Ananasplant verzorging

Zou je een Ananasplant voor het eerst onder ogen krijgen, dan zal je niet verbaasd zijn waarom er ooit voor deze naam gekozen is. De Ananasplant beschikt namelijk over bladeren die verdacht veel lijken op die van de tropische vrucht. Zoals wel vaker het geval is bij planten, heeft ook de Ananasplant een tweede naam. Sommige mensen duiden deze plantsoort ook wel aan als de ‘Bromelia Ananas’, anderen spreken weer over de Ananas Corona.

Dit gewas is een telg uit de Bromelia familie, een familie waartoe ook de Puya, Ochagavia en Aechmea onderdeel van zijn. De ‘echte’ ananas, die we zo nu en dan in de mond stoppen, werd ooit als eerste verorberd in de Filipijnen en Hawaï. De plantuitvoering kent met Uruguay een veel zuidelijkere bestemming. Ben je nieuwsgierig geworden naar deze plant? Op deze pagina vertelt Regiobloemist je er alles over!

Ananasplant bestellen
Bromelia Ananas Ananasplant in pot
Bromelia Ananas Ananasplant kenmerken

Kenmerken

Kenmerken zijn onder te verdelen naar innerlijke en uiterlijke kenmerken. In dit geval zullen we met name de uiterlijke kenmerken bespreken, want daar kun je eigenlijk niet omheen als je de plant ziet. De Ananasplant kent een ietwat frivool uiterlijk. De bladeren hangen als een soort ‘stekeltjes’ over de rand van de bloempot en vanuit het midden groeit langzamerhand een mini-ananas.

Doorgaans halen mensen deze plant niet in huis om het vruchtje na verloop van tijd te consumeren, maar indien gewenst is dit wel mogelijk. Daarbij komen we direct bij een treurig feitje die bij deze plant hoort. Het ananasje is namelijk het kloppende hart van deze plant. Zodra de mini-ananas ervan afvalt, is het leven van de plant definitief voorbij. Gemiddeld duurt dit ongeveer 3 à 4 maanden, waardoor je minder lang van deze plant kunt genieten dan een gewas als de Aloë Vera.

Bromelia Ananas Ananasplant oorsprong en herkomst

Oorsprong / herkomst

Waar ananasplanten exact als eerste ontdekt werden, is redelijk lastig terug te herleiden. Wat we wel weten, is dat de plant zijn oorsprong kent op het Zuid-Amerikaanse continent. Eeuwen geleden gingen de indianen al aan de haal met de plant, die bekendstaat om zijn prachtige voorkomen. Naast Uruguay, komt de plant ook al jaren voor in de geschiedenisboekjes van buurland Brazilië en de daar omringende landen als Paraguay en Uruguay.

De Ananasplant is erg dol op een vochtig leefklimaat. Niet geheel verwonderlijk als je bedenkt dat het Bromelia-familielid in de wildernis vooral opdoemt in tropische oerwouden, waar de dagen gekenmerkt worden door een overschot aan zon en de nachten wat frisser aandoen.

Bromelia Ananas Ananasplant standplaats, licht en warmte

Standplaats en licht en warmte

Voor een plant die hoofdzakelijk in het tropisch regenwoud groeit, is het niet bijster vreemd dat hij dol is op licht. Let hierbij wel op dat je dit niet overdrijft, want in het oerwoud zijn er ook periodes waarbij de zon het even laat afweten. Kies er in de warmere periodes van het jaar bijvoorbeeld voor om de ananasplant overdag in de tuin te zetten. Verruil ’s nachts de standplaats van het gewas door de plant naar binnen te brengen en ‘m in een donkere ruimte te zetten. Op die manier kun je de perfecte balans vinden tussen licht en donker.

De vensterbank is een plaats die minder geschikt is als ‘thuisbasis’. Tenzij je een einde wilt maken aan het leven van de plant, is deze standplaats namelijk veel te heet. Ondanks dat de plant van wat zonlicht houdt, is een overschot aan hitte niet hetgeen waarde plant goed bij gedijt. Een kamertemperatuur van rond de 15 graden is dan ook het beste.

Bromelia Ananas Ananasplant water geven

Water geven

Ondanks dat de meeste varianten van de ‘Bromelia Ananas’ geen lang leven beschoren zijn, vraagt het gewas niet al te veel. Dit geldt ook voor de waterbehoefte, want deze is vrij gering. Eenmaal per zeven dagen is doorgaans al voldoende voor deze plant, die niet al te dorstig is. Hierbij is het wel van belang om er scherp op toe te zien dat de aarde niet al te vochtig wordt, want daar is de plant niet echt gek op. Let er goed op dat je met name de wortels van de plant beregent, want alleen dan zal de plant het groeien tot kunst verheven.

Bromelia Ananas Ananasplant verzorging

Verzorging

Van andere planten die je bij Regiobloemist kunt verkrijgen, ben je over het algemeen gewend dat ze regelmatig gesnoeid moeten worden. Bij de Ananasplant is dit net een beetje anders. Aangezien de Ananasplant niet het eeuwige leven heeft, ontbreekt de noodzaak over het algemeen bij dit gewas om het te ontdoen van de bladeren.

