer in de nazomer. Daarna dien je de plant tot vlak boven de grond terug te snoeien zodat de plant in het voorjaar weer kan bloeien.