Hoe kan het ook anders? De bloem voor de maand december kan natuurlijk niets anders zijn dan de Kerstster. Niet alleen is ze een hele populaire potplant, maar ze wordt eigenlijk automatisch geassocieerd met Kerst door zijn opvallende mooie rode, witte en groene kleuren. In bijna ieder huis is er wel eentje te vinden gedurende de feestmaand. Hij zorgt voor kleur en vrolijkheid in de aanloop naar de donkere dagen voor kerst. Vroeger verwelkte de plant relatief snel, maar tegenwoordig is de plant zodanig gecultiveerd dat hij veel langer meegaan. En dat is maar wat fijn!
De felgekleurde bladeren boven in de plant lijken dan wel op een bloem, maar zijn eigenlijk gewoon schutbladeren. De echte bloem is geel of groen en maar heel klein. Hij zit verscholen in het hart van de bladeren en valt eigenlijk niet op. De Kerstster is van origine een subtropische plant, dus valt de temperatuur onder de 10 graden, dan zal je zien dat de plant snel verwelkt. Hetzelfde is het geval als de temperatuur boven de 21 graden komt. Beetje opletten dus. Geef ze ook niet te veel water, de grond moet een klein beetje vochtig zijn, maar van te veel water zal de plant ook snel verwelken.
Oorspronkelijk komt de plant uit Mexico en Centraal Amerika. Zijn populariteit heeft de kerstster te danken aan Joel Poinsettia, deze man was de 1e ambassadeur voor de Verenigde Staten in Mexico. Zo’n 200 jaar geleden vond hij de plant en stuurde hij enkele exemplaren naar zijn geboorteland voor onderzoek. Vandaar ook zijn Latijnse naam Poinsettia. Ongeveer 100 jaar later zien we de eerste planten verschijnen in Europa. Hier kregen ze de botanische naam Euphorbia Pulcherrima of alleen Euphorbia.
In koudere klimaten, vind je kerststerren vooral als kamerplanten voor binnen. Ze heeft wel daglicht nodig, vooral de ochtendzon is goed voor haar. De kleuren waarin ze ‘bloeit’ variëren van créme, geel, perzik, rose en rood. In hun originele omgeving kunnen we tot 1.80 meter hoog worden. Dat zou een leuk kerstbakje opleveren, niet waar?
De oude Azteken de Mexicaanse indianen, zagen de kerstster als symbool van puurheid. En nu, eeuwen later heeft de wereld de kerstster omarmt als de meest typische bloem voor Kerst. Ze wordt in veel kerststukjes gebruikt. Natuurlijk om zijn prachtige dieprode kleur, en natuurlijk omdat haar bloeitijd precies samenvalt met onze Kerstviering.
In Frankrijk staat de plant bekend onder de naam ‘étoile d’amour’ oftewel; de ster van de liefde. Deze naam werd ook al door de Azteken gebruikt. Er bestaat een ook een oude overlevering hoe de plant aan zijn dieprode kleur komt. Er zouden bloeddruppels van een Azteekse godin op de bovenste bladeren zijn gevallen, toen de arme godin stierf aan een gebroken hart.
Een andere oude Mexicaanse legende verklaart ook waarom de plant zo sterk geassocieerd wordt met het Kerstfeest. Schijnbaar was er ooit een kindje dat zo arm was, dat hij geen cadeautje kon kopen om te offeren tijdens het Kerstfeest. Hij plukte wat onkruid aan de kant van de weg. Het kind kreeg in de kerk van de pastor te horen, dat iedere gift, hoe nederig ook, mits in liefde gegeven, meer dan genoeg was als offer in de ogen van God. Toen het kind met zijn geplukte bosje onkruid de kerk binnenstapte, veranderde het bosje opeens en verschenen de prachtige rode en groene kleuren van de kerstster. Het was een Kerstwonder!
De symboliek van de kerstster staat ten eerste voor feest natuurlijk. Verder staat het voor viering, hoop voor de toekomst en puurheid. Dat zijn toch erg fijne dingen om in huis te halen in de feestperiode?
En natuurlijk kun je ook deze prachtige kerstster veilig en snel online bestellen bij Regiobloemist. Wie wens jij hoop voor de toekomst toe? Stuur ze een beetje geluk via Regiobloemist.nl