Hydrangea (Hortensia)

Sommige planten zijn typische kamerplanten voor binnen, maar je hebt ook bepaalde plantsoorten die zowel binnen als buiten neergezet kunnen worden. De Hortensia is daar een voorbeeld van. Deze plant, die naar de Latijnse naam Hydrangea luistert, wordt gekenmerkt door zijn mega felle voorkomen en geeft ieder kaal hoekje in een woonkamer of perceel een boost.

Er zijn genoeg plantensoorten waarvan de bladeren een standaardkleur kennen, maar bij de Hortensia is dit niet het geval. Blauw, paars, wit en roze zijn voorbeelden van kleuren die deze vrolijke plant kan uitdragen. De Hortensia is verkrijgbaar in allerlei soorten, die een lieflijk voorvoegsel kennen. Wat dacht je van de pluimhortensia, boerenhortensia of klimhortensia? Als je alle ins en outs wilt leren kennen van deze plantsoort, laat je op deze pagina dan verder informeren door de Regiobloemist.

Hydrangea Hortensia pot
Hydrangea Hortensia kenmerken

Kenmerken

De Hortensia heeft een opvallend vrolijk voorkomen. De gekleurde bladeren van de Hortensia groeien als het ware in groepjes bij elkaar, waardoor er een zee aan bloemen ontstaat. Dit geeft de plant een heel gaaf effect. Bepaalde uitvoeringen van de Hortensia kunnen als paddestoelen uit de grond schieten, waardoor ze hoogtes van wel 2 meter hoog kunnen bereiken. Tussen de vele bloemknopjes door, groeien ook nog de nodige groene bladeren, waardoor je het gevoel blijft houden dat het een echte plant betreft.

Doordat de Hortensia een aanzienlijke hoogte kan bereiken, wordt de plant vaak gebruikt als border of haag. De plant fungeert daardoor als een soort natuurlijke afscherming tussen jouw perceel en dat van je buren. Vanzelfsprekend bekleedt de Hortensia niet alleen een praktische functie. De plant wordt ook regelmatig toegepast als decoratieve toevoeging in bloemstukken.

Oorsprong / herkomst

Het is vrij lastig om exact aan te geven waar de Hortensia precies vandaan komt, aangezien de plant meerdere plekken van herkomst kent. China en Japan zijn vaak twee landen die genoemd worden. Maar ook continenten Noord- en Zuid-Amerika passeren vaak de revue als de vraag gesteld wordt waar de plant als eerste gezien werd.

Vermoedelijk was Sir Joseph Banks, een Britse natuuronderzoeker uit Londen, in 1788 de eerste die de plant vanuit Japan naar het Europese continent bracht. Hoewel de plant vandaag de dag veelvuldig aanwezig is in Nederlandse tuinen en woonkamers, was het destijds een vrij zeldzaam gewas.

Hydrangea Hortensia standplaats licht en warmte

Standplaats en licht en warmte

Onderzoek je doorgaans de meest ideale standplaats, temperatuur en mate van een licht bij een plant, dan houdt men meestal dezelfde richtlijnen aan voor verschillende plantsoorten. Het aparte aan de Hortensia, is dat iedere afzonderlijke plant een ander voorkeurslijstje met zich meedraagt. Bol- en boerenhortensia’s zijn gek op indirect licht en staan het liefst half-om-half in de zon, terwijl de Pluim- en Annabelle hortensia’s liever pal in de zon geposteerd staan.

Waak er wel voor dat de hortensia een overschot aan licht krijgt, want dit zal de plant geen goed doen. Bladeren kunnen dan bruin uitslaan en dit is niet bevorderlijk voor de gezondheid van de plant. Op continenten als Noord- en Zuid-Amerika kan het goed heet worden. Daarom is deze plantsoort gehecht aan een kamertemperatuur van 15 tot 22 graden.

Hydrangea Hortensia water geven

Water geven

Vergeet je de plant tijdig te bevochtigen, dan zal de Hortensia niet al te streng voor je zijn. De plant vindt het het prettigst om de kluit goed nat te hebben, maar zit niet te wachten op een ‘overload’ aan water. De Hortensia is een ‘communicerende kamerplant’, die aan jou kenbaar maakt wanneer hij dorstig is. Dit doet hij door de bladeren enigszins te laten hangen. Dit is een signaal naar jou toe dat het tijd is om je gieter te vullen.

Wil je niet wachten op de boodschap van de Hortensia en houd je van regelmaat? Houd dan 2 gietbeurten per week aan. Zo weet je zeker dat de potgrond goed vochtig blijft en het leven van de plant niet tot een minimum beperkt blijft.

Hydrangea Hortensia verzorging

Verzorging

De Hortensia is niet bepaald hulpbehoevend. Voorzie je de plant tijdig van water, dan is de Hortensia al gauw tevreden. Toch zijn er een aantal andere handelingen te noemen die erg bevorderlijk zijn voor het behoud van de plant. Ter behoud van je plant, raadt de Regiobloemist je aan om de plant te snoeien. Bloemen die op een laat moment besprenkeld zijn met water, kunnen bruin kleuren. In een kleurrijk geheel staat dit niet bepaald fraai.

Pak hiervoor een schaartje, waarmee je de verrotte bloemen van het gewas verwijdert. Let er wel goed op dat je dit niet op een ijskoude dag doet, want opengeknipte steeltjes zijn niet opgewassen tegen bevriezing. Wil je zeker van je zaak zijn? Kies er dan voor om de plant in het voorjaar te snoeien, want dan is er ’s nachts maar nauwelijks vorst.

