De varen is één van de oudste plantensoort die we kennen. Deze plant behoort tot de vaatplanten familie en telt wel duizenden soorten. De Nephrolepis, oftewel krulvaren, is de bekendste varen die je terugziet in huiskamers als kamerplant. Deze soort ziet er tropisch uit waardoor deze plant dé perfecte toevoeging is aan elke woonruimte. Wil jij ook een varen kopen? Lees de diverse kenmerken van deze plant en ontdek hoe je deze plant het beste kan onderhouden.
Varens herken je aan de meestal groene bladeren die ontspringen uit de wortelstok. Toch zijn er ook varens in andere kleuren, zoals rood, paars, geel of oranje. Sommige bladeren van varens zijn voorzien van sporen hoopjes in een bruine kleur. Dit zorgt ervoor dat de plant zich kan vermeerderen. De sporen vind je aan de onderkant van het blad.
Er zijn vier soorten bladvormen van varens:
Oningesneden blad: insnijdingen in dit blad ontbreken waardoor deze varen een forser blad heeft dan de andere soorten. Over het midden van het blad loopt een nerf. Deze verdeelt het blad in twee gelijke delen. Een bekende soort varen met een oningesneden blad is de tongvaren. Deze varen is gerimpeld aan de rand.
Diep ingesneden blad: de insnijdingen in dit blad lopen (bijna) helemaal door tot aan de middennerf. De krulvaren is de meest bekende soort varen met diep ingesneden blad.
Dubbel-ingesneden blad: de varen met een dubbel-ingesneden blad is een varen met een diep ingesneden blad maar dan zijn de losse bladeren ook weer ingesneden. Een voorbeeld van een varen met dubbel-ingesneden blad is de wijfjesvaren.
Dubbel-samengesteld blad: deze varen lijkt op de varen met een dubbel-samengesteld blad. De ingesneden bladeren hebben bij deze soort meer inkepingen. Een voorbeeld van een varen met een dubbel-samengesteld blad is de Davallia.
De varen komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland en Zuid-Oost Azië. Het zijn dus planten die oorspronkelijk komen uit (sub)tropische gebieden. Varens zijn zo oud dat ze in fossielen van 400 miljoen jaar oud te vinden zijn. Daarbij heeft de plant zich door de jaren heen erg ontwikkeld. Zo veranderde het van een waterplant in de prehistorie naar een landplant.
Varens groeien het beste in de halfschaduw. Zorg er dus voor dat ze niet in direct zonlicht staan. Wanneer je dit wel doet dan zullen de bladeren verkleuren. Daarbij is het belangrijk om te weten dat de minimale temperatuur voor deze plant ’s nachts 12°C is en overdag 20°C. Dit maakt de varen een zeer geschikte kamerplant.
Omdat varens oorspronkelijk komen uit (sub)tropische gebieden, zijn ze dol op vocht. Daarom is het belangrijk dat je de pot vochtig houdt en dat de kluit niet uitdroogt. Let op: geef geen water in het hart van de plant en zorg ervoor dat er geen laagje water onderin de pot staat. Dit kan zorgen dat de wortels gaan rotten, waardoor de plant uiteindelijk dood kan gaan. Wij adviseren je om de plant aan de zijkant water te geven.
Ons advies: geef de plant wekelijks water. Zo zorg je ervoor dat de plant altijd voldoende vocht heeft. Let trouwens wel goed op dat de bladeren niet verkleuren. Wanneer het blad bruine randen of vlekken krijgt dan is dit vaak een teken dat de plant te veel water krijgt.
De varen groeit officieel op de warmere gebieden. Om zoveel mogelijk plezier te halen uit deze plant, is het belangrijk dat je de varen wekelijks besproeit met een plantenspuit.
Plantenvoeding geven aan je plant? Doe dit alleen in de zomer of in de lente, één keer per maand. Geef je in de herfst of winter de varen plantenvoeding dan kan dit schadelijk zijn voor de plant. Dit komt doordat de plant in deze seizoenen weinig verbruikt waardoor je snel te veel voeding kan geven.
Als je plantenvoeding wilt geven aan een varen, kies dan voor universele plantenvoeding. Daarbij adviseren we om de helft van de normale dosering te gebruiken.
Een varen groeit over het algemeen niet zo heel snel. Daarom hoef je de plant niet zo heel vaak te verpotten. Houd rekening met ongeveer één keer in de twee tot drie jaar. Daarbij is het wel belangrijk dat je dit in de lente of zomer doet. Zo heeft de plant genoeg energie om het verpotten te overleven.
