De Dieffenbachia is een bijzondere kamerplant die wel veel voorkomt. Dit komt niet alleen door het uiterlijk van de plant maar ook doordat het een goede luchtzuiverende plant is. Hierdoor is de plant geschikt om in de woonkamer de lucht te zuiveren of bijvoorbeeld op kantoor. Om zo lang mogelijk van deze kamerplant te genieten is het belangrijk om goed te weten hoe je dit moet verzorgen. Alles over de juiste verzorging lees je hier.
De Dieffenbachia kenmerkt zich door de witgroen gevlekte bladeren, waardoor de plant een bijzondere verschijning is. Ook beschikken de bladeren over diverse patronen en verschillende tinten groen. Daarbij is plant dus sterk luchtzuiverend, waardoor het fijne plant is om in de woonkamer neer te zetten. Een prachtige kamerplant dus, want niet alleen het oog wilt wat, maar de plant is ook gemakkelijk te verzorgen.
De Dieffenbachia kent zijn oorsprong in het Amazonegebied, net als veel andere kamerplanten. De bijzondere bladeren zijn ook daar erg bekend, waarbij veel mensen zelfs denken dat het bescherming biedt tegen negatieve energieën. Hierdoor hebben veel mensen in het Amazonegebied de plant bij de voordeur staan. Nadat de plant in Europa werd geïntroduceerd kreeg het de naam van Joseph Dieffenbach. Meneer Dieffenbach was de tuinman van de beroemde prinses Sisi. In het Nederlands is de kamerplant ook wel bekend als 'de dief van Bagdad'. Tegenwoordig komt de Dieffenbachia in menig huiskamer of kantoren voor, mede dankzij de luchtzuiverende functie.
Een plek in de halfschaduw is een plek waar de Dieffenbachia van houdt en het beste groeit. Dit geldt vooral in de zomerperiode. Wanneer het winter is, kan de Dieffenbachia ook op een lichtere plek neergezet worden, mits er geen direct zonlicht is. Daarbij moet er ook gelet worden op de juiste standplaats, want de plant wil niet in de tocht staan en daarbij is een temperatuur lager dan 16 graden Celsius ook niet aan te raden. Zie je dat de bladeren bijvoorbeeld hun kleur verliezen? Dan is dit een teken dat de standplaats niet juist is en dat de plant meer naar de halfschaduw verplaatst moet worden. Doe dit dan ook direct.
Een vochtige grond is er belangrijk bij de Dieffenbachia. Daarom heeft deze kamerplant altijd een beetje water nodig, zodat de aarde licht vochtig blijft. Één keer in de week is daarom genoeg. Let er echter wel op dat de plant niet teveel water krijgt, dus een laagje water dat blijft staan is al gauw te veel. Voel van tevoren even de aarde, want wanneer de aarde nog te nat is, kun je beter even wachten met het water geven. Daarbij is het dan van belang om de volgende keer iets minder water te geven. Doordat de plant beschikt over grote bladeren is voldoende water echter wel belangrijk. In de zomerperiode kun je één keer per week aanhouden, terwijl in de winter de helft al voldoende is. Kijk daarbij even of je minder geeft per week of dat je de normale hoeveelheid geeft daarna een week niks.
De Dieffenbachia verzorgen is niet erg moeilijk. Je moet echter wel uitkijken met snoeien, want als je het bovenste gedeelte weghaalt, wordt de plant niet mooier. Daarom raden wij je aan om lelijke bladeren af te knippen, zodat de rest nog blijft. Let op dat er geen sappen vrijkomen want de plant is giftig.
Daarnaast houdt de Dieffenbachia van even besproeien, zodat ook de bladeren genoeg vocht krijgen. Het sproeien is daarbij ook om ongedierte te voorkomen en stof van de plant te laten verdwijnen, dus belangrijk om ook dit zo nu en dan in de lente- en zomerperiode te doen.
De Dieffenbachia wil graag wat extra plantenvoeding wanneer je het water geeft. Voor de exacte hoeveelheid voeding raden wij je aan om de hoeveelheid van de verpakking te volgen. Het is wel belangrijk om niet meer te geven dan staat aangegeven, want dat is ook niet goed voor de plant en leidt tot schade aan de wortels. De plantenvoeding hoef je alleen te geven in de lente en de zomer. In de herfst en winter is de plant namelijk in ruststand en daarom is plantenvoeding niet van belang.
