Cactussen zijn prachtige planten die vaak scherpe doorns hebben. Het is een erg praktische plant, want je hoeft ze bijna geen water te geven en te verzorgen. Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe cactus dan ontdek je al gauw dat er heel veel verschillende soorten cactussen bestaan. Perfect om jouw ruimte mee op te fleuren!
Cactussen zijn makkelijke kamerplanten scherpe stekels en haren hebben in plaats van bladeren. Dit zorgt ervoor dat de plant wordt beschermd tegen de zon en dat dieren de plant niet opeten. Ze onderscheiden zich van andere vetplanten door de areolen. Dit houdt in dat ze kleine knopjes hebben die beschikken over wollige haren en doorns. De doorns kunnen zowel hard en scherp zijn, maar er zijn ook cactussen met zachte en fijne doorns. Verder staat deze plant erom bekend dat het heel lang zonder water kan. Cactussen zijn erg populaire planten voor in woonruimtes. Dit komt omdat ze erg onderhoudsvriendelijk zijn. Je hoeft dus nauwelijks naar de plant om te kijken, terwijl de plant er toch altijd prachtig uitziet.
De cactus groeit van oorsprong in Afrika en Midden- en Zuid-Amerika. Dit komt doordat deze plant over het algemeen groeit in gebieden waar zowel droge als minderdroge seizoenen zijn. Door de jaren heen zijn cactussen geëxporteerd naar vele plekken over de hele wereld en je ze daarom in heel veel landen kan vinden.
De meeste cactussen krijgen groeien in het wild op in de volle zon en met veel warmte. Voor als je een cactus thuis wilt plaatsen, dan is het een aanrader om deze in de volle zon te zetten. Zo groeit de cactus het beste en blijft deze het meest gezond. Houd er rekening mee dat de cactus ongeveer 5 uur zonlicht per dag krijgt.
Toch hoeft dit een richtlijn te zijn, want we zien in de praktijk dat cactussen het ook prima doen met minder dan 5 uur per dag zonlicht. Houd er in ieder geval rekening mee dat de cactus wel voldoende natuurlijk licht krijgt. Wanneer je cactus te erg in het donker staat dan verandert de groei van de cactus, omdat deze probeert om in de hoogte te groeien zodat de cactus dichterbij het licht kan komen. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk dat je de cactus een lichtere plek geeft.
Een cactus heeft weinig water nodig, maar vergeet de plant niet helemaal water te geven. Het belangrijkste is dat je geen nieuw water geeft aan de plant wanneer de grond nog vochtig is. Wanneer dit het geval is dan kan de cactus gaan rotten en dat is iets wat je echt niet wilt.
Maar hoeveel water moet je dan ongeveer aan een cactus geven? Dat is een goede vraag die we vaak gesteld krijgen. Het advies is om in de maanden vanaf november tot maart geen water te geven aan de cactus. In het voorjaar geef je cactussen één keer per maand water. Dit kun je daarna opbouwen naar twee keer per weken. Tijdens een warme zomertijd kun je zelfs wekelijks een cactus water geven. Daarbij is het wel belangrijk dus dat je er goed oplet dat de grond wel droog is tussendoor. Wanneer je dit doet dan zal je cactus uiteindelijk groter worden.
Let op: heb je een kleine cactusjes? Dan dien je deze meer water te geven. Houd rekening met ongeveer één keer per maand. Dit komt doordat zij niet veel vochtreserves hebben en dus ook sneller water weer nodig hebben.
Een cactus heeft weinig verzorging nodig. Het is belangrijk dat de plant genoeg natuurlijk licht krijgt en dat deze niet te veel, maar ook niet te weinig water krijgt.
Wil je zolang mogelijk genieten van jouw cactus? Geef deze dan maandelijks een speciale voeding voor de vetplant en cactus. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing, want het is belangrijk dat de plant niet te veel, maar ook zeker niet te weinig voeding krijgt.
Een cactus kan zeker in bloei staan. Echter komt dit in de woonkamer niet heel vaak voor. Wil je toch proberen dat jouw cactus bloeit? Plaats dan de cactus in de winter op een koelere plek. Deze plek moet ongeveer 10-12 graden zijn. Geef de cactus drie maanden geen water. Wanneer het lente is dan kun je de plant op een warme en zonnige plaats zetten. Hierna dien je weer water te geven. Hierna kunnen er wellicht bloemen uitgroeien. Let wel op: niet elke cactus bloeit.