Voeding

Snoeien is niet de enige manier om goed voor je plant te zorgen. Het toedienen van de juiste voeding heeft eveneens de nodige relevantie. Hiervoor raden wij je aan om meststoffen te kopen. Deze voedingsbron is niet specifieke voor de Hortensia ontwikkeld, maar is daardoor niet minder efficiënt. Het toedienen van universele voeding heeft wel een keerzijde. Vaak slaan de bloemen van de Hortensia roze uit na het toedienen van de voeding, een kleur die niet door iedereen gewenst is.

Zie je liever dat de bloemen een blauwe kleur behouden, dan ben je genoodzaakt om een speciaal soort meststoffen aan te schaffen. Je kunt er ook voor kiezen om aluminium-sulfaat of kali-aluin toe te voegen in het najaar. Je verspreidt dit goedje door met een hark wat strepen in de grond te zetten, zonder de plant hierbij aan te raken.

Hydrangea Hortensia bloeit

Bloeit de plant?

De Regiobloemist kan deze vraag beantwoorden met een volmondig ‘ja’. Sterker nog: het succes van deze plant hangt zelfs samen met de bloeiperiode van deze plant. Het gewas staat in bloei tussen juli en september. Daardoor kun je grote gedeeltes van het jaar genieten van de bloeiperiode.

Hydrangea Hortensia verpotten

Verpotten

Planten kunnen erg groot in omvang worden. Dat is bij de Hortensia niet anders. Na verloop van tijd kan de Hortensia een dusdanig brede vorm aannemen, dat het gewas bijna uit zijn voegen barst. Zodra de tijd rijp is, is het dus tijd om de pot van de plant in te wisselen voor een groter exemplaar.

Een Hortensia verpotten begint met het verwijderen van de plant uit de huidige pot. Vervolgens pak je er een snoeischaar bij, waarmee je de wortelkluit wegknipt. Nadien pak je de nieuwe pot erbij, waar je de plant in plaatst. Daarna voorzie je het nieuwe ‘thuis’ van de plant met wat verse aarde, alvorens je het geheel goed aandrukt.

Ziektes

De Hortensia is niet bepaald vatbaar voor ziektes. Maar ongevoelig zijn voor invloeden van buitenaf, betekent nog niet direct dat een plantsoort ze niet kan krijgen. Om je een korte impressie te geven van de narigheden die de plant kan overkomen, geeft de Regiobloemist je een korte overview van een aantal ziektes:

Meeldauw: meeldauw zijn een soort schimmelplekken die ontstaan op de bladeren. Ontstaan ze aan het einde van het jaar, dan hoef je je niet echt zorgen te maken. Ze zullen dan namelijk niet zo snel terugkeren bij de volgende bloeiperiode. Ontstaan ze eerder in het jaar, dan raden we je wel aan om bestrijdingsmiddelen toe te passen.

Spint: spint zijn erg kleine mijten, die maar nauwelijks zichtbaar zijn voor het menselijk oog. Ze houden zich meestal schuil aan de onderkant van het blad, waardoor ze een soort verstoppertje spelen.

Bladluizen: deze beestjes kunnen eveneens een doorn in het oog zijn van de Hortensia. Ze kunnen namelijk voorkomen dat de plant verder groeit, iets wat erg onwenselijk is.

Is de plant giftig?

Sommige planten hebben een dusdanig aangename geur, dat huisdieren als honden en katten het prettig vinden om ervan te eten. Bij de Hortensia is dit niet zo. Dieren zetten hun tanden namelijk niet graag in dit gewas, waardoor het niet echt bekend is of de planten schade toebrengen aan katachtigen en honden. Klachten zoals diarree en overgeven zijn weleens voorgekomen bij mensen.

Hydrangea Hortensia ongedierte

Ongedierte

Niet alleen mensen ervaren de plant als aangenaam. Ook bepaalde varianten van ongedierte zien de plant wel zitten. Wat dacht je bijvoorbeeld van slakken en kevers, die graag hapjes nemen uit de bladeren om zichzelf te voeden. Je voorkomt deze ongewenste indringers met bestrijdingsmiddelen.

Hydrangea Hortensia subsoorten

Subsoorten van de Hortensia

De Hortensia kent meer dan 50 soorten, die zowel de beschikking heeft over Latijnse als Nederlandse namen. Aangezien het er te veel zijn om op te noemen, zullen we ze niet allemaal bespreken. We beperken ons tot een selectie:

Sneeuwbalhortensia

Boerenhortensia

Pluimhortensia

Dubbelbloemige hortensia

Klimhortensia

Veelgestelde vragen

Waar komt de naam Hortensia vandaan?

Er zijn twee verklaringen voor de totstandkoming van de naam. Zo zijn er sommigen die zeggen dat de plant zijn naam dankt aan de dochter van de Indonesche prins van Nassau, die woonachtig was in het land waar de plant gevonden werd door Philibert Commerson. Er zijn ook verklaringen die zich meer toespitsen op de Latijnse naam, aangezien het ‘uit de tuin’ zou betekenen.

Bij welke familie hoort de Hortensia?

De plant is gewisseld van familie. Voorheen behoorde de Hortensia toe aan de Saxifragacea, terwijl ze een poosje geleden werden ondergebracht bij de Hydrangeaceae enclave.

Waar staat de Hortensia symbool voor?

Doe je de Hortensia aan iemand cadeau, dan is het wel zo fijn als je de symboliek erachter snapt. De plant is een synoniem voor dankbaarheid, gratie, schoonheid en overvloed. Een ideale plant om te geven als je aan iemand eeuwige dank verschuldigd bent.