Over het algemeen bloeit de Dieffenbachia niet in een woonkamer. Wanneer de plant toch bloemen krijgt, kost dit de plant eigenlijk alleen maar energie . Je kunt in dat geval het beste de bloemen eraf halen, want ze hebben verder geen toegevoegde waarde en ze zijn ook niet heel sierlijk. De bloemen groeien overigens ook alleen maar voor één week, waarna ze samen met een blad doodgaan. Zie je dus bloemen komen? Haal ze er dan direct af.
Bij veel kamerplanten is het belangrijk dat de plant verpot wordt, zodat de wortels weer alle ruimte hebben om verder te groeien en er weer nieuwe potgrond in zit. Dit is ook het geval bij de Dieffenbachia. Daarom is het belangrijk om één keer in de twee jaar de plant te verpotten. Kies daarbij een pot die een stuk groter is en ververs de grond. Let er wel op dat je het verpotten in de lente doet, omdat de plant daarna snel kan herstellen. In de winter zit de plant in ruststand en zal er niet snel hersteld worden.
Wanneer je de Dieffenbachia wil vermeerderen, kan dat door stengel- en kopstekken. Zorg voor een stek van ongeveer 10 cm en plaats deze in water. Wanneer er genoeg wortels aan zitten kun je het overplaatsen naar een pot met verse potgrond. Zorg er wel voor dat je het sap dat vrijkomt tijdens het snijden niet aanraakt.
De Dieffenbachia is zoals veel andere kamerplanten vatbaar voor wolluis. Dit kun je voorkomen door af en toe te besproeien. Denk je toch dat de Dieffenbachia wolluis heeft? Dan kun je gebruikmaken van een bestrijdingsmiddel tegen wolluis. Het maakt daarbij niet uit of dit chemisch of biologisch is.
Ja, de Dieffenbachia is giftig. Het gaat daarbij niet alleen om het innemen van de sappen, maar ook de aanraking. Wanneer kinderen of huisdieren hiermee in aanraking komen, dient er zo snel mogelijk contact opgenomen te worden met de huisarts.
De Dieffenbachia is gevoelig voor wolluis, zoals beschreven bij ziektes. Bestrijd de plant dus met bestrijdingsmiddel of besproei preventief.
De Dieffenbachia heeft verschillende subsoorten onder zich. Deze zijn onder andere:
Dieffenbachia Seguine
Dieffenbachia Camilla
Dieffenbachia Reflector
Dieffenbachia Green Magic
Dieffenbachia Compacta
Dieffenbachia Crown
Dieffenbachia Maroba
Zoals eerder vermeld is de Dieffenbachia een sterk zuiverende plant. De plant filtert namelijk giftige stoffen uit de lucht, waardoor de plant ook uitermate geschikt is voor kantoorruimtes. Dit heeft de plant ook mede dankzij de grote bladeren te danken.
Bij het verstekken kun je voorzichtig een stekje van 10 centimeter afsnijden. Echter kan er dan wel wat sap vrijkomen, terwijl dit sap giftig is. Plaats de nieuwe stek in een glas of pot met water en wacht een tijdje. De stek is pas klaar wanneer er genoeg wortels aan zijn gegroeid. Wacht dus lang genoeg en verplaats de stek in een pot met nieuwe aarde. Hier halen de wortels genoeg energie uit om verder te groeien.
De Dieffenbachia heeft niet extreem veel water nodig, maar houdt wel altijd van een vochtige grond. Zorg er dus voor dat je deze grond ook vochtig houdt, door eenmaal per week water te geven. Geef niet teveel, want teveel water zorgt voor schade aan de wortels.
Wanneer de bladeren van de Dieffenbachia hun kleur verliezen en de kleur groen aanzienlijk minder wordt, zegt dit iets over de hoeveelheid zonlicht wat de Dieffenbachia ontvangt. Verplaats de plant daarom meer naar de halfschaduw, want de hoeveelheid licht is niet goed voor de bladeren van deze plant. Het verliezen van de kleur is dus gewoon een teken dat de standplaats niet juist is. Zorg er wel voor dat je op tijd door hebt.
De Dieffenbachia houdt niet van veel direct zonlicht. Daarom is de halfschaduw de juiste standplaats voor deze kamerplant. Op deze manier is de hoeveelheid licht voldoende, terwijl de plant geen direct zonlicht ontvangt. Dit kan namelijk schade aanbrengen op de bladeren van deze plant.