De plant krijgt niet snel last van ziektes. Als dit wel zo is dan raden we je aan om te kiezen voor een chemisch bestrijdingsmiddel.
Een aantal soorten varens zijn wel giftig. Let hier dus goed op wanneer je kinderen of huisdieren hebt. Is er een hapje van de plant af? Let dan extra goed op. Bij klachten raden we je aan om altijd contact op te nemen met een arts.
De varen heeft niet zo snel last van ongedierte. Indien je wel een beestje vindt op de plant, dan raden we je aan om een bestrijdingsmiddel te gebruiken die geschikt is om het beestje te bestrijden.
Krulvaren
De Krulvaren, oftewel de Nephrolepis, is een groene kamerplant met een weelderige bos bladeren. De plant houdt van een lichte standplaats maar staat liever niet direct in de zon. De Krulvaren is één van de bekendste soorten die we kennen.
Blauwvaren
De Phlebodium Areum, oftewel de Zinkvaren of Blauwvaren is een bekende soort binnen de varen familie. De plant kun je herkennen aan de blauw groene bladeren die vastzitten aan een lange stengel. Deze varen soort vraagt om een hoge luchtvochtigheid.
Streepvaren
De Streepvaren of de Vogelnestvaren (Asplenium) is er in twee soorten. De Japanse Asplenium Antiquum heeft gegolfde bladeren in een groene kleur. De bladeren lopen spits af. De Asplenium parvati heeft wat dunner blad en herken je aan de vele kleine vertakkingen.
Hazepootje
De Humata teyermanii staat ook wel bekend als het Hazepootje. Deze varen heeft donkergroene bladeren in een veerachtige vorm. De wortels van deze kamerplant groeien buiten de pot. Verder geldt dat de wortels erg lijken op spinnenpoten.
Boomvaren
De Varen Dicksonia staat ook wel bekend als de Boomvaren. Hoe groter de plant wordt, hoe meer deze lijkt op een (palm)boom. De bladeren van de plant zijn groen. De stam van de plant is onvertakt en ontstaat vaak doordat de bladstelen in elkaar draaien.
Javavaren
De Microsorum varen oftewel de Javavaren heeft een groen blad welke lijkt op de huid van een krokodil. Deze varen is makkelijk te onderhouden en vergt weinig onderhoud. Daarbij groeit de plant goed met weinig licht weinig CO2 en ga zo maar verder.
Hertshornvaren
De Platycerium wordt ook wel Hertshoornvaren genoemd. De uiteinden van het blad lijken op een gewei waar de plant zijn naam aan heeft te danken. Het lichtblauw groene blad is voorzien van een witte schilferlaag: dit geeft een mooi effect geeft aan de plant.
Het bijzondere aan deze plant is dat deze twee soorten bladeren heeft, namelijk steriele en fertiele bladeren. De steriele bladeren zijn breed en rond en zorgen voor steun aan de fertiele bladeren. Je kunt deze bladeren herkennen aan de manier waarop ze liggen over de tap, namelijk dakpansgewijs. De fertiele bladeren zijn ingesneden en geweivormig (vandaar de Nederlandse naam). Ze hebben aan de onderkant sporendoosjes. Fertiele bladeren zijn veel langer dan de steriele bladeren.
Varens komen voornamelijk voor op plekken met een hoge luchtvochtigheid. Als je een varen wilt verzorgen dan raden we je aan om is het belangrijk dat je de varen wekelijks besproeit met een plantenspuit. Daarnaast is het belangrijk dat je de plant wekelijks water geeft. Bovendien kun je plantenvoeding geven aan de varen. Doe dit enkel in de lente en de zomer.
Varens zijn dol op vocht. Daarom is het belangrijk dat je de pot vochtig houdt en dat de kluit niet uitdroogt. We adviseren je om ongeveer wekelijks de plant water te geven. Let wel op: geef geen water in het hart van de plant en zorg ervoor dat er geen laagje water onderin de pot staat. Dit kan zorgen dat de wortels gaan rotten. Hierdoor kan de plant uiteindelijk dood gaan.
Voor het stekken van varens kun je enkel varens gebruiken waarbij de bladeren niet uit één punt groeien. Dit soort varens kun je namelijk alleen vermeerderen via sporen, wat erg lastig is om te doen. Wanneer je wel de juiste varensoort hebt dan kun je deze het beste scheuren. Haal hiervoor eerst de plant uit de pot en scheur de plant voorzichtig. Ook is het mogelijk om de wortelkluit door te snijden met een scherp mes. De verschillende delen kun je in aparte potjes verpotten.