De bananenplant (ook wel: bananenboom of musa) is een grote kamerplant die een echte eyecatcher is in elke ruimte. Deze plant breng een tropisch gevoel met zich, wat mede komt door zijn grote groene bladeren. Met een bananenplant heb je het hele jaar door een zomers gevoel in huis. Een echte aanwinst dus voor in jouw woonruimte.
Een bananenplant heeft grote bladeren die vaak een donkergroene kleur hebben, maar maak je geen zorgen als je bladeren ziet met bruine randen. De onderste bladeren van de plant krijgen dit bijna altijd. Dit komt doordat er wekelijks een nieuw blad groeit aan in het midden van de bovenkant van de plant. Hierdoor worden de onderste bladeren oud, waardoor ze uiteindelijk afsterven.
De bananenplant is een plant uit de familie Musaceae. Van oorsprong komt de plant uit Zuidoost Azië en Australië, maar vandaag de dag wordt de bananenplant op vele tropische plaatsen gekweekt. Wist je dat er maar liefst 400 soorten bestaan? Over het algemeen zul je in de woonkamer bijna alleen maar de Musa tropicana of de Musa acuminata Dwarf Cavendish tegenkomen. Deze soorten zijn - in vergelijking met de bananenplant die je in het wild tegenkomt - klein van stuk. Daarom worden ze ook wel een dwergbanaan genoemd. Toch is een dwergbanaan absoluut geen kleine kamerplant. Integendeel zelfs: de bananenplant is een erg grote kamerplant die maar liefst 2 meter hoog kan worden.
Doordat een bananenplant een tropische plant is, ontvangt het graag veel zonlicht. Let op: wanneer een bananenplant wordt gekweekt dan staat de plant niet buiten in natuurlijk licht, maar wordt dit gedaan onder gefilterd licht. Wanneer je een bananenplant in huis haalt kan te veel zonlicht daarom leiden tot verbranding van het licht. Daarom adviseren we je om de plant steeds wat dichterbij het raam te plaatsen.
Hoeveel zonlicht is dan goed voor een bananenplant? Het is belangrijk dat de plant minimaal 5 uur zonlicht per dag krijgt. Hierdoor wordt de groei bevordert. De plant moet ongeveer twee meter voor een raam staan voor een raam op het zuiden of op het oosten of westen. Heb je een raam op het noorden? Deze is dan minder geschikt voor de bananenplant. Dit komt doordat de plant dan niet genoeg zonlicht krijgt waardoor er geen nieuw blad wordt aangemaakt, het blad gaat hangen en de plant zal uiteindelijk dood gaan.
Let op: de meeste bananenplanten zijn niet geschikt om buiten te plaatsen omdat ze niet winterhard zijn. Toch zijn er wel wat uitzonderingen. De bananenplant kent diverse soorten, dus mocht je specifiek op zoek zijn een musa voor buiten dan adviseren we je om te kiezen voor de musa Basjoo of de musa Sikkimensis. Dit zijn beide winterharde planten en kunnen dus de koudere dagen overleven.
Bananenplanten drinken veel, dus hebben veel water nodig. Bovendien is het ook afhankelijk van de temperatuur hoeveel water je de plant moet geven. In de lente en zomer is het warmer buiten en groeit de plant en is er meer licht waardoor een bananenplant meer water nodig heeft. In de winter en herfst hoeft dit wat minder vaak.
Zorg ervoor dat de grond van de bananenplant in de lente en zomer vochtig is. Let wel op: het is belangrijk dat je tussen de gietbeurten soms ervoor zorgt dat de bovenste laag van de aarde een beetje opdroogt. In de herfst en winter moet je de aarde tussen de gietbeurten door bijna opdrogen. Wanneer de wortels van de plant altijd in een natte grond staan kunnen de wortels gaan rotten waardoor de plant uiteindelijk dood kan gaan.
Afhankelijk van het weer buiten, de temperatuur in huis, de luchtvochtigheid en de hoeveelheid zon, kun je bepalen hoeveel water de plant nodig heeft. Over het algemeen heeft de bananenplant in de zomer en de lente gemiddeld twee keer per week water nodig. In de winter en herfst is dit ongeveer één keer per week. Houd altijd goed je planten in de gaten en pas hier de hoeveelheid water op aan. Wanneer de bladeren te slap hangen kan dit een teken zijn dat ze te weinig water krijgen.
