De zonnebloem is een vrolijke opvallende verschijning die elke tuin in zomerse sferen brengt. De bloem kan maar liefst drie meter hoog worden en het kan gezaaid worden van april tot half juni. Naast dat de zonnebloem in de tuinen siert, wordt de olie van de pitjes van de bloem gebruikt om olie van te maken om verschillende voedingsmiddelen mee te maken. Meer weten over de zonnebloem? Lees gauw verder, want we vertellen je alles wat je over deze zonnige bloem.
Zonnebloemen zijn prachtige bloemen die vaak in een groepje van meerdere bloemen worden geplant. Ze bloeien van juli tot oktober waardoor het echt bloemen zijn die horen bij de zomer. Ook bijen en vogels vinden zonnebloemen prachtig. Heb je deze bloem dus in jouw tuin? Dan zullen deze dieren dus ook vaker op bezoek komen.
Wil je direct zonnebloemen bestellen? Bekijk ons assortiment
De zonnebloem is een bekende bloem die bijna elke Nederlander wel kent. Hoewel we deze bloemen veel in Europa zien, komen ze niet oorspronkelijk uit onze omgeving. Meer dan 3000 jaar geleden werden de zonnebloemen gedomesticeerd in Noord- en Midden-Amerika. Rond 1530 werden de zonnebloempitten naar Europa gebracht door Spanjaarden.
Wist je dat de zonnebloem oorspronkelijk komt uit Noord- en Midden-Amerika? De bloem was oorspronkelijk de zonnekoning van de indianen van het tropische deel van Midden-Amerika.
Er zijn meerdere betekenissen voor de zonnebloem, maar de bekendste is toch wel zon. Hierbij kan je denken aan warmte en liefde. Het geven van een zonnebloem aan iemand die dichtbij je staat is daarom ook een echte aanrader. Of je de bloem nou geeft om te laten weten dat je van iemand houdt, of dat je iemand een hart onder de riem steekt: het kan allemaal.
De zonnebloem wordt vaak tussen de 1,5 en 3 meter hoog. De bladeren van de bloem hebben een geel- oranje achtige kleur. In het midden van de bloem groeien pitjes, waar volgens dol op zijn. De bloem heeft verder een dikke stengel die voorzien is van meerdere haartjes. De bladeren van de plant zijn groot en ruw. Ze hebben de vorm van een hart en hebben opvallende nerven.
Heb je een zonnebloem als boeket? Vul de vaas dan niet met veel water, want de bloem moet niet diep in het water staan. Ook is het belangrijk dat het blad niet in het water komt, want zo kunnen bacteriën de ruimte krijgen. Verder is het belangrijk dat je het water regelmatig ververst.
Heb je zonnebloemen in de tuin? Zorg er dan voor dat deze staan in een losse en goed drainerende grond. Het is belangrijk dat de bloem genoeg water krijgt. Wanneer de bloem gaat hangen dan is dit een teken dat ze te weinig water krijgen.
Verder is het belangrijk dat de er goed op let dat er geen slakken bij de bloem zijn. Deze dieren houden enorm van het blad van de bloem. Wil je dit voorkomen? Dan raden we je aan om een kringetje met zout om de bloem te strooien. Ook is het mogelijk om speciale slakkenkorrels te gebruiken.
De zonnebloem kent verschillende soorten. Zo is er een verschil tussen snijbloemen en vaste-plant zonnebloemen. We onderscheiden beide soorten in twee subkopjes.
Snijbloemen
Het grootste verschil tussen de snijbloemen is de kleur. Daarbij onderscheiden we hier de populairste subsoorten snijbloemen:
Helianthus annuus Avondzon: dit is een zonnebloem met bruin tot bloedrode bladeren. De bloem kan ongeveer 200 cm groot worden.
Helianthus annuus Subnbeam: deze zonnebloem heeft goudgele bladeren en een geel hart. De bloem kan ook ongeveer 200 cm groot worden.
Vaste-plant zonnebloemen
De Helianthus sparsifolius is synoniem voor de vaste zonnebloemen. De bloemen hebben een doorsnee van 20cm en hebben een warm gele kleur.
Er zijn verschillende soorten zonnebloemen. Hierboven hebben we de populairste subsoorten uitgelicht waardoor je een goed beeld hebt welke soort er het meest geschikt is als tuinplant en welke juist meer als snijbloem.
