Dracaena | Drakenbloedboom

De Dracaean staat ook wel bekend als Drakenbloedboom en is een prachtige kamerplant die een mooie ruimte opvult. Daardoor brengt de plant direct veel sfeer meer. Een ander bijkomend voordeel van deze kamerplant is de luchtzuiverende functie. De plant is een gemakkelijk te verzorgen kamerplant, waardoor de plant ook erg geliefd is. Door de luchtzuiverende functie en de gemakkelijke verzorging van de Dracaena is de plant uitermate geschikt voor op kantoor. Echter zijn er veel verschillende soorten van de Dracaena Drakenbloedboom. Alles over de verzorging hiervan lees je hier.

Dracaena Drakenbloedboom in pot
Dracaena Drakenbloedboom kenmerken

Kenmerken Dracaena

Een sterke plant geschikt is voor elke woonkamer: dat is de Dracaena. De plant kan gemakkelijk tegen een stootje en is daarom geschikt in huis. Daarbij is de plant ook gemakkelijk te verzorgen, dus vergeet je het een keer? Geen probleem: de plant kan wel even zonder water. Het stoere uiterlijk is kenmerkend voor de Dracaena Drakenbloedboom. Daarbij zijn de kenmerken vaak langwerpige en spitse bladeren. Ook zit er een streep over de lengte van het blad. Deze strepen kunnen een bepaalde kleur hebben, namelijk geel, wit of roze. Dit verschilt per soort van de Dracaena. Sommige beschikken niet over een streep, maar over stippen.

Dracaena Drakenbloedboom oorsprong herkomst

Oorsprong / herkomst

Deze stoere plant kent voornamelijk zijn oorsprong in Afrika, maar komt ook voor in de tropen van Azië en Midden en Zuid-Amerika. Hier groeien ze op grote plantages en daarna worden ze verscheept naar Nederland. De plant dankt zijn naam van Drakenbloedboom aan door het rode hars wat af en toe vrijkomt.

Standplaats / licht en warmte

De Dracaena kan perfect functioneren wanneer ze niet veel zonlicht krijgen. Daarom is de halfschaduw plaats of wellicht hele schaduwplaats een prima plek. De plant heeft maximaal 3 uur direct zonlicht nodig. Zet hem bijvoorbeeld voor een raam op het noorden. Zit je raam op een andere kant? Dan wordt er aangeraden om hem een aantal meter van het raam af te zetten, anders krijgt de plant te veel direct zonlicht. Zet je de Dracaena voor een raam? Dan moet de kamerplant wel even wennen. Begin daarom in de winter, omdat het licht dan nog aanzienlijk lager is dan in de zomer. Koop je Dracaena dus in de winter of zet hem in de zomer geleidelijk aan dichter bij het raam. Groeit je plant niet of weinig? Dan is dit een teken dat de plant te weinig licht ontvangt. In dat geval mag de plant wel iets dichterbij staan.

Voorkom echter wel dat de plant op de tocht staat, want dan zullen de punten van de bladeren bruin worden. De plant houdt niet van een te koude standplaats, omdat de plant toch echte en tropische plant is en eerder warmte is gewend.

Dracaena Drakenbloedboom water geven

Water geven

De Dracaena is een kamerplant die weinig water nodig heeft. Je hoeft de plant ook pas weer water te geven wanneer de grond helemaal droog is. Het is dus belangrijk om altijd even de grond te voelen voordat je water toedient. In de zomerperiode betekent dit dat de grond wat sneller droog is dan in de winter. Hierdoor adviseren wij om in de zomerperiode ongeveer eenmaal per twee of drie weken water te geven. In de winter kan de plant dus nog langer zonder water, wat betekent eenmaal om de vier à zes weken.

Echter heeft de standplaats van de plant ook nog invloed op de hoeveelheid water. Wanneer de plant in direct zonlicht staat, zal de grond ook sneller uitdrogen. In dit geval zal de plant iets vaker water nodig hebben. Staat de plant in de schaduw? Dan zal de plant minder vaak water nodig hebben. Richt je dus altijd op de vochtigheid van de grond, want daardoor heb je in ieder geval wat houvast.

Dracaena Drakenbloedboom verzorging en snoeien

Verzorging

Deze kamerplant hoeft niet veel verzorgd te worden. Zo is sproeien bijvoorbeeld niet noodzakelijk, maar heeft dit wel weer een positief effect op de sierwaarde van deze kamerplant. Het stof verdwijnt namelijk en daarbij is het ook preventief om ongedierte te voorkomen.

Snoeien wordt aangeraden in de herfst of winter, omdat de plant dan nog het langste kan herstellen. Knip de langste takken af aan het begin van de stam. Hierdoor krijgt de plant zijn prachtige vorm weer terug en ziet het er als een mooi geheel uit.

