Orchidee (Phalaenopsis) verzorging tips

De orchidee is een prachtige sierbloem die in veel kleuren voor komt. De meest bekende orchidee staat ook wel bekend als Phalaenopsis of kort orchis. De meest populaire sierbloem is dan toch wel de orchidee en deze komt dan ook in menig woonkamer voor. Er zijn talloze soorten van de orchidee, maar hoe moet je nou de orchidee verzorgen zodat je er een lange periode van kunt genieten? Een orchidee verzorgen is niet zo moeilijk, maar er zijn wel een aantal eisen waar je je aan moet houden voor een optimale verzorging van de orchidee. Hier vind je alles wat je moet weten.

Orchidee bestellen
Phalaenopsis Orchidee
Phalaenopsis Orchidee kenmerken

Kenmerken orchidee

De orchidee is een welbekende bloem, die vooral door de verschillende bloemen gekenmerkt wordt. De bloemen zijn namelijk een beetje vreemd. Ze hebben namelijk parallelle nerven. Echter zijn er ontzettend veel verschillende soorten orchideeën, die elk weer hun eigen kenmerken hebben. De orchidee behoort tot de eenzaadlobbige planten en is gemakkelijk te herkennen aan de bloemvorm die beschikt over verschillende lagen zoals de kelkbladen en kroonbladen.

Oorsprong / herkomst

De naam 'orchidee' is afgeleid van Orchis. Het is niet helemaal duidelijk waar de oorsprong ligt van deze prachtige kamerplanten, want er wordt gezegd dat de orchidee al 120 miljoen jaar geleden is ontstaan. Dit betekent dat de orchidee dus een ontzettend oude bloem is. De orchidee familie is de grootste op aarde. Er worden ook steeds nieuwe sub-soorten ontdekt van de orchidee dus de familie blijft groeien.

Phalaenopsis Orchidee licht en warmte

Standplaats / licht en warmte

Het is belangrijk om goed te letten op de juiste standplaats van de orchidee, want anders zal er schade ontstaan aan het blad van deze prachtige en exotische plant. Zet de orchidee op een standplaats waar veel licht is, maar niet direct in de volle zon. De volle zon is namelijk hetgeen wat zorgt voor de schade en een verschil van kleur. De kleur van de bladeren wordt namelijk een stuk doffer. Daarnaast is het belangrijk om de orchidee niet op een plek neer te zetten waar het tocht of direct boven de verwarming. Dit doet de plant namelijk ook schade aan en zal ook de kans op ziektes en ongedierte weer verhogen. Heb jij thuis een fruitmand staan? Plaats dan ook de orchidee niet daarnaast. Fruit zorgt er namelijk voor dat de plant sneller verouderd.

Phalaenopsis Orchidee water geven

Water geven

Het watergeven van de orchidee is een belangrijk punt voor het overleven van de orchidee. De orchidee heeft echt water nodig als de aarde redelijk droog is. Laat het echter niet verder komen dan dat, want dat is ook niet goed. Geef elke week een scheut water aan de orchidee, en de orchidee kan weer een week verder. Het is wel belangrijk om geen ijskoud water te geven, dus zorg ervoor dat het water op kamertemperatuur is of zelfs een beetje lauw. Geef in de ochtend water zodat de orchidee het water het beste kan opnemen.

De hoeveelheid water die je moet geven aan de orchidee verschilt per seizoen. Het is namelijk in de zomer belangrijk om wat meer water te geven dan in de winter. Dit komt onder andere door het temperatuurverschil. Het is wel belangrijk dat de grond niet doordrenkt is met water, want dit kan namelijk schade opleveren aan de plant. Wel kun je de plant in de winter af en toe sproeien, om zo de luchtvochtigheid iets te verhogen.

Phalaenopsis Orchidee snoeien

Verzorging

De bloei van een orchidee duurt erg lang. Hierna kun je hem verzorgen door middel van het wegknippen van de takjes net boven het derde oog. Daarna zal er namelijk een nieuwe scheut ontstaan met nieuwe bloemen. Op dit moment kun je ook het beste de plant verpotten. Hierover lees je hieronder meer.

Voeding

De orchidee heeft af en toe een speciale orchideeënvoeding nodig. In de zomer kun je dit het beste één keer per maand geven, terwijl je in de winter de orchidee het beste niks kunt geven. De orchidee is namelijk in rust in de winter en extra voeding geven kan dan extra schade aanrichten aan de orchidee.

Bloeiende Phalaenopsis Orchidee

Bloeit een orchidee?

Ja, de orchidee bloeit zelfs enorm lang. Is de orchidee uitgebloeid? Dan kun je hem dus verzorgen zoals hierboven beschreven, zo dat de orchidee weer opnieuw gaat bloeien.

Phalaenopsis Orchidee verpotten

Verpotten / verplanten

Als je denkt dat de orchidee de pot ontgroeid, is het belangrijk om de orchidee te verpotten. Er wordt aangeraden om dit elke 2 à 3 jaar te doen, om zo genoeg ruimte te gunnen aan de orchidee. Bij het verpotten kun je speciale potgrond gebruiken die geschikt is voor een orchidee. Deze potgrond is namelijk erg licht, waardoor de wortels extra veel bewegingsruimte hebben. Let wel even op de wortels, want je kunt de slechte wortels gerust even verwijderen voordat je hem in een nieuwe pot plaatst. Als de orchidee is uitgebloeid kun je ook even de uitgebloeide takken wegknippen.

