De petunia is een ontzettend populaire terrasplant. Dat is niet voor niets! Als perk-, kuip- of potplant is de petunia veelzijdig en een vrolijke aanvulling op ieder terras. Omdat de petunia een éénjarige plant is wordt deze in tuincentra veelal in pot verkocht. Het is aan jou om te kiezen wat je met de petunia doet. Hou je de plant in z’n pot of plant je ‘m in een perk of border? Waar je ook voor kiest, met de petunia geniet je de hele zomer van de meest prachtige kleurrijke bloemen.
Wil je je tuin of balkon een echte opfrisser geven? Kies dan voor de petunia. Deze plant wordt gekenmerkt door de vele kleurrijke bloemen de tijdens het voorjaar en de zomermaanden aan de stelen verschijnen. Met relatief weinig onderhoud en een lange bloeitijd vormt de petunia de ideale plant ter decoratie van het terras of balkon. De petunia is een éénjarige plant, wat betekent dat de plant na de eerste nachtvorst niet meer tot bloei zal komen. Je kunt de petunia echter aan het einde van de winter zaaien, waardoor je in het voorjaar weer mooie bloemen hebt. Natuurlijk zijn de petunia’s ook volop bij tuincentra te krijgen in het voorjaar. Zo kun je ieder jaar opnieuw genieten van deze prachtige plant.
De petunia is een plant uit de nachtschadefamilie en werd pas in de negentiende eeuw voor het eerst ingevoerd in Europa. De twee soorten die werden ingevoerd vormden de basis voor een groot aantal hybriden. Inmiddels kent de petunia vele soorten in uiteenlopende kleuren en variaties. De bloem is goed te kweken en wordt daarom vaak gebruikt voor biologisch onderzoek. Maar de voornaamste functie van de petunia is toch ter decoratie van onze terrassen en balkons. De hangende petunia is bijvoorbeeld een erg populaire variant.
Petunia’s groeien van oorsprong in tropisch Zuid-Amerika waar ze optimaal gebruikmaken van het klimaat. De petunia houdt namelijk van zonnige, warme plekken en groeien veelal op plekken uit de wind. Op het zomerterras moet de petunia daarom ook beschermd worden tegen tocht en op een zonnige plek geplaatst worden. De naam petunia is een afgeleide van ‘petun’, wat staat voor tabak in de originele Braziliaanse taal. De petunia is dan ook nauw verwant aan de Nicotiana (siertabak).
De petunia is een fijne en vrolijke bloem. Als je de petunia cadeau doet zeg je dan ook iets als ‘ik waardeer je gezelschap’. Natuurlijk is de petunia altijd leuk om cadeau te doen. De plant bloeit namelijk het hele voorjaar en de hele zomer onvermoeibaar door. Daarnaast kun je ervoor kiezen om naar de symboliek van de verschillende kleuren van de petunia te kijken. Gele bloemen worden namelijk geassocieerd met kracht en energie, oranje bloemen staan voor vrolijkheid en warmte, roze bloemen symboliseren blijdschap en zo zijn er nog veel meer kleuren met een mooie symboliek. De petunia is daarmee een zeer veelzijdig geschenk.
De petunia is te herkennen aan de kelk- of trechtervormige middelgrote tot grote bloemen. Bijna alle petuniasoorten hebben zogenoemde aderen in de bloembladeren. Deze gekleurde lijnen lopen van binnen naar buiten en geven de bloem z’n karakteristieke kleurverloop. Het blad van de petunia is groen en groeit doorgaans langs de hele steel. De kleur van de bloemen verschilt per soort en kan variëren van helder-oranje tot diepblauw. Petunia’s blijven relatief klein; de planten bereiken doorgaans een hoogte tot 30 centimeter.
Petunia’s hebben in vergelijking met veel andere zomerbloeiers flink wat water nodig. Met name de warme en droge dagen kunnen de petunia snel uitdrogen. Daarom is het aan te raden om de plant iedere avond na een warme en droge dag voldoende water te geven. Je kunt ervoor kiezen om de petunia te voorzien van aanvullende plantenvoeding zodat de plant alle noodzakelijke voedingsstoffen krijgt, maar dit bevordert doorgaans vooral de bladgroei en niet zozeer de bloemen. Het snoeien van de petunia is eenvoudig: knip dorre bloemen met steel en al uit de plant om de plant mooi en gezond te houden.
Omdat de petunia bij uitstek geschikt is om te kweken en veredelen, zijn er inmiddels vele soorten in de meeste bonte kleuren en variaties. De hangpetunia is één van de bekendste soorten en is terug te vinden in bijna iedere tuin. Deze volle en indrukwekkende plant wordt veelal gebruikt om terrassen en pleinen in de zomer op te vrolijken. Andere bekende soorten zijn de Surfinia, de Crazytunia of de Cascadia. Naast de bekendere soorten heb je ook een aantal mini-petunia soorten (Calibrachoa). Deze soorten hebben veel kleine bloemetjes en lijken daarmee op de kleine versie van de petunia.