Dracaena Drakenbloedboom voeding

Voeding

De Dracaena kan al goed functioneren met weinig water, dus ook de voeding is niet veel nodig. Geef daarom alleen in de zomerperiode wat extra plantenvoeding. Dit is zelfs niet noodzakelijk voor het optimaal functioneren van deze plant. Zorg er wel voor dat de plant in de herfst of winter geen extra voeding krijgt. De kamerplanten houden namelijk rust in deze periode en daarom zou extra plantenvoeding niks goeds doen.

Dracaena Drakenbloedboom bloeit

Bloeit de plant?

In sommige gevallen kan de Dracaena tot bloei komen in de woonkamer. Dit verschilt namelijk per soort. De bloemen van de Dracaena zijn echter niet heel mooi en is de geur van deze bloem sterk en overheersend. Ook kost het de plant veel energie, dus wij raden je sterk aan om de bloemen direct te verwijderen. De Dracaena heeft er niks aan en jij ook niet.

Verpotten / verplanten

Zoals veel kamerplanten moet ook de Dracaena verpot worden. Ook hierbij is de lente de beste periode, omdat de plant daarna nog goed kan herstellen. Wij raden je aan om de Dracaena eenmaal per twee jaar te verpotten. Kies hiervoor een pot die groter is dan de pot hiervoor, zodat de wortels weer genoeg ruimte hebben om te groeien. Gebruik daarbij normale potgrond of vulcastrat.

Wil je de Dracaena vermeerderen? Dan kun je dit gemakkelijk doen door te stekken. Plaats je nieuwe stek van ongeveer 10 centimeter in een glas met water om de wortels te laten groeien. Dek eventueel de plant af voor een maximaal resultaat. Wanneer er genoeg wortels zichtbaar zijn kun je de stek verplaatsen in een pot met luchtige grond.

Ziektes

De Dracaena kan gevoelig zijn voor ziektes en ongedierte. Deze kans wordt vergroot wanneer de plant veel water krijgt, omdat de bladeren hierdoor zachter worden. Dit is dus nog een reden om niet te veel water te geven aan de plant. Meer over ongedierte lees je onder het kopje ongedierte.

Dracaena Drakenbloedboom giftig

Is de plant giftig?

Ja, sommige soorten zijn giftig. Zoals eerder aangegeven komt er af en toe rood hars vrij en bij andere soorten komt er weer vocht vrij. Dit vocht zorgt voor irritaties op de huid. Het is dus belangrijk om de Dracaena buiten bereik van dieren of kinderen te houden. Bij inname dient er direct  contact opgenomen te worden met de huisarts, want dit vocht is dus giftig en gevaarlijk.

Ongedierte

De Drakenbloedboom is gevoelig voor verschillende luizen, zoals schild-, wol- of dopluis. Hoe eerder je ontdekt dat er sprake is van luis, hoe beter dit bestreden kan worden.

Dracaena Drakenbloedboom subsoorten

Subsoorten van de Dracaena

De Dracaena beschikt over verschillende soorten, wij sommen er een aantal voor je op:

Dracaena Marginata
Dracaena Reflexa
Dracaena compacta
Dracaena Warneckei
Dracaena Lemon Lime
Dracaena Arturo
Dracaena Ulises

Veelgestelde vragen

Wat betekenen de bruine vlekken op de bladeren?

Wanneer er bruine vlekken zichtbaar zijn op de bladeren is er sprake van te veel water. Sommige soorten verliezen zelfs hun blad wanneer ze te veel water hebben gekregen. Zorg er dus voor dat je de hoeveelheid water vermindert, want blijkbaar heb je teveel gegeven.

Waar kan ik de Dracaena het beste neerzetten?

De Dracaena hecht niet ontzettend veel waarde aan de standplaats, maar wil wel maximaal drie tot vijf uur direct zonlicht. Houd daar dus wel rekening mee bij het kiezen van de beste plek. Zet je de Dracaena voor het raam neer? Dan moet je de plant hier even aan laten wennen. Schuif de plant bijvoorbeeld steeds een stukje dichterbij in plaats van dat je hem daar direct neerzet.

Hoeveel water heeft de Dracaena nodig?

Deze tropische plant kan lang zonder water. Echter zit er wel verschil tussen de zomerperiode en de winterperiode. In de zomer vangt de plant veel meer zonlicht, waardoor de plant ook meer water nodig heeft. De grond droogt namelijk sneller uit. Voel ten alle tijden eerst hoe vochtig de grond is voordat je het nieuwe water geeft. De plant heeft namelijk nog niks nodig wanneer de grond nog vochtig is. In de zomer voldoet de plant met eenmaal water in de twee à drie weken terwijl de plant in de winterperiode maar eenmaal water nodig heeft in de vier à zes weken. Een aanzienlijk verschil dus. Houd daarbij ook rekening met de standplaats en de hoeveelheid licht die de plant ontvangt.