Bestaan er beroemdere bloemen dan de roos? Waarschijnlijk niet. Deze bloem wordt al eeuwenlang op allerlei manieren gebruikt; voor boeketten, symbolisch, in de tuin, voor de geur, in kunst, als naam en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar kort samengevat zijn rozen enorm populaire bloemen en dat is niet voor niets! Maak je keus uit de vele verschillende kleuren waarin de roos verschijnt.
Rozen komt voor in vele boeketten en tuinen en wordt dus al vele duizenden jaren gebruikt. Het wordt daarom ook wel de koningin onder de bloemen genoemd. Er zijn inmiddels vele honderden soorten rozen waarvan er zo’n 300 ook nog daadwerkelijk in het wild groeien. De bloem heeft door de jaren heen een grote culturele en symbolische waarde opgebouwd. De schijnvrucht van de roos, de rozenbottel, wordt bovendien gebruikt in etenswaren als jam en thee.
Wil je nu rozen bestellen en laten bezorgen? Bekijk ons assortiment.
De roos is oud, maar wist je dat de bloem al meer dan 35 miljoen jaar oud is? De eerste bewijzen van cultivatie van de bloemen dateren ook al van zo’n 5000 jaar geleden. In de duizenden jaren daarna is de roos voor vele verschillende doeleinden gebruikt, zelfs tijdelijk als betaalmiddel! In de 17e eeuw was de vraag naar rozen, maar ook rozenwater, zo groot dat ze als geldig betaalmiddel konden worden ingezet. Later werden in het Romeinse Rijk zelfs boeren gedwongen om hun graanteelt in te wisselen voor rozenvelden, die uiteindelijk allemaal bedoeld waren voor de keizers. Ook in oude grotschilderingen in onder andere Egypte en Kreta komt de roos voor, in die tijd werd de roos dus al ter versiering gebruikt.
De roos kent zijn oorsprong in vele landen op het noordelijk halfrond en wordt al sinds de oudheid geteeld in onder meer China, Afrika, Griekenland, Egypte en grote delen van Europa. Inmiddels worden ze over de hele wereld geteeld, waaronder ook in Nederland. Ze worden al die tijd ook al gebruikt in siertuinen vanwege hun schoonheid, maar ook vanwege de heerlijke geur.
Je kunt boeken volschrijven over de symboliek en betekenis van de roos. De bekendste is natuurlijk de rode roos die symbool staat voor de liefde. Maar ook andere kleuren hebben een speciale betekenis, zo staan witte rozen voor reinheid. Geef je iemand een gele roos? Dan is dat een teken van vriendschap en verbondenheid. Met roze rozen toon je je dankbaarheid en oranje staat voor de waardering die je voor iemand voelt.
Ook historisch gezien heeft roos veel betekenis, zo noemden we al de obsessie van het Romeinse Rijk met rozen, maar ook de oude Grieken hadden een speciale band met de bloemen. De roos was voor hen nauw verbonden met Aphrodite, de godin van de liefde. In het Christendom werd de roos gezien als symbool voor de vijf wonden van Jezus. Later werd het juist symbool voor de heilige maagd Maria en werd het ook gezien als martelaarssymbool. In de huidige tijd komt de roos nog steeds veel terug in logo’s en symboliek. De Dag van de Arbeid heeft namelijk als symbool een roos in een gebalde vuist.
Iedereen kent de roos wel, dus je weet ‘m vast wel te herkennen. De roos heeft een aantal kenmerkende eigenschappen. De bloem bestaat uit vijf hartvormige bloemblaadjes die samen de uit duizenden herkenbare roos vormen. Aan de steel van de roos vind je stekels, let dus altijd op voor je ze vastpakt. Het zijn dus stekels en geen doornen zoals vaak gezegd wordt. Verder is de roos beschikbaar in vele verschillende kleuren, dus aan een bepaalde kleur kun je de koningin onder de bloemen niet herkennen.
Heb je een bosje rozen gekocht of gekregen? Dan kun je ze niet zomaar ineens in een vaas zetten, je moet nog wel een aantal kleine dingetjes doen. Allereerst vul je een vaas met lauwwarm water en snijbloemenvoeding. Vervolgens verwijder je de bladeren die onder water zullen komen te staan en snijd je de stengels schuin af. Zet ze daarna zo snel mogelijk in het water om ervoor te zorgen dat ze langer blijven leven. Lees onder het kopje standplaats waar je je vaas met rozen het best neer kunt zetten.
Als je je rozen in de tuin hebt staan moet je ervoor zorgen dat ze in een voedingsrijke bodem staan. De bloei van de roos kost ‘m veel energie en kracht, dus hij vergt aardig wat onderhoud in vergelijking met andere tuinplanten. Begin door de rozenstruik in het voorjaar extra voeding te geven, herhaal dit vervolgens in de zomer. In de zomer kun je ook de verwelkte rozen verwijderen.