De naam van de bloed verraadt eigenlijk ook al de standplaats. De zonnebloem houdt onwijs van zon. Daarom zie je de bloem ook tijdens de warme zomerdagen prachtig bloeien.
Je kan de zonnebloem snoeien, maar denk wel goed na wat je uiteindelijk met je zonnebloem wilt. Wanneer je de bloem op een vaas wilt zetten dan is het belangrijk dat je de stengels schuin afsnijdt wanneer de bloem bijna openstaat. Zo zorg je ervoor dat de vaten van de bloem eenvoudig water kunnen opnemen.
Wil je de zaden en pitten van de bloem nog gebruiken? Dan raden we je aan om te wachten met het oogsten van de bloem. Bescherm de kern van de bloem tegen vogels, want zij zijn ook dol op de pitten. Verder is het belangrijk dat de kern niet vochtig wordt, want hierdoor kunnen schimmels ontstaan. Het is een aanrader om een doek of een papieren zak over de bloem te hangen. Wanneer eenmaal de achterkant van de zonnebloem bruin is geworden dan is het tijd om de bloem te snoeien. Hang deze ondersteboven in een ruimte die goed is geventileerd. Hierna duurt het een paar weken totdat de zaadjes zijn gedroogd.
Wil je de zonnebloem vermeerderen? Dan kan dit het beste door zonnebloemzaadjes te zaaien. We raden je aan om dit vanaf midden mei te doen, want dan is er geen kans meer op nachtvorst.
Hoe werkt het zaaien? Heel simpel: maak de grond los, zodat de wortels van de bloem zich kunnen nestelen. Meng mestkorrels met de grond. Hierna is het tijd om gaatjes te maken in de grond. Zorg ervoor dat de gaatjes ongeveer de diepte en omvang hebben van een duim. Let erop dat de gaatjes minimaal 30 tot 45 centimeter uit elkaar zitten. Plant hierna twee zaadjes per gat.
Wil je graag het hele jaar door genieten van de zonnebloem? Een optie is dan om een zonnebloem te drogen, waarna je deze in je juist als decoratie kan gebruiken. Hoe dit werkt? Knip bloemen af die lange stelen hebben van 15 centimeter lang. Trek alle dode bladeren rondom de kop van de bloem weg. Hierna hang je de zonnebloemen op een donkere en droge plek. Controleer na twee weken of ze gedroogd zijn. Wanneer dit het geval is dan raden we je aan om de zonnebloemen in te spuiten met wat haarlak. Zo blijft de kleur en vorm mooi behouden.
De zonnebloem is dol op zon en daarom bloeit deze ook in de zomer. Van juli tot oktober zul je de bloem helemaal zien stralen.
Heb je een boeket zonnebloemen gekregen of gekocht? Dan wil je natuurlijk wel dat deze zolang mogelijk mooi op een vaas staan. Vul de vaas met niet veel water, want de bloem moet niet diep in het water staan. Bovendien is het belangrijk dat het blad niet in het water komt, want zo kunnen bacteriën de ruimte krijgen. Verder is het belangrijk dat je het water regelmatig ververst.
Wil je een zonneplant als tuinplant verzorgen? Dan is het belangrijk dat deze in een losse en goed drainerende grond staat. Geef de bloem genoeg water. Wanneer de bloem gaat hangen dan is dit een teken dat het te weinig water krijgt. Verder is het belangrijk dat de er goed op let dat er geen slakken bij de bloem zijn. Dit dier is helaas dol op de bloem. Wil je dit voorkomen? Dan adviseren we je aan om een kringetje met zout om de bloem te strooien. Ook is het mogelijk om speciale slakkenkorrels te gebruiken.
Het is belangrijk om zonnebloem zaadjes te planten rond mei. Dan is er geen kans meer op nachtvorst. Hoe het zaaien werkt? Maak de grond los, zodat de wortels van de bloem zich kunnen nestelen. Hierna meng je mestkorrels met de grond. Maak vervolgens gaatjes in de grond. Zorg ervoor dat de gaatjes ongeveer de diepte en omvang hebben van een duim en dat de gaatjes minimaal 30 tot 45 centimeter uit elkaar zitten. Plant hierna twee zaadjes per gat. Geef de zaadjes regelmatig water.