Een andere goede tip is om gebruik te maken van een watermeter. Wanneer de watermeter omhoog beweegt is het weer tijd om de plant water te geven. Zo kun je zelf bekijken wanneer het weer tijd is om de bananenplant water te geven.
Een musa groeit oorspronkelijk in de tropen. Daarom is het niet gek dat deze plant dus ook houdt van een warme vochtige lucht. Om dit te nabootsen is het een aanrader om de plant één of twee keer per week te sproeien met nevel uit een plantenspuit. Let op: zorg dat de lucht in je kamer niet te droog wordt. Dit kan vaak voorkomen in de winter wanneer de verwarming hoger staat. Een droge lucht zorgt ervoor dat de bladeren op de bananenplant bruine randen en plekken krijgen. Bovendien kunnen de bladeren gaan krullen. Om dit te voorkomen is het een aanrader om een schaaltje of bakje met water op de verwarming te plaatsen. Zo maak je de lucht vochtiger.
Een musa bananenplant is een plant die flink groeit. Daarom is het zeker een aanrader om de plant maandelijks te bemesten. Geef kamerplantenvoeding of kiest voor een speciale groene planten voeding. Bekijk altijd wel even wat de aanbevolen dosering is voor de bananenplant. Let op: in de winter groeit de bananenplant over het algemeen niet, waardoor deze ook geen voeding nodig heeft.
Dat kan, maar hiervoor heb je wel veel geduld nodig. Om een bananenplant in bloei te krijgen is het belangrijk dat deze genoeg ruimte heeft met veel licht en hoge temperaturen. Zo kun je deze bijvoorbeeld het beste plaatsen in een serre. Na ongeveer drie a vier jaar kan de plant gaan bloeien waardoor er bananen aankomen. Let er wel op dat dit dus alleen kan mits je de plant goed onderhoud en deze genoeg licht, water en warmte krijgt. Bovendien is het niet verstandig om de vruchten te eten. Dit komt doordat de musa chemisch bestreden is bij de kweker of wellicht bij je thuis. Pas hier dus goed op.
Wil je een bananenplant verpotten? Doe dit dan meteen na aanschaf en anders in de lente. De lente is het beste seizoen hiervoor omdat de wortel die zijn beschadigd dan sneller weer herstellen.
Het verpotten werkt als volgt: plaats de musa in een plantenbak die groter is dan de vorige plantenbak. Zo zorg je ervoor dat de plant kan groeien. Houd ongeveer rekening met een minimum van 20%. Voor het verpotten kun je het beste potgrond of vulcastrat gebruiken. De verpotte bananenplant wordt over vaak nog sterker en gezonder dan de vorige plant. Dit komt omdat de grond meer vocht kan aannemen en de grond voor meer voeding zorgt.
Bananenplanten zijn niet heel erg vatbaar voor ziektes. De enige problemen die zich kunnen voordoen zijn verrotte bladeren. Dit is vaak het gevolg van een te natte grond.
In de winter kan een bananenplant last krijgen van bijvoorbeeld spintmijt of bladluis. Dit kan je behandelen met een bestrijdingsmiddel.
De bananenplant heeft maar liefst 400 subsoorten. Dit is natuurlijk te veel om op te noemen. Daarom lichten we hieronder enkel de belangrijkste musa’s uit:
Een bananenplant heeft veel water nodig. Afhankelijk van het seizoen en de vochtigheid van de grond is het een en het beste is deze twee keer per week water te geven indien deze op een lichte plek staat.
Een bananenplant groeit het best in een warme vochtige lucht. Sproei de plant één keer per week met nevel uit de plantenspuit. Let er altijd goed op dat de grond niet te droog is en dat de plant minimaal 5 uur zonlicht per dag krijgt.
Verwijder de pot en graaf het stekje uit. Let op dat je de wortels niet beschadigt. Hierna snijd je met een mes het stekje bij de grote stam weg. Hierna probeer je de wortels van het stekje los te halen uit de aarde en plaats je deze in een nieuwe plantenbak. Geef deze meteen veel water. Zorg ervoor dat de oorspronkelijk bananenplant een nieuwe grotere pot krijgt met verse potgrond.