De Anthurium is een plantsoort die onder liefhebbers van planten ook wel te boek staat als de ‘flamingoplant’. Zoals bij zoveel planten het geval is, is ook deze bijnaam logisch gekozen. Daar waar de Alocasia ‘olifantsoor’ genoemd wordt vanwege de vormen van de bladeren, dankt de Anthurium zijn bijnaam vooral aan de kleur van de uitstulpingen. Van een afstandje lijkt het namelijk net alsof de stempel de kop vormt van het exotische dier en het blad de romp.
De bladeren van de originele variant van de Anthurium plant kleuren dus roze, maar het gewas heeft ook een aantal broeders en zusters die er wat roder uitzien. Daarnaast zijn er ook nog een aantal varianten die wit als uitvoering kennen. Op deze pagina vertelt de Regiobloemist je alle ins en outs van deze prachtige kamerplant!
Zou je de flamingoplant voluit schrijven in het Latijn, dan kom je uit op de anthurium scherzerianum. Je kunt de planten over het algemeen herkennen aan de rozekleurige bladeren. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat dit de bloem is, want dit klopt niet. Te midden van de suikerspin roze bladeren, bevindt zich een steeltje. Dit steeltje groeit vanuit het blad en dit onderdeel heeft een opvallend gele kleur.
Kenmerkend voor deze plant is dat hij regelmatig voorkomt in boeketten. Niet heel gek als je bedenkt dat de plant het hele jaar door bloemen produceert. Sommige planten vormen van zichzelf het belangrijkste onderdeel, maar de Anthurium is een echte aanvulling op het grotere geheel.
Bij een exotische plant als de Anthurium past ook een exotische plek van herkomst. De plant werd voor het eerst ontdekt in de regenwouden van Zuid-Amerika. Vermoedelijk was de Fransman Eduard André degene die de bloem als eerste onder de loep nam in de buitengebieden van Colombia en Ecuador, dat rijk is aan groen.
Toch hangt het er wel vanaf welke standaarden je gebruikt, want de ‘echte’ Anthurium werd al enkele jaren eerder ontdekt door de Oostenrijker Karl van Scherzer. Pedant als ze destijds waren, werden de bloemen direct vernoemd naar de ontdekker. Oftewel de Anthurium Scherzerianum!
Zijn roze bladeren is een belangrijke beweegreden voor mensen om de Anthurium aan te schaffen bij de Regiobloemist. Maar die bladeren komen er natuurlijk niet vanzelf. Daarvoor dien je namelijk de juiste standplaats en kamertemperatuur te kiezen, want anders gaat het een lastig verhaal worden.
Wil je de welbekende bloemen zien opkomen bij de plant, dan is licht een absolute must. Donkere ruimtes zullen de plant zelf niet zozeer de das om doen, maar zorgen allerminst voor de aanwas van nieuwe bloemen. Let er wel op dat je de plant niet pal in de zon laat staan, want dan zullen de bloemen al gauw bruin worden. Tevens gedijt de plant goed bij warmte. Houd hiervoor een kamertemperatuur aan van 15 tot 16 graden om je in de ‘safezone’ te begeven.
Hoeveel water je de plant moet geven, is geheel afhankelijk van de maand waarin je momenteel verkeert. ’s Winters houdt de Anthurium zich aardig rustig en is de plant niet al te dorstig. Vaak volstaat een kleine ‘slok’ water per week al in de koudere periodes van het jaar, aangezien het niet erg is als de plant wat droger aanvoelt. In de juni-, juli- en augustusmaanden kent de bevochtiging een hogere mate van importantie.
Wil je een keer experimenteren? Je kunt er ook voor kiezen om de flamingoplant op water te zetten. Dit doe je door de wortels volledig onder te dompelen in (bij voorkeur) regenwater.
Je kunt de Anthurium niet bepaald als lastige kamerplant bestempelen, aangezien het gewas niet al te veel water nodig heeft om te overleven. Toch heeft de Regiobloemist een aantal verzorgingstips voor je in petto, die in elk geval geen afbreuk zullen doen aan het wel en wee van de plant.
Besproei de plant zo nu en dan. Ondanks dat een tot twee keer per week beregenen vaak al voldoende is voor de flamingoplant, betekent dit niet dat hij gek is op wat extra druppels. Daarom doe je er goed aan om de plant af en toe te verwennen. Pak een plantenspuit, waarmee je de bladeren lichtjes besprenkelt.
Snijden. Op het moment dat jouw plant van de Regiobloemist binnen is, ligt de verleiding op de loer om ‘m direct een mooi plekje te geven. In sommige gevallen is het beter om wat voorwerk te verrichten, zodat je er langer van kunt genieten. Heb je een Anthurium snijbloem in het bezit, dan raden wij je aan om zo’n 5 centimeter van de onderkant te verwijderen.