Omdat de bloemen van de petunia dicht langs de stelen van de plant groeien, zijn de bloemen zijn geschikt als snijbloemen. De stelen zijn doorgaans niet sterk genoeg om zelfstandig te blijven staan. Je ziet petunia’s dank ook niet in boeketten. Toch is het geven van een petunia als pot- of kuipplant een erg goed idee. De petunia vormt met de vele bloemen al een boekt op zichzelf!
De bloeitijd van de petunia begint rond mei, wanneer er geen kans meer is op nachtvorst. De bloemen bloeien dan het hele voorjaar en de hele zomer, en kunnen zelfs doorbloeien tot november. Het einde van de bloeitijd is afhankelijk van de eerste nachtvorst. Omdat de petunia een éénjarige plant is, sterft deze af zodra de kou intreedt. Desondanks kun je een lange tijd volop genieten van de mooie bloemen.
Als je de petunia op je terras, balkon of in je tuin zet, is het belangrijk om een zonnige en beschutte plek uit te zoeken. Zorg ervoor dat de petunia uit de wind staat en genoeg zonlicht krijgt. Als je de plant in een kuip of pot houdt, is het aan te raden om ‘m tijdens een flinke regenbui even onderdak te zetten. Dit zorgt ervoor dat de plant langer mooi en gezond blijft.
Wanneer je ervoor kiest om de petunia zelf te laten groeien, kun je in februari de petunia’s zaaien. De plant is een snelle groeier en zal in het voorjaar al in bloei staan. Houd bij het zaaien wel rekening met de standplaats. Zorg dat de plantjes voldoende zon krijgen en goed beschermd zijn tegen de wind zodra ze opkomen.
Het snoeien van de petunia is niet per definitie noodzakelijk. Sterker nog, sommige soorten worden er alleen maar mooier van als je ze niet snoeit. Als de petunia ’s zomers toch erg uitbreidt, kun je tot uiterlijk in augustus de plant nog terugsnoeien. Na twee weken zal de plant opnieuw bloemen tot de eerste nachtvorst zich aandient.
Het vermeerderen van petunia’s kan op twee manieren, maar slechts één manier is doorgaans succesvol. Door de zaden te verzamelen van de petunia zou je nieuwe planten kunnen kweken, maar dit proces is erg lastig. Het is namelijk zeer onwaarschijnlijk dat je vanuit de vergaarde zaadjes nieuwe planten kunt groeien. Stekken is dan een betere optie.
De meest gebruikelijke manier van het stekken van de petunia is om een stek te maken van een gezonde plant. Plaats het stekje in een pot met stekgrond en zet deze op een warm plek. Zorg ervoor dat de pot niet in direct zonlicht staat en houdt de aarde vochtig, maar zeker niet te nat. Na een aantal weken zal je stekje wortelschieten. Na verloop van tijd kun je jouw stekje verpotten om de groei van de plant te stimuleren. Zo groei je je eigen nieuwe petunia.
De petunia is als droogbloem niet erg geschikt. De bloemen zitten dicht op de stengel en bevatten veel vocht. Toch kun je de bloemen van de petunia wel op de ouderwetse manier drogen door ze in een zwaar boek te stoppen. Op die manier krijg je mooie platte droogbloemen die hun kleur tot op zekere hoogte behouden.
Petunia’s zijn populaire planten onder veredelaars. De planten groeien snel zijn relatief makkelijk te kweken. Dit heeft ervoor gezorgd dat er inmiddels een heleboel veredelde soorten petunia’s zijn in de meest bijzondere kleuren. Met namen als de Petunia ‘Black Velvet’, ‘Tidal Wave’, ‘Night Sky’ of ‘Black Mamba’ weet je dat je echte prijswinnende bloemen in huis haalt.
De petunia is niet winterhard en zal na één bloeiperiode dan ook niet opnieuw tot bloei komen. Het bewaren van de petunia is dan ook niet heel gebruikelijk. Je kunt het beste nieuwe petunia’s halen aan het begin van het seizoen. Dan ben je verzekerd van mooie planten die lang in bloei staan!
De petunia is geen snijbloem en wordt daarom ook niet gebruikt in boeketten. Desalniettemin is een pot of kuip petunia’s een prachtig cadeau. De mooie en vaak veelkleurige bloemen vormen een boeket op zichzelf.
De petunia is helaas niet winterhard. Na een bloeiperiode van ruim 5 maanden zal de plant afsterven zodra de eerste nachtvorst zich aandient. Het bewaren van de petunia is ook weinig zinvol; de plant zal in het voorjaar niet opnieuw tot bloei komen.
Over het algemeen geldt voor de petunia dat de plant prima zonder snoeien kan. Het is wel aan te raden om regelmatig dorre bloemen en stelen uit de plant te knippen. Op die manier zorg je ervoor dat alle energie naar de gezonden bloemen gaat. In augustus kun je de plant eventueel terugsnoeien om een tweede bloei te stimuleren in het najaar.
Petunia’s houden van veel zon en warmte. Oorspronkelijk komen de planten uit Zuid-Amerika waar ze optimaal groeiden in het warme klimaat. Maar ook in Nederland staan ze graag op zonnige plekken uit de wind. Als kuip- of potplant kun je de petunia gemakkelijk op een geschikte plek zetten. Maar ook als je de petunia in je tuin plant, kun je hier voldoende rekening mee houden.