Beginnen de bladeren van je natuurlijke trots ineens bruin te kleuren? Dan is de kans aanwezig dat er iets mis is gegaan bij de vorige stap. In dat geval raden wij wel aan om een schaartje ter hand te nemen en de plant te ontdoen van de rotte plekken. Dit voorkomt namelijk dat de voeding naar de verkeerde plekken gaat.

Voeding

De Ananasplant wisselt hongerige periodes in het jaar af met fases waarbij het minder trek heeft in extra voeding. Met name in de zomer, wanneer mensen over het algemeen minder eetlustig zijn, begint de ‘maag’ van het gewas te knorren. In die maanden is het aan te raden om wat extra plantenvoeding toe te dienen. ’s Winters hoeft dit niet, want de plant verkeert dan in een verkapte winterslaap. Voeden is dan onnodig!

Bloeiende Bromelia Ananasplant

Bloeit de plant?

Ondanks dat de Ananasplant slechts één keer tot bloei komt, is er wel degelijk sprake van een bloeiperiode. Je kunt deze fase op gemakkelijke wijze herkennen. Zodra deze periode namelijk aanbreekt, beginnen de zogenaamde ‘rozetten’ zich samen te voegen. Deze komen dan bijzonder dicht op elkaar te staan, van waaruit de uiteindelijke mini-ananas tot stand komt.

Bromelia Ananas Ananasplant verpotten en verplanten

Verpotten

In meeste gevallen hoef je deze plant niet te verpotten, aangezien de levensduur niet bijster lang is. Ondanks dat de kans niet bijster groot is dat de plant ‘uit de dood herrijst’, is er altijd een kans aanwezig dat het gewas alsnog een opleving tegemoet gaat. Kies er dan ook niet voor om de plant direct in de groene ton te gooien, want je weet maar nooit wat er kan gebeuren. Ga hier echter niet vanuit, want dit gebeurt maar zelden.

Ziektes

Er zijn niet bijster veel ziektes die deze plant kan krijgen, maar dat betekent niet dat dit helemaal niet kan gebeuren. Een van de ziektes die het meest frequent voorkomt bij de Ananasplant, is spint. Spint is een mijt, die dusdanig klein is dat het maar moeilijk te zien is met de eigen ogen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om de plant te ontdoen van spint. Een veel gekozen optie is het gebruik van een bestrijdingsmiddel, die speciaal gemaakt is om de plant ziektevrij te maken. Deze kun je doorgaans verkrijgen bij het tuincentrum om de hoek.

Bromelia Ananas Ananasplant giftig

Is de plant giftig?

Zou deze plant giftig zijn, dan zou dat een merkwaardig feit zijn voor een plant die iets eetbaars in de naam heeft. De ananasplant is dan ook niet giftig, al is het wel aan te raden om deze plant buiten het bereik te houden van huisdieren. Huisdieren reageren over het algemeen niet al te goed op kamerplanten, dus is het beter om te voorkomen dan genezen.

Ongedierte

Ongedierte komt ook zo nu en dan voor bij deze plant. Echter is er wel een manier hoe je dit gemakkelijk kunt voorkomen. Haal een plantenspuit in huis, waarmee je de bladeren nat spuit. Ongedierte is namelijk niet al te dol op een natte ondergrond, waardoor ze buiten de deur zullen blijven.

Bromelia Ananas Ananasplant subsoorten

Subsoorten van de Ananasplant

De Ananasplant kent niet veel soorten die identiek zijn, maar de Ananasplant heeft wel een heleboel broertjes en zusjes in de Bromelia familie. Aangezien het er meer dan 3000 zijn,  is het niet echt aan te raden om ze allemaal te benoemen. Voorbeelden van gebroeders en gezusters zijn Aechmea, Vriesia, Guzmania, Cryptanthus en de Tillandsia.

Waar kan ik een Ananasplant kopen?

Bij Regiobloemist kun je ook een Ananasplant kopen. Bekijk onze speciale pagina voor het aanschaffen van een leuke Ananasplant

Veelgestelde vragen

Wat klopt er van het gegeven dat de plant goed werkt tegen snurken?

Er doen tegenwoordig heel wat spannende verhalen de ronde dat de ananasplant goed zouden zijn tegen snurken, maar dit kan bestempeld worden als een fabeltje. Geen enkel onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de plant een gunstige werking heeft op de reductie van snurken. Er zijn genoeg planten waarbij dit wel het geval is, doordat er veel zuurstof in de bladeren wordt opgenomen. Bij deze plant is dat dus niet zo.

Hoe kun je de Ananasplant stekken?

Aangezien Ananasplanten geen lang leven hebben, doe je er goed aan om de planten te stekken. Hiervoor ontdoe je de moederplant van de uitstulpinkjes, die ook wel ‘stekjes’ genoemd worden. Verpot deze in nieuwe aarde en geef deze zo nu en dan water. Na verloop van tijd zal er vanzelf een nieuw plantje beginnen te groeien!