Bromelia

Een bromelia is een populaire plant die elke woonruimte helemaal opfleurt. Dit komt door de prachtige bloemen die uit de plant bloeien. Bovendien geeft het ’s nachts erg veel zuurstof af waardoor dit een ideale plant is voor bijvoorbeeld in de slaapkamer. Goed om te weten: de bromelia kent diverse soorten, dus als je op zoek gaat naar een bromelia plant dan kun je verschillende kleurrijke uitvoeringen vinden. Weet jij al wat je favoriet is?

Bromelia in pot
Bromelia kenmerken

Kenmerken bromelia

De bromelia herken je aan de bloemen die in felle kleuren voorkomen. Omdat de bromelia diverse soorten kent, verschilt het ook per soort welke blad ze hebben. Zo zijn er bromelia’s met dunne bladeren, brede en platte bladeren en kunnen ze zowel puntig als zacht zijn. Waar je ze aan kunt herkennen is het kokertje van gekleurde bladeren. Daarom wordt het ook wel een kokerplant genoemd.

Bovendien zijn alle bromelia’s voorzien van kleine schubben op hun blaadjes. Dit worden ook wel trichomes genoemd. Verder zijn de bloemen van de plant altijd erg kleurrijk. Roze, oranje, geel of rood: de bloemen vallen absoluut op en geven een tropisch gevoel aan een ruimte. Hoe leuk is dat?!

Bromelia oorsprong en herkomst

Oorsprong / Herkomst

De bromelia is een plant komen voornamelijk voor in de tropisch en subtropische gebieden van Zuid-, Midden- en Noord-Amerika. Ze worden voornamelijk gevonden op een hoogte van zeeniveau tot 4200 hoogte.

Wist je dat de plant al heel lang bestaat? Er zijn stoffelijke resten gevonden van 30 miljoen jaar oud. Verder geldt dat de plant een belangrijke rol heeft ingenomen in de Latijns-Amerikaanse cultuur. Inca’s, Maya’s en Azteken gebruiken elk onderdeel van de plant voor rituelen, bescherming, maar ook om voedsel mee te bereiden. Een multifunctionele plant dus!

Bromelia standplaats licht en warmte

Standplaats / Licht en warmte

De bromelia houdt van veel zonlicht, maar de plant moet niet helemaal in de zon staan. Daarom raden we je aan om de plant dichtbij het raam te zetten waar genoeg licht doorheen komt.

Let op: het is geen aanrader om de plant direct voor het raam te zetten, want zo kan de plant wel te veel licht krijgen.

Wanneer dit het geval is dan zal het blad verbranden en dan droogt de plant snel uit. Echter kan het ook voorkomen dat de bromelia te weinig licht ontvangt. Als dit het geval is verdwijnt zijn felle kleur erg snel. Zonde, want dit is nou net het meest mooie van de plant.

Verder is het goed om te weten dat bromelia’s met dikke bladeren liever in een droge omgeving staan, terwijl bromelia’s met dunne bladeren liever wat vochtiger staan. Kijk dus altijd even goed wat voor een soort plant jij hebt en speel hierop in om zo de juiste verzorging te geven.

Bromelia water geven

Water geven

De bromelia heeft ongeveer één keer in de week water nodig. Het advies is om de grond altijd vochtig te houden, dus let hier goed op. In de kleurrijke stengel in het midden van de plant slaat de bromelia water op. Geef daarom de plant niet alleen op de kluit water, maar vergeet ook zeker de kelk niet. Hierbij dien je dit wel rustig te doen, want anders kan de bloem beschadigen.

Verzorging

De bromelia groeit officieel op in de wat warmere gebieden in de wereld. Om zoveel mogelijk plezier te halen uit deze plant, dien je de bromelia af en toe te sproeien. Dit komt doordat de plant een gemiddeld tot hoge luchtvochtigheid wenst. Zo wordt de gezondheid van de plant versterkt. In de winter daalt de luchtvochtigheid meer, dus dien je de plant meer te sproeien.

Voeding

Het is in de lente en zomer mogelijk om de plant te bemesten, maar dit is niet noodzakelijk. De plant heeft vaak al wel extra voeding in de grond, omdat deze sterft wanneer die is uitgebloeid. Wil je de plant toch voorzien van extra voeding? Dan raden we je aan om te kiezen voor voeding voor bloeiende kamerplanten. Lees de gebruiksaanwijzing en ontdek wat de aanbevolen dosering is. Geef nooit meer dan staat aangegeven, want dit is schadelijk voor de plant.

Bloeiende Bromelia

Bloeit de plant?

De plant staat bekend om het bloeien. Er komt een prachtig kleurrijke bloem uit de plant die een exotische uitstraling heeft. Dit valt altijd erg op en daarom fleuren ze elke ruimte helemaal op. Omdat er verschillende soorten bromelia planten zijn, verschilt het ook wat voor een soort bloem er uitkomt.