Het verpotten van de orchidee kun je het beste doen in de lente, want dan zit de orchidee in de groeiperiode en herstelt hij het beste.

Phalaenopsis Orchidee ziektes

Ziektes

De orchidee is gevoelig voor ziektes, schades en ongedierte. Over het algemeen zijn orchideeën gevoelig voor wolluis. Dit kun je preventief bestrijden door middel van sproeien, want de wolluis kan slecht tegen vocht. De Rhizoctonia-wortelrot is ook een ziekte die voor kan komen bij de orchidee, maar snijd dan alle rotte delen weg, laat de wonden drogen en bespuit met een biologische spray.

Is een orchidee giftig?

Ondanks dat er vele soorten orchideeën zijn, zijn de meest voorkomende soorten niet giftig. Wil je het helemaal zeker weten? Raadpleeg dan even je huis- dierenarts bij inname.

Ongedierte

Bladluizen en schildluizen komen regelmatig voor bij orchideeën. Dit kun je bestrijden door diverse biologische sprays te spuiten op de orchidee. Is de stengel van de orchidee erg plakkerig? Dan kan het probleem ook zijn dat de orchidee in een te lage temperatuur staat, en is er dus niet perse sprake van ongedierte.

Phalaenopsis Orchidee subsoorten

Subsoorten van de orchidee

De orchideeënfamilie is een van de grootste plantenfamilies op aarde. Het aantal soorten wordt op zo rond de 20.000 geschat. De Orchidee kent vele soorten, maar de meest bekende sommen wij hieronder voor je op:

Orchidee Cambria: een orchidee die een kruising is tussen verschillende soorten.
Orchidee Cattleya: deze orchidee kent de grootste diversiteit onder de orchideeën.
Orchidee Cymbidium: orchidee uit het Himalayagebergte.
Orchidee Dendobrioum: orchidee die groeit op rotsen en bomen.
Orchidee Epidendrum: een orchidee met kleine bloemen.
Orchidee Miltonia: ook wel bekend als de viooltjesorchidee.
Orchidee Oncidium: orchidee die in het wild groeit.
Orchidee Paphiopedilum: de orchidee die op mos groeit.

Orchidee Phalaenopsis: de meest bekende, populaire en verkochte orchidee.
Orchidee Vanda: de meest zeldzame orchidee.
Orchidee Zygopetalum: staat bekend als de best geurende orchidee.

Veelgestelde vragen

Moet ik mijn orchidee bemesten?

Aangezien er wordt aangeraden om een luchtige grond te gebruiken, kan de orchidee wel wat extra voeding gebruiken. In een luchtige grond zit namelijk weinig voedsel voor de orchidee. Schaf speciale orchideeën mest aan en giet dit mee met het water. Het bemesten van je orchidee kun je het beste twee keer per maand doen en in de maanden van maart tot en met oktober.

Kan ik wortels die naast de pot groeien afknippen?

De wortels die naast de pot van de orchidee groeien, zijn luchtwortels. Deze hebben over het algemeen wel een functie, want ze vangen voeding op uit de lucht. Echter kun je ze bij de orchidee over het algemeen vaak wel afknippen, want ze dragen niet perse iets bij aan de groei van de orchidee, in tegenstelling tot bij andere kamerplanten.

Hoe kan ik het beste water geven?

Het water geven aan een orchidee moet zorgvuldig gebeuren. Het is daarom belangrijk om het water niet volledig over de plant heen te gooien. Giet het water op de aarde in de put. Je kunt het beste kiezen voor regenwater dan voor kraanwater, want in regenwater zit geen kalk. Het water geven kun je het beste in de ochtend doen, want dan kan de orchidee het water de hele dag nog opnemen. Nog beter is om de plant even onder te dompelen in lauw water, daarna kan de plant namelijk 7 – 10 dagen zonder water.

Wat zijn de oorzaken van geel blad?

Als de bladeren geel beginnen te kleuren is er sprake van een probleem. Dit kan echter verschillende oorzaken hebben. De meest voor de hand liggende is te veel zon. De orchidee heeft wel veel licht nodig, maar geen directe zon. Verplaats de orchidee dus naar een andere plek en kijk wat er dan gebeurd. Een andere reden zou kunnen zijn dat de plant te veel bemest wordt. Geef dus even minder voeding en kijk wat er gebeurd.

Hoe en waar kan ik het beste een orchidee kopen?

Bij Regiobloemist is het mogelijk om een orchidee te kopen. We hebben diverse leuke producten samengesteld om de orchidee te bestellen voor je zelf of om als cadeau te laten bezorgen bij een vriend of vriendin. Je kunt er ook nog een flesje wijn of chocolade bij laten bezorgen. Ga naar Orchidee kopen en bekijk ons assortiment.