Stel, je hebt een prachtig boeket van Regiobloemist. Het liefst gekregen natuurlijk, maar zelf gekocht is ook niet verkeerd. Hoe haal je dan het meeste uit dat boeket? Hoe zorg je er voor dat het zo lang mogelijk goed blijft?
Kijk, we zijn niet zo naïef om te denken dat je een boeket weken goed kunt houden, maar er zijn zeker wel meerdere opties om het leven van het boeket te verlengen. Al eens gehoord van een aspirientje in het water? Of een stuiver in de vaas laten vallen? Wij waren benieuwd of het inderdaad zo eenvoudig kan zijn. En of deze ‘huismiddeltjes’ daadwerkelijk werkten.
Uiteraard verzorg je eerst de bloemen als je thuis komt en wel op de volgende manier waarvan we weten dat het werkt. Knip de bloemen schuin af, waarbij een hoek van 45 graden het meest ideaal is. Gebruik absoluut een schone vaas, want bacteriën betekenen immers de dood voor verse bloemen. Zet de bloemen ook nooit in direct zonlicht, hoe koeler en donkerder de kamer is, hoe langer het boeket vers blijft.
Nadat dit gedaan is, hebben we gekeken naar de vijf meest bekende huismiddeltjes en gekeken wat het resultaat was en of de bloemen daadwerkelijk vers(er) bleven. We hebben een aantal dezelfde boeketten op de vaas gezet en ieder middel hieronder beschreven geprobeerd gedurende vijf dagen. Vervolgens hebben we bij dag 3 en dag 5 gekeken wat de toestand van de boeketten was. En onze bevindingen kun je hieronder vinden.
Dit zijn deze middelen en de bijbehorende resultaten:
Methode: Azijn en suiker in het water.
De opvatting is dat het azijn de bacteriën dood en de suiker als voedingsbodem voor de bloemen dienen.
Resultaat: De bloemen bleven goed tot dag 3. Op de 5e dag begonnen de blaadjes wat om te krullen, maar het boeket was nog steeds redelijk intact.
Methode: Gewone plantenvoeding uit de winkel.
Resultaat: De bloemen bleven goed tot dag 3, met sterke stengels tot tot de 5e dag.
Methode: Bleekwater. Het idee is dat een theelepeltje van het goedje de bacterieën in het water doodt.
Resultaat: De stengels en bloemen bleven mooi tot de 5e dag. Aspirine zodat de zuurgraad van het water verhoogt.
Methode: Aspirine
Resultaat: De bloemen bleven tot de 5e dag goed, maar gek genoeg werden de stengels een onbestemde kleur grijs.
Methode: Een stuiver, werkt kennelijk ook als een anti-bacterieel middel
Resultaat: Hier bleven de bloemen ook tot de 5e dag goed. In principe geen enkel verschil met de bloemen in gewoon water.
Methode: Gewoon water
Resultaat: De bloemen bleven gewoon mooi tot de 5e dag.
Benieuwd wat onze conclusie is?
Dat al deze huismiddeltjes geen wonderen verrichten voor onze bloemen. Er was geen enkel voordeel boven een schone vaas en fris water. Sterker nog, bij de aspirine konden we alleen nadelen ontdekken omdat het een raar grijs boeket opleverde. En wie wil dat nou? Ons advies is dan ook om het gewoon lekker bij schoon water te houden met bloemenvoeding van de bloemist.
Dat werkt verreweg het allerbeste!