Olea Europaea (Olijfboom)

De olijfboom of Olea Europaea is een prachtige boom die heel veel sfeer met zich meebrengt. Met deze olijfboom neem je dus direct een mediterrane sfeer mee. De groene kleur van deze plant wordt goed vastgehouden, waardoor dit zeker een aanrader is om thuis neer te zetten. Wist je dat olijfbomen honderden jaren oud kunnen worden? Je moet dan wel precies weten hoe je de olijfboom op een juiste manier verzorgt.

Olea Europaea Olijfboom
Olea Europaea Olijfboom kenmerken

Kenmerken

De olijfboom is een erg traag groeiende boom. De olijfboom is een boom van de olijffamilie. De olijf zelf kan worden gegeten, maar uit de pit en het vruchtvlees wordt olijfolie gewonnen. De boom heeft een dikke en korte stam met bijbehorende takken die laag bij de grond groeien. De boom beschikt over verschillende soorten takken aan de bovenkant. Daarbij zijn de bladeren van de olijfboom wintergroen en hebben ze mooie randen, doordat deze rand is ingerold. De bovenzijde is dus groen, terwijl de onderzijde van het blad eerder zilvergrijs is.

Olea Europaea Olijfboom oorsprong

Oorsprong / herkomst

De olijfboom is al eeuwenoud. Waar ze zich ongeveer 6000 jaar geleden bevonden rondom Armenië en Palestina hebben ze zich nu vooral gevestigd rondom de Middellandse Zee, waardoor je ook die mediterrane sfeer in huis brengt. De Latijnse naam heeft een diervolle betekenis in Griekenland en Rome en de olijfboom werd vaak gebruikt in mythes.

Standplaats / licht en warmte

De olijfboom komt dus oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, waar de boom gewend is om veel zon te krijgen. Echter is in Nederland het aantal zonuren een stuk minder, waardoor het voor de olijfboom wel een stukje lastiger is om te overleven. Het is daarom erg belangrijk om de standplaats van de olijfboom goed uit te kiezen. De beste standplaats voor de olijfboom is dan ook in de volle zon, zodat de olijfboom zo veel mogelijk zonuren kan meepakken. Dit is namelijk het beste voor de bloemzetting en de vruchtvorming. Plaats de olijfboom in de tuin op een plek in de zon, maar ook dichtbij de schutting. De schutting houdt namelijk de warmte van de zon vast, waardoor de olijfboom ook gedurende de nacht voldoende warmte krijgt. Daarbij moet de olijfboom ook zoveel mogelijk beschut staan van kou en wind. Ook het terras, je balkon of de serre zijn een prima plek voor de olijfboom.

Olijfboom water geven

Water geven

De olijfboom heeft zoals aangegeven veel zon nodig, maar hierdoor zal ook het vocht bij de plant sneller verdampen. Het is belangrijk dat de olijfboom altijd een lichtvochtige grond heeft. Houd dus goed in de gaten wanneer de plant water nodig heeft. In de zomerperiode kan dit namelijk tot wel 2 à 3 keer per week zijn. In de winterperiode is dit minder vaak. Over het algemeen zitten de wortels van de olijfboom diep in de grond dus hebben ze veel water nodig om de wortels te bereiken.

Zorg ervoor dat je niet teveel water geeft, want dan gaan de bladeren van de olijfboom verkleuren. Is dit het geval? Dan is dat een teken dat de boom teveel water heeft gekregen en dat je per direct moet minderen. Een andere oorzaak kan zijn is dat het water in de pot niet goed weg kan, dus dat er teveel water in blijft zitten. In dat geval kun je een gat boren in de onderkant van de pot, zodat dit zijn weg beter kan vinden.

Olijfboom snoeien

Verzorging

Het onderhouden van de boom is belangrijk voor het uiterlijk van de boom. Jaarlijks snoeien wordt dan ook wel aangeraden. Tijdens het snoeien is het belangrijk om alle dode en naar binnen groeiende takken weg te halen. Wanneer deze takken weg zijn, krijgt de boom meer licht. De hoeveelheid licht heeft ook weer een positieve invloed op de groei van de olijfboom. Niet alleen kun je dode takken wegknippen, maar je kunt hem natuurlijk ook naar wens bijknippen. Wees wel voorzichtig want je moet niet teveel wegknippen.

Let op: Het snoeien van de olijfboom kun je het beste doen in de lente. De boom zit dan namelijk in zijn groeiperiode waardoor de plant het snelste zal herstellen.

Voeding

De olijfboom heeft over het algemeen geen extra voeding nodig. Wil je toch extra voeding geven? Dan is het belangrijk om dit alleen in het groeiseizoen te doen. Dit seizoen is van maart tot en met september. Daarbuiten mag je dus geen extra voeding geven. Daarbinnen raden wij je aan om algemene kamerplanten voeding te gebruiken. Let op de hoeveelheid van de dosis en zorg ervoor dat je niet meer geeft dan aangegeven.