Er zijn vele verschillende soorten rozen, maar hieronder vind je de meest bekende:
Trosrozen
Trosrozen zijn ideaal om te planten in je border of in een perk. Ze hebben wat kleinere bloemen dan de ‘normale’ rozen en groeien zoals de naam al doet vermoeden in een tros.
Klimrozen
Klimrozen zijn uitermate geschikt als klimplant tegen muren, pergola’s en schuttingen. Het verschil met andere klimplanten is wel dat ze niet daadwerkelijk klimmen, ze moeten worden vastgebonden om ze een weg omhoog te laten banen.
Heesterrozen
Heesterrozen komen voor in dichte struiken en lenen zich goed als plant in een border of een perkje. Ze groeien en bloeien hard en zijn dus een mooie kleurrijke toevoeging aan je tuin!
De roos is multi-inzetbaar, dus je kunt ‘m in je tuin planten, maar ook als snijbloem aan een boeket toevoegen.
Rozen hebben een lange en gevarieerde bloeitijd, maar bloeien vooral tussen de lente tot aan de herfst. Als je ze als snijbloem op een vaas hebt staan gaan ze over het algemeen zo’n 10 tot 14 dagen mee. Mits je ze goed verzorgt natuurlijk!
Als je een boeket rozen op de vaas hebt gezet, is het zaak ze op de juiste plek te zetten. Waar je dan vooral rekening mee moet houden is dat je ze niet in de volle zon zet en ook niet op een te warme plek zoals boven de verwarming of bij de kachel. Houd ze ook uit de buurt van je fruitschaal om verwelking te voorkomen. Rozen zijn tot slot ook fan van wind en tocht.
In je tuin ontkomen de rozen natuurlijk niet aan wind en zon, maar daar is dat ook niet erg. Let alleen wel op dat je je rozen op een plek plant waar nog niet eerder een rozenstruik heeft gestaan en geef ze ook genoeg ruimte. Andere planten die te dicht op ze staan zullen van invloed zijn op de groei van je rozen, ze hebben namelijk veel energie nodig die ze uit de grond halen.
Ga je rozen planten in je tuin? Doe dit dan in het najaar! Vanaf eind oktober, begin november is vaak de beste periode, afhankelijk van het weer. Maak een ruim gat voor de rozen of rozenstruik, en zorg dat het op een plek met een goede voedingsrijke bodem is. Druk de grond goed aan en voed de roos voldoende met water en extra plantenvoeding.
Je rozenstruik kan gewoon gesnoeid worden, dat raden we zelfs aan! Doe dit in het voorjaar als de vorst voorbij is, vaak is dit rond maart/april. Herhaal dit een tweede keer in de zomer en je roos is tevreden. Gebruik voor het snoeien een scherpe snoeischaar. Snoei de verdorde takken af en waar werk waar nodig de struik bij om hem mooi in model te krijgen.
Je kunt rozen ook gemakkelijk stekken als je dat leuk vindt! Dit kun je het best doen aan het eind van de zomer, en dus aan het eind van de bloei van de roos. Hiervoor knip je een aantal takjes af onder het oog van de bloem, het stukje van de tak waar het blad uitgroeit. Verwijder daarnaast ook het blad onderaan de steel en zet de takjes in een pot met zaaigrond. Houd hierbij een diepte aan van ongeveer de helft van het takje. Zet ze uit de wind en uit de zon en houd de grond goed vochtig. Zodra de bladeren beginnen te groeien weet je dat de wortels zijn gevormd en kun je je nieuwe roos verpotten naar een grotere pot.
Ook om te drogen is de roos een erg geschikte bloem. Wacht daarvoor wel even tot de roos helemaal uitgekomen is. Haal dan de verdorde en beschadigde bladeren van de steel af en bind een dun touwtje om de steel. Je droogt de roos vervolgens door ‘m ondersteboven te hangen in een droge, donkere, licht geventileerde ruimte. Als je ze zo’n drie weken laat hangen zullen ze volledig droog zijn. Om te voorkomen dat de blaadjes er vanaf vallen kun je ze inspuiten met haarlak, waarna je ze drie dagen laat rusten en dan heb je je gedroogde rozen!
Kies voor het veredelen van je rozen voor een goede moederplant en vaderplant. Verzamel vervolgens van de vaderplant stuifmeel via de helmknoppen. Haal ondertussen van de moederbloem een niet geopende bloem en verwijder daar de blaadjes van. Daarna verwijder je de kroonblaadjes met de meeldraden en dan kun je aan de slag met het veredelen. Je doet dit door de stamper met het stuifmeel van de vaderplant te bestuiven. En dan is het afwachten tot de nieuwe rozenblaadjes beginnen te groeien!