Snoeien. Bungelen er bruine bloemen aan je flamingoplant? Dan kan dit twee oorzaken hebben. Optie één is dat je de plant te veel water hebt gegeven, de tweede mogelijkheid is dat er te veel zonlicht op heeft gestaan. Pak hiervoor een schaartje, waarmee je de verwelkte bloemen verwijdert.
Er zijn genoeg planten die voldoende hebben aan normale plantenvoeding, die gebruikt worden voor meerdere plantensoorten. Voor de Anthurium is er een speciale soort voeding ontwikkeld, die andere voedingswaarden bevat. Doordat dit goedje het nodige magnesium en ijzer bevat, heeft dit een erg gunstige werking op de ontwikkeling van de flamingoplant.
De bladeren gaan er nog groener door kleuren dan ze al zijn en de kans dat de bloeiperiode gunstig uitpakt wordt er eveneens door vergroot. Denk er wel om dat je de voeding beperkt houdt. Geef je de plant namelijk te veel voeding, dan zal de werking er minder goed zijn.
De Anthurium mag zich met recht rekenen tot de bloeiende kamerplanten. Gemiddeld genomen kent de flamingoplant een aantal periodes in het jaar wanneer er bloei optreedt. Over het algemeen wisselen driemaandelijkse fases van bloei zich af met drie bloeiloze maanden.
Treedt de genoemde cyclus op, dan is de kans groot dat je de kans op de juiste manier verzorgt. Het is ook mogelijk dat de uitwerking bij jouw plant iets anders in elkaar steekt en de plant het laat afweten. Stimuleer de bloei dan door twee maanden te stoppen met voeding. Op die manier geef je de plant de kans om te herstellen en kan de Anthurium zich voorbereiden op een nieuwe bloeifase.
Verpotten van planten wordt meestal niet gezien als het leukste taakje dat komt kijken bij het bezitten van een plant. Gelukkig kan de Regiobloemist je geruststellen, want een keer per twee jaar verpotten is al meer dan voldoende. Het voorjaar is hier een uitermate geschikte periode voor. We raden je aan om een pot te kiezen die ongeveer 20 procent groter is dan de huidige, om er zeker van te zijn dat je de wisseltruc volgend jaar niet nog eens hoeft toe te passen.
Bij het verpotten doe je er goed aan om een beroep te doen op Anthurium potgrond. De fabrikant van dit soort potgrond heeft hier turf en veenmos in verwerkt, wat een gunstige werking heeft op de luchtigheid van de ondergrond.
Ziektes komen gelukkig niet vaak voor bij de Anthurium, aangezien deze plantsoort redelijk resistent is tegen invloeden van buitenaf. Toch zijn er een aantal zaken waar de plant niet al te dol op is, zoals een overvloed aan water. Een gevolg hiervan is wortelrot, dat te herkennen is aan de wortels die ineens andere kleuren krijgen. Je kunt deze ziekte behandelen door de rotte plekken voorzichtig weg te knippen of snijden.
Ben je naast de flamingoplant in het bezit van kinderen? Vraag je dan af of dit de meest gelukkige combinatie is. Dit gewas kan namelijk giftig voor kinderen zijn. Met name als de plant nieuwe bladeren aanmaakt en deze worden opgegeten door je kroost, kan dit de nodige problemen opleveren. Overgeven kan hier een gevaarlijke uitwerking van zijn en dient voorkomen te worden. Het is in zo’n geval dan ook aan te raden om contact op te nemen met een dokter.
Blad- en schildluizen zijn de belangrijkste voorbeelden van ongedierte. Dit kun je eenvoudig herkennen aan de gele en bruine vlekken die ontstaan op de bladeren. Voor bladluis heb je een simpel huis-tuin-en-keuken middel, namelijk koud water. Schildluizen zullen pas verdwijnen zodra je in de weer bent met bestrijdingsmiddelen.
De Anthurium Scherzerianum heeft heel veel familieleden. Zou je een optelling maken van alle broertjes, zusjes, neven, nichten, ooms en tantes, dan kom je tot een aantal van 600. De Anthurium Lakanthurium vertoont veel gelijkenissen met de flamingoplant, maar is wel degelijk een ander soort.
Het leuke aan de Anthurium is dat de plant in feite het hele jaar door in bloei kan staan. Daarmee is dit een erg aantrekkelijk gewas voor beginnende planten ‘owners’.
Anthurium zelf betekent eigenlijk niets, maar het is wel een woord dat is samengesteld uit twee Griekse woorden. Anthos staat voor ‘bloei’ en ‘Oura’ verwijst naar het Griekse woord staart.
De Anthurium heeft een redelijk open vorm. Daarmee is dit een uitstekende plant om te geven aan iemand die jou met ‘open armen’ ontvangt.