Bloeiende olijfboom

Bloeit de plant?

Ja de plant kan bloeien. Er kunnen namelijk rond de periode van mei/juni crème witte bloemen aan de olijfboom komen. Het is echter geen garantie dat deze bloemen er elk jaar weer komen, want dit hangt af van bepaalde aspecten, namelijk de hoeveelheid zon in het voorjaar en de lage temperaturen in de winter. Het klimaat in Nederland of in je woonkamer kan dus lastig zijn voor de bloemen van de olijfboom.

Verpotten / verplanten

Het verpotten van de olijfboom is ook een belangrijk onderdeel, want de pot kan namelijk te klein worden. Het verpotten kun je het beste doen in het voorjaar. Jonge olijfbomen moet je elke 2 jaar verpotten, terwijl dit om de 5 jaar is bij oudere olijfbomen. Wat je hiervoor nodig hebt? Een speciale potgrond met een hoog kwartszand gehalte kleimineralen.

Wil je de olijfboom vermeerderen? Dat kan volgens de oude stekmethode. Plaats minimaal 25 cm in de grond, met alleen de bovenkant er bovenuit.

Ziektes

De olijfboom heeft geen last van ziektes, maar is wel gevoelig voor ongedierte. Zie verder het kopje ongedierte voor meer informatie.

Is de plant giftig?

Nee, de plant is niet giftig. Dit geldt voor zowel de stam als de olijven. Koop je de olijfboom terwijl de olijven er al aan zitten? Pas dan op, want het kan zijn dat deze vruchten zijn bespoten.

Ongedierte

De olijfboom is gevoelig voor ongedierte, namelijk voor luis, en wol-en schildluis. Deze soort luis kun je herkennen aan verschillende witte stukken op de boom. Is dit het geval bij jouw plant?

Wat betreft ongedierte is de olijfboom gevoelig voor luis, zowel wol- als schildluis. Beide luizen zijn te herkennen aan ''witte plukken'' op de plant. In dit geval raden wij bestrijding aan, dit kan zowel met chemische als met biologische ongediertebestrijding.

Subsoorten van de olijfboom

Het geslacht Olea telt ongeveer 20 soorten met een groot spreidingsgebied. Echter zit er weinig diversiteit in de olijfboom waarbij het verschil vooral zit in de stam.

FAQ Olijfbomen

Wist je dat: Wat gebeurt er met de olijven?

Benieuwd naar de olijven van de olijfboom? De olijven kunnen pas na het vijfde levensjaar van de boom komen. Is dit een jaar het geval en wil je het jaar daarna weer olijven? Dan moet je de takken die olijven hebben gedragen ingesnoeid worden. 

Er is ook een kleur naar olijven genoemd, namelijk olijfgroen. Deze kleur zit tussen groen en bruin in, en heeft zijn naam te danken aan de groene olijf afkomstig van de olijfboom.

Veelgestelde vragen

Hoe winterhard is een olijfboom?

Hoe winterhard een olijfboom is hangt af van diverse aspecten. Denk hierbij aan het formaat van de boom en de standplaats. Staat de boom in de wind? Dan is de gevoelstemperatuur veel kouder. Staat daarbij de boom in de volle grond of heb je hem in een pot geplaatst? De volle grond zorgt er bijvoorbeeld voor dat de olijfboom winterhard is. Wat in ieder geval voor elke olijfboom geldt is dat je de grotere olijfbomen beschermen moet bij temperaturen vanaf -15 en voor de kleinere exemplaren bij een temperatuur vanaf -8.

Zijn de olijven geschikt voor olie of om te eten?

De olijven zijn over het algemeen bruikbaar voor beide doeleinden. Echter wordt er wel aangeraden om de olijven niet te eten als je een plant hebt gekocht die al beschikt over de olijven. Deze olijven kunnen namelijk bespoten zijn en dat is niet heel gezond voor je om te eten.

Voor hoeveel vruchten zorgt één boom?

Het hangt vaak af van de leeftijd en grootte van de olijfboom, maar over het algemeen dragen middelgrote olijfbomen op volwassen leeftijd ongeveer 15 of 20 kilo fruit per jaar. Grotere cultivars kunnen tot 50 kilo fruit per seizoen dragen en de grootste soorten kunnen bijna een ton fruit per jaar produceren.

Hoeveel water mag de olijfboom hebben?

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond van de olijfboom altijd een beetje vochtig is. Voel daarom goed met je vinger hoe vochtig de aarde is. Is dit aardig droog? Dan is het een teken dat je meer water mag geven. Geef in de zomer ongeveer 2 keer per week water en in de winter mag dat een stuk minder zijn. Let er ook op dat je niet teveel water geeft, want dan krijgt de boom gele bladeren.