Iedere maand heeft haar eigen bloem en voor de maand januari is dat de anjer. Hoewel nu niet meer zo populair als ze eens was, heeft de anjer een rijke geschiedenis gevuld met symboliek en legendes.
Iedere maand heeft haar eigen bloem en voor de maand januari is dat de anjer. Hoewel nu niet meer zo populair als ze eens was, heeft de anjer een rijke geschiedenis gevuld met symboliek en legendes.
De anjer is één van de oudste gecultiveerde bloemen ter wereld. De originele plant bestond uit roze en oranje bloemen, maar tegenwoordig zijn ze in vrijwel iedere kleur wenselijk verkrijgbaar. Van puur wit tot rood, groen en paars. En eigenlijk alle kleuren daartussen.
Wat de betekenis van de anjer is, is meestal afhankelijk van de kleur, maar er zijn ook een aantal algemene betekenissen. Ze staat voor liefde en gedistingeerdheid. De anjers officiële naam, Dianthus, komt uit het Latijn en is een combinatie van twee woorden. Het eerste woord is ‘Dios’ wat goden betekent en het tweede is ‘Anthos’ wat bloemen betekent. Anjers zijnde dus de bloemen van de Goden.
Volgens een oude Romeinse legende verscheen de anjer na de kruisiging van Jezus Christus. Toen Maria hulde om de dood van haar zoon, vielen haar tranen op de aarde. Op ieder plek waar een traan viel, verscheen er een plant uit de grond. Deze legende verklaart ook waarom de plant in het Engels ‘Carnation’ heet, naar de incarnatie van Christus.
In Korea gebruikt men de bloem om de toekomst van jongedames te voorspellen. Ze krijgen drie vers gesneden bloemknoppen van de anjer in hun haar. Daarna krijgen ze de opdracht om op te letten welke bloem het eerst verwelkt. Als dat de bovenste is, dan betekent dat de laatste jaren van de dame zeer ongelukkig zullen zijn, Als de middelste bloem verwelkt, betekent dat ze een ongelukkige jeugd zal hebben. En als het de onderste betreft, dan zal haar hele leven vol uitdagingen zijn. Niet een erg optimistisch volkje, die Koreanen lijkt ons…
In China is de anjer tot op heden nog steeds de meest gebruikte bloem voor huwelijken, ongeacht haar tanende populariteit in de rest van de wereld. En in Japan is de rode anjer dé bloem die je geeft voor moederdag.
In de Victoriaanse tijd was het ongepast om sommige dingen met woorden te zeggen door de heersende cultuur. Daarom gebruikten ze vaak bloemen om een soort van gecodeerde boodschappen door te geven of als antwoord op een heimelijk gestelde vraag. Gaf je een compleet gekleurde anjer cadeau, dan was jouw antwoord ‘Ja’. Gaf je een gestreepte anjer, dan was de betekenis ‘Het spijt me, maar we kunnen niet samen zijn’ en gaf je een gele anjer, dan was het antwoord keihard ‘Nee’.
In de Verenigde Staten is de anjer ook de meest gebruikte bloem voor moederdag. Maar niet alleen dat, ze wordt ook veel gebruikt voor de corsages voor de welbekende ‘Proms’, de dansfeesten op de middelbare school.
Hoewel alle anjers hun eigen betekenis hebben, verdient het wel de aanbeveling om rekening te houden met de kleur als je ze cadeau geeft.
Een gele anjer staat voor woede en teleurstelling. Een witte staat voor zuiverheid, vandaar ook de bloem van de bruidegom en zijn getuigen. Een bontgekleurde anjer symboliseert weigering en de roze variant staat voor vriendschap. De rode anjer, symboliseert het bloed van Christus en staat voor eerlijkheid. Italiaanse edelen met een anjer in de hand symboliseerden daarmee trouw aan hun heer. En Franse edelen die werden onthoofd door de guillotine tijdens de Franse Revolutie hadden een anjer in de hand en gaven hiermee aan dat ze stierven voor de monarchie. In latere tijden werd de anjer juist het symbool van het socialisme. En met de groene anjer gaf men een tijdje aan dat men homoseksueel was, dit door Oscar Wilde, die een groene anjer in zijn knoopsgat droeg.
Een witte anjer heeft in Nederland haar eigen betekenis natuurlijk. Ze was oorspronkelijk het symbool van verzet. Dit gebruik stamt uit de eerste oorlogsmaand van bezet Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Prins Bernhard had al sinds zijn studententijd de gewoonte zich met een witte anjer te dragen in zijn knoopsgat. Op 29 juni 1940, de verjaardag van prins Bernhard, droegen veel Nederlanders daarom demonstratief een witte anjer.
Uit waardering voor dit initiatief van het Nederlandse volk bleef prins Bernhard, ook na de oorlog, een witte anjer in het knoopsgat van zijn burgerkostuum dragen. De witte anjer werd daardoor ook het symbool van het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat nog steeds de Zilveren Anjers uitreikt.
De anjer heeft ook nog een aantal medicinale gebruiken. Zo wordt gezegd dat ze helpt tegen allerlei aandoening waaronder stress, vermoeidheid, depressie en slapeloosheid. Ook werd ze vroeger gebruikt als anti-rimpel middel.
Al met al is de anjer een bloem met een rijke geschiedenis en bloemrijk verleden. Ze verdient dan ook nog steeds een plekje in ons hart. Uiteraard kun je ook je anjers boeketje laten bezorgen bij. Wij werken samen met lokale bloemisten om u de beste service te kunnen geven.