Bromelia verpotten en verplanten

Verpotten / Verplanten

De bromelia komt maar één keer tot bloei. Wanneer dit gebeurt staat de plant vervolgens wel 3 tot 6 maanden in bloei. Wanneer de plant is uitgebloeid dan vervaagd de kleur van de bloem, zal deze afsterven en komt deze niet meer terug. Hierdoor is het niet nodig om de plant te verpotten.

Wat wel mogelijk is dat is om de bromelia direct na aanschaf te verpotten. Kies voor een pot die minimaal 20% groter in dan de kweekpot. Op deze manier voorkom je dat de bromelia omvalt en ziet de plant er ook nog eens mooier uit in verhouding.

Ziektes

De bromelia kan spint krijgen. Dit is een infectie van mijten op planten. De spint kan de bladeren aantasten, waardoor deze doodgaan. Vooral onder warme en droge omstandigheden kan spint optreden. Daarom raden we je aan om de plant regelmatig te sproeien en om droogte te voorkomen. Heeft je plant helaas wel last van spint? Maak dan gebruik van een bestrijdingsmiddel.

Is de plant giftig?

Nee, de plant is niet giftig.

Bromelia ongedierte

Ongedierte

Zoals al eerder aangegeven kan de bromelia spint krijgen. Spint is een infectie van mijten op planten. Dit tast de bladeren aan, waardoor deze uiteindelijk doodgaan. Pas op voor warme en droge omstandigheden: dit is het moment dat spint kan optreden. Uit voorzorg raden we je daarom aan om   de plant regelmatig te sproeien. Toch kan het helaas wel voorkomen dat je plant last krijgt van spint. Als dit het geval is dan raden we je aan om gebruik te maken van een bestrijdingsmiddel.

Bromelia subsoorten

Subsoorten van de plant

Bromelia behoort tot de bromeliaceae familie. Hier vallen heel veel soorten planten onder. Er zijn meer dan 2800 soorten bekend. Dit is natuurlijk te veel om op te noemen en daarom lichten we de belangrijkste hieronder uit.

Aechmea
De Aechmea fasciata, oftewel de Koker bromelia, is een prachtige plant met grijsgroene bladeren een roze bloem. De bloem komt uit het midden van de plant en bloei eenmalig.


Ananas
De ananas bromelia is geen eetbare plant, maar lijkt wel op een eetbare ananas. De lange groene puntige bladeren hebben een stekelige rand. Onderaan groeit de vrucht. Een super exotische plant dus woon in elke ruimte.

Billbergia
De Billbergia kan je herkennen aan de lange groene bladeren met prachtig hangende bloemen. Deze bloemen hebben een felroze kleur, waardoor ze er echt uitspringen.


Cryptanthuis
Deze plant herken je aan het golvende blad met diverse kleuren. De bloemen vallen bijna niet op, maar zitten er toch wel degelijk. Kijk bij het blad en je zult ze zien.

Guzmania
De Guzmania staat bekend om zijn lintvormige groene bladeren. Uit het blad komt een stengel met kleurrijke oranje bladeren. De bloemen zijn buisvormig.


Neoregelia
Deze plant is populair door de dieprode rozet. In de bloeitijd kunnen de middelste bladeren rood kleuren. Middenin in de plant vind je de daadwerkelijke bloem.

Nidularium
Deze bloeiende kamerplant heeft glanzend groene bladeren in een langwerpige vorm.  In het midden van de plant bloeit een gele rozet. Dit trekt absoluut de aandacht!

Tillandia
Deze prachtbloem heeft lange lijnvormige bladeren. De bloem is ovaal en plat en is er in diverse uitvoeringen. De schutbladeren  van de bloem lopen symmetrisch over op elkaar.

Vriesea
Deze plant herken je aan de felgekleurde schutbladeren. Deze staan recht naar boven en is voorzien van een felle kleur, zoals fel oranje.

Veelgestelde vragen

Hoe stek ik de bromelia?

Doordat de plant snel is uitgegroeid is het een aanrader om de stekjes los te maken met de wortels en om deze te verpotten. De plant krijgt vanzelf kleine stekje wanneer deze is uitgebloeid. Laat deze doorgroeien tot deze een hoogte heeft van ongeveer 10cm. Vervolgens kan je deze stekken losmaken, maar wees wel voorzichtig. Des te meer wortels de stek heeft, des te groter de kans is dat de bromelia mooi bloeit.

Hoe verzorg ik een bromelia?

Het is een aanrader om de plant af en toe te sproeien. Dit komt doordat de bromelia een gemiddeld tot hoge luchtvochtigheid heeft. Zo versterk je de gezondheid van de plant. In de winter daalt de luchtvochtigheid meer, dus moet je de plant vaker sproeien.

Wanneer kun je de bromelia kopen?

De bromelia is een verzamelnaam van de bromelia familie. Deze telt heel veel soorten planten. Doordat je een ruime keuze hebt, vind je elk seizoen wel weer prachtige bromelia planten die je kunt kopen. Kortom: jij kunt het hele jaar door de meest prachtige bromelia planten kopen. Superleuk om cadeau te doen aan jezelf, maar ook zeker aan een ander.