De pannenkoekenplant is een welbekende plant die bekend staat om zijn bladeren. Naast pannenkoekenplant heeft hij ook de naam Pilea Peperomioides. De naam heeft hij te danken aan de ronde vorm van de bladeren, want daaraan kun je hem herkennen. De pannenkoekenplant is een plant die in menig woonkamer in Nederland voorkomt. De verzorging van deze plant is ook niet heel moeilijk. Alles wat je over de pannenkoekenplant moet weten, lees je hier.
De pannenkoekenplant is een hippe kamerplant en kun je gemakkelijk herkennen. De pannenkoekenplant heeft namelijk unieke vormen, namelijk als kleine pannenkoekjes. Daarbij beschikt deze kamerplant ook nog over luchtzuiverende functies, maar doordat de pannenkoekenplant niet heel groot is, zal hij het niet winnen van andere luchtzuiverende planten en heb je er helaas heel veel nodig om effect te merken.
De pannenkoekenplant is lid van de Pilea familie en kent zijn oorsprong in de natuur van Zuid-China. Hij is dus gewend aan een warm zeeklimaat. Daarbij kan het vaak regenen en kent het ook droge periodes. De plant is halverwege de 20e eeuw terecht gekomen in Europa en sindsdien enorm populair. Ook in een woonkamer komt hij goed door zijn recht doordat hij droge periodes is gewend. In China staat de pannenkoekenplant symbool voor fortