Top tien van de mooiste bloemen om cadeau te geven

Heel voorzichtige kun je merken dat de lente weer in de lucht hangt. Na de koude en vooral natte wintermaanden, zijn er nu dagen dat je wakker wordt en de zon al door de gordijnen piept! En natuurlijk is het nu ook weer tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Weg met het oude en erin met het nieuwe. En wat past daar beter bij dan een prachtige vaas met bloemen op tafel? Regiobloemist heeft speciaal voor jou de stand opgemaakt. Welke bloemen willen mensen nou het liefst cadeau krijgen? Met andere woorden, als je één van deze bloemen laat bezorgen, zit je zeker helemaal goed!

10. Anjer

Wie kent hem niet? Onze anjer. Sinds Prins Bernard, de man van koning Juliana hem in zijn revers droeg, is er vrijwel niemand die hem niet opgevallen is. Intense kleuren, soms een lichte geur en een romantische symboliek.

De anjer biedt zo veel verschillende kleuren, maar daarnaast zijn ze ook eenvoudig te kleuren door een kleurstof aan hun drinkwater toe te voegen.  Er zijn anjers met enkelvoudige bloem én trosanjers. En daarnaast heeft de anjer ook nog eens opvallende bloemblaadjes; met ronde, gekartelde of gefranjerde randen.  De anjer heeft ook weer diverse betekenissen. Ze staat symbool voor hartstocht, verlangen en romantiek.

De oorspronkelijke herkomst van de anjer is te vinden bij de kust van het Middellandse zeegebied. De Latijnse naam voor anjer is Dianthus, een afgeleide van Dios (God) en anthos (bloem).

Prins Bernhard droeg al sinds zijn studententijd een witte anjer in de linker revers van zijn jasje. Op 29 juni 1940, zijn verjaardag, deed hij niet anders. Dit was anderhalve maand na het begin van de Duitse bezetting. Het Nederlandse volk besloot die dag massaal om de vlag uit te hangen en standbeelden van het Koninklijk Huis te bedelven met bloemen, om zo aan de bezetter te laten zien dat hun hart bij de Koninklijke familie lag. Door deze geschiedenis heeft de Witte Anjer een bijzondere betekenis gekregen voor veteranen

Bekijk anjer boeketten

9. Leeuwenbek

Deze bloem valt onder de langstelige en zijn naam heeft hij natuurlijk te danken aan de vorm van zijn bloemblaadjes. Wanneer je naar de bloem kijkt, heeft deze veel weg van de bek van een leeuw. En wat de kleur betreft komt deze bloem in heel veel  kleuren voor, waaronder paars, wit en roze.

De oorsprong van deze bloem ligt in Zuidwest-Europa en is familie van de weegbree. Het is een bloem waar je u tegen zegt want de leeuwenbek wordt al sinds de middeleeuwen geplant in Europa.

Bekijk leeuwenbek boeket

8. Zonnebloem

Als je ergens vrolijk van wordt, dan is het wel de Zonnebloem. En naast de roos is de zonnebloem ook één van de bekendste bloemsoorten. Met zijn lange stelen en enorme gele bloemen is hij dan ook onmiskenbaar. De zonnebloem is trouwens een ongelooflijk slimme bloem. Hij weet namelijk precies waar de zon is en naar die kant draait de bloem z’n ‘gezicht’. Dat valt bijvoorbeeld in Frankrijk goped op, je ziet alle bloemen dezelfde kant op kijken.

Origineel komen de zonnebloemen uit  Centraal- en Zuid-Amerika. Indianen aten de pitjes van deze bloem, samen met bonen, mais en pompoenen. Pas toen de Middeleeuwen op hun eind liepen kwam de zonnebloem met Spaanse veroveraars naar Europa.

De wetenschappelijke naam van de zonnebloem is Helianthus annuus, dit is een samengestelde naam van de woorden helios en anthos. Helios betekent zon en anthos bloem.

De officiële symboliek van de zonnebloem is zon en liefde. De betekenissen van de zonnebloem hebben dan ook allemaal een link met ‘warme gevoelens’, namelijk: betrokkenheid, geluk, toewijding of adoreren, bewondering en een lang leven.

De zonnebloem wordt in de zomermaanden in veel boeketten verwerkt. Om er lang plezier van te hebben is het belangrijk dat de stelen schuin worden afgesneden. Zet de bloemen niet te diep in het water en zorg ervoor dat er geen blad in het water komt.

De zonnebloem is eigenlijk heel eenvoudig te verzorgen. Hiervoor gelden dezelfde verzorgingstips als voor de meeste bloemsoorten. Wel is het aan te raden niet te veel water in de vaas te doen, hierdoor voorkom je dat de stelen snotterig worden en het water vervuilen. Je kunt eventueel na een paar dagen het onderste deel nog iets afsnijden.

Bekijk zonnebloem boeket

7. Calla

De Calla komt van oorsprong uit Zuid -Afrika en is een moerasplant. De naam calla komt uit het oude Grieks en betekent mooi. Wat betreft kleur biedt de Calla je genoeg keuze. De bloem is er in wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen, zwart en tweekleurig. Wat het meest in het oog valt aan de Calla is de prachtige kelk. Deze is eigenlijk een bloemblad.  De echte bloemetjes zijn heel klein en bevinden zich op de bloeikolf in de kelk.

SYMBOLIEK

De Calla heeft verschillende symbolische betekenissen. Hij is de bloem van zuiverheid en sympathie en staat voor schoonheid. Ook associeert men de Calla als geluksbloem. Vandaar dat je hem heel erg vaak vindt in trouwboeketten. Dit stamt nog uit de tijden van de Grieken en Romeinen. Zij associeerden deze bloem met feesten en plezier omdat de bloemvorm lijkt op een kelk die gebruikt werd om mee te proosten.

Bekijk calla boeket

6. Gerbera

Gerbera’s brengen hoe dan ook vrolijkheid in huis! Ze staan bekend om hun felle, opvallende en vooral vrolijke kleuren. Je vindt ze letterlijk in alle kleuren, behalve de donkere blauw en groene tinten.

Wist je dat?

Nederland is één van de belangrijkste landen voor wat betreft de gerberakweek. Er worden dan ook heel veel gerbera’s geëxporteerd.  De gerbera’s zijn door de jaren heen steeds sterker geworden. Ook is de gerbera er in steeds meer maten, zijn er gerbera’s met een langere steel en zie je de gerbera in steeds meer kleuren. Het schitterende is dat er ook gerbera’s zijn waarin een kleurverloop te zien is.

Bekijk gerbera boeketten

5. Lelie

Met de lelie kun je alle kanten op. Er is namelijk volop keus qua kleur, vorm en grootte. Ze zijn er in wit, roze, maar ook in opvallende rode en oranje tinten. Met andere woorden, ze zijn echt super veelzijdig.  De lelie is er in trompetvorm, maar ook in platte of komvorm. De bloemen van de lelie kunnen een doorsnee hebben van 7 tot wel 25 centimeter. Ook qua geur is de lelie veelzijdig, ze zijn er van geurloos tot sterk geurend.

De lelie is een behoorlijk symbolische bloem met vele betekenissen.

Lelies zijn op veel plaatsen te vinden in het wild. Je vindt ze in Korea, Japan en delen van Siberië, maar ook dichter bij de evenaar. In Europa is de lelie inheems in de Kaukasus, de Balkanlanden, Griekenland, Polen, de Alpen en de Pyreneeën. Ook in de meeste Amerikaanse staten komt ze in het wild voor, met uitzondering van het zuidwestelijke deel van de Verenigde Staten.

Waar sommige mensen wel een probleem mee hebben, is de geur van sommige lelies. Als je er eeen beetje gevoelig voor bent, kan het zelfs stinken. Kies dan voor een dubbelbloemige lelie. Deze hebben geen meeldraden en dat verminderd de geur van de lelie aanzienlijk.

Wat wel goed is om even bij stil te staan, is bij het gevaar voor katten. Lelies zijn namelijk zeer giftig voor katten, inclusief het water waar ze in staan. Door het toeval in de natuur, trekt de geur van lelies katten aan. Als je kat een lelie-vergiftiging heeft opgelopen, kan dit acute nierfalen tot gevolg hebben, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts!

Knip uit voorzorg de stampertjes uit de bloem, doe dit zo snel mogelijk wanneer de lelie open gaat.

Bekijk lelie boeketten

4. Ranonkel

Wat zegt er nou meer: Lente, dan de ranonkel? En de aantocht van de lente dient uiteraard gevierd te worden. En dat is precies wat je met de ranonkel uitbundig doet. Het is het feestnummer van de lente!

De ranonkel is er in het wit, geel, oranje, roze, rood en paars. Haar bloemblaadjes openen zich stuk voor stuk, zodat wij steeds meer van haar prachtige hart kunt kijken.

En ook deze bloem heeft weer haar eigen betekenis, de ranonkel staat synoniem voor charme. Gaf je in de Victoriaanse tijd een bos ranonkels, dan zei je: ‘Ik vind je rijk aan aantrekkelijkheden’. Maar ook nu nog maak je mensen nog steeds superblij met een bonte bos ranonkels.

Oorspronkelijk komt de ranonkel uit Midden-Azië. En via allerlei omwegen belandde de bloem uiteindelijk ook in Europa, waar zij haar officiële naam kreeg: Ranunculus. Dit is het Latijnse woord voor kikker. Dat heeft de bloem te danken aan het feit dat de de ranonkel in het wild voorkomt in moerassige en drassige gebieden.

Bekijk ranonkel boeket

3. Tulp

Eén van de meest toeristische trekpleisters van Nederland zijn toch wel de bollenvelden van de Keukenhof. Wie kent niet de beelden van velden vol met bontgekleurde tulpen een waar schouwspel opleveren? De tulp wordt zo vaak in adem genoemd met Nederland, het is dan ook één van onze grootste exportprodukten, dat men bijna zou vergeten dat ze haar oorsprong vindt in het verre China. Hoe dan ook, we mogen de Chinezen dankbaar zijn dat ze zoiets moois hebben voortgebracht. Ogenschijnlijk simpel, is het een bloem die honderden variaties kent. En in Nederland is het een grote eer als één van de variaties naar je vernoemd wordt.

Deze bloem is er in bijna alle kleuren van de regenboog: rood, roze, geel, oranje, paars, groen, maar ook in het wit. Er zijn zelfs tulpen die meerkleurig zijn. Ook zijn ze er met enkele, dubbele of gekartelde bloemblaadjes en er zijn zelfs lelie tulpen. Veel veelzijdiger krijg je ze niet!

Zoals je net hebt gelezen bestaat de tulp in vele kleuren. Zo heeft elke kleur weer zijn eigen betekenis.

De tulpenstelen groeien snel en daardoor zullen ze soms gaan hangen. Daarom moet je tulpen misschien opniew afsnijden. Doe dit vooral recht, niet schuin.  Het blad van de tulp ligt om de steel heen. Verwijder hiervan zoveel als je mooi vindt. Dit blad gaat niet snel mar\rotten in het water, zoals veel ander bloemblad doet.

Bekijk tulpen boeketten

2. Roos

De roos mogen we toch wel de meest bekende bloem onder alle bloemen noemen. Er is geen ontkomen aan, denk je aan de roos, dan denk je vrijwel automatisch aan de liefde. Er is geen andere bloem die meer gelinkt wordt aan romantiek dan deze. Maar geef je een gele roos, dan staat dat voor vriendschap en natuurlijk een rode voor de liefde.

Er zijn echt duizenden soorten en varianten zijn van de roos. De bloem is ontzettend oud en bekend over onze hele wereld. Niet voor niets wordt ze daarom zo veel gebruikt in boeketten. Niet alleen in boeketten komt de roos veel voor, maar ook in bijna elke tuin komt deze bloem voor.

Al eeuwen is de roos dé bloem van liefde en romantiek. Het is dan ook niet voor niets de meest verkochte bloem op Valentijnsdag, de dag van de liefde! De roos heeft een uitgebreide symboliek en verschilt per kleur, maar wist je dat zelfs het aantal rozen dat je geeft voor iets staat? Dit vindt zijn oorsprong in de Victoriaanse tijden, toen jonge dames en heren nog niet zo openlijk over hun gevoelens mochten praten zoals nu. Dus wat gebeurde er? Ze zeiden het letterlijk met bloemen! Leuk hé?

1 roos: Ik hou nog steeds alleen van jou
2 rozen: Wederzijdse liefde, wordt doorgaans gebruikt bij een huwelijksaanzoek
3 rozen: Drie rozen staan voor jou, je partner en je relatie
5 rozen: Ik hou zielsveel van jou
7 rozen: Bekrachtigen: ik ben gek op je
10 rozen: Jij bent perfect!
11 rozen: Jij bent mijn schat, ik hou het meeste van jou
12 rozen: Dankjewel voor alles
13 rozen: Valentijnsgetal, een geheime aanbidder
15 rozen: Sorry, het spijt me
24 rozen: Ik denk ieder moment van de dag aan jou
25 rozen: Gefeliciteerd
50 rozen: Mijn liefde voor jou is onvoorwaardelijk
99 rozen: Ik hou voor altijd van jou

Misschien kun je er ook rekening mee houden de volgende keer dat je je geliefde een mooie bos rozen cadeau geeft?

Bekijk rozen boeketten

1. Pioenroos

Officieel is de naam pioenroos, maar meestal korten we deze af naar pioen. Maar gelukkig is er weinig gewoons aan deze schitterende en indrukwekkende bloem! Het is een echte seizoensbloem. Dus wanneer de bloem verkrijgbaar is bij de kwekers en bloemisten, is afhankelijk van het weer. Maar meestal kunnen we aannemen dat de pioen bloeit in de maanden mei en juni.

De pioenroos in zonder meer indrukwekkend te noemen. Wat begint al een eigenlijk onooglijke bloemknop waar niet veel aan is, ontpopt zich tijdens de bloei tot een uitbundigheid die zijn weerga niet kent! Zodra de bloei begint, vindt er een kleine explosie van prachtige zachte bloemblaadjes.

Net zoals de meeste bloemen heeft de pioen ook haar eigen symboliek. Geef je iemand pioenrozen, dan wens je die persoon alle liefde, geluk, gezondheid, voorspoed en bloeiende romantiek. En zeg nou zelf, wie wil dat nou niet?

Er zijn meer dan duizend verschillende soorten pioenen. En dat in heel veel verschillende kleuren en vormen. Maar degene die in ons land het meest populair is, is wel de pioen met de dubbele rij zacht tot dieproze bloemen.  Maar we vinden ze natuurlijk ook in geel en wit.

Hoewel de naam anders zou doen vermoeden, is de pioenroos géén familie van de échte roos, maar van de paeoniaceae-familie en vindt zijn oorsprong in Azië. Om precies te zijn uit China waar de wortels vooral gekweekt werden voor hun medicinale eigenschappen. Deze zouden een koorts verlagende en bloedstelpende werking hebben. Tegenwoordig is het niet meer aan te raden om de wortels van de gekweekte pioen te eten. De pioen vond in de 18e eeuw haar weg naar Europa.

Pioenrozen zijn beschikbaar vanaf mei.

Bekijk pioenrozen boeket