Cactussen hoeven niet vaak verpot te worden. Ze kunnen wel jaren in dezelfde pot blijven, zonder dat het te krap wordt. Heeft jouw cactus deze zomer niet gegroeid? Of komen er wortels uit de gaten van de pot? Dan is het tijd om de cactus te verpotten. Kies voor een pot die 20% groter is dan je huidige pot en die ook gaten onderin heeft. Terracotta potten zijn erg geschikt voor cactussen. Dit komt omdat de grond sneller opdroogt.
Wil je de cactus verpotten? Maak dan gebruik van special cactusgrond. Ook is het mogelijk om zand en steentjes door je potgrond heen te mengen. Dit zorgt ervoor dat de grond meer water doorlaat. Het beste seizoen om de plant te verpotten is de lente. Zo heeft de cactus meer energie om te herstellen en kan deze weer prachtig groeien.
Een cactus is een sterke plant die over het algemeen niet echt vatbaar is voor ziekten en plagen. Toch kunnen ze ziekten krijgen. Heeft je cactus schimmel? Dit kan voorkomen doordat de luchtvochtigheid te hoog is. Dit kun je merken door een geelachtige vlek. Wanneer dit het geval is dan dien je de cactus in zogenoemde quarantaine te stoppen, zodat het andere planten niet kan infecteren.
Een cactus kan ook brandvlekken krijgen. Dit kan komen doordat de planten van te weinig licht naar te fel licht worden gebracht. Je herkent het aan de witte tot gele vlekken die bruin worden.
Ook kan een cactus bruine en rotte plekken krijgen. Dit ontstaat doordat de plant op te veel tocht staat of in een te koude ruimte staat.
Tot slot kan de cactus bleke scheuten krijgen. Dit kan voorkomen doordat de plant in een te donkere ruimte staat.
Het verschilt per soort of een cactus giftig is. Sommige planten zijn eetbaar, maar andere planten kun je absoluut niet eten, omdat ze giftig zijn. Je herkent giftige cactussen aan het witte melksap dat ze bij schade verliezen.
Wees gewaarschuwd: als je witte melksap uit de Euphorbia hebt ingenomen of in je ogen hebt gekregen dan is dit gevaarlijk. Dit kan Wolfsmelk zijn en dit is giftig.
Een cactus kan ook last krijgen van ongedierte. Denk bijvoorbeeld aan wolluis. Dit kun je bestrijding met een speciaal bestrijdingsmiddel. Ook kunnen slakken op je cactus komen. Dit kan voorkomen als jij je cactus de zomer buiten hebt gezet. Via andere planten kan de slak op de cactus komen. Daarom is het een aanrader om altijd de onderkant van de pot te controleren.
Aan de zijkant van sommige cactussen groeien kleine bolletjes, deze kun je voorzichtig lostrekken of snijden, maar in sommige gevallen vallen ze er ook al vanaf wanneer je de plant even aanstoot. Leg de bolletjes op de grond met het aanhechtingspunt naar beneden. Dit zorgt ervoor dat de cactus daar verder groeit en wortelt. Let op: geef de cactus nog geen water zolang ze nog niet geworteld zijn.
Aan de zijkant van sommige cactussen groeien kleine bolletjes, deze kun je voorzichtig lostrekken of snijden, maar in sommige gevallen vallen ze er ook al vanaf wanneer je de plant even aanstoot. Leg de bolletjes op de grond met het aanhechtingspunt naar beneden. Dit zorgt ervoor dat de cactus daar verder groeit en wortelt. Let op: geef de cactus nog geen water zolang ze nog niet geworteld zijn.
Een cactus heeft weinig water nodig. Vergeet niet om de plant helemaal geen water te geven. In november tot maart kan de cactus vrijwel zonder water. Geef de cactus in de andere maanden ongeveer maandelijks of om de week water. Het verschilt per soort en waar deze staat. Daarbij is het altijd wel belangrijk dat de grond eerst droog is, als je water wilt geven.
Hoewel de cactus wordt gezien als één van de makkelijkste planten, is het toch mogelijk dat de plant dood kan gaan. De meest voorkomende reden is dat ze te veel water krijgen. Let er dus goed op dat je de water nooit te veel water geeft en wacht altijd tot de grond weer droog is. Dit is een goede maatstaaf om te bepalen wanneer een cactus weer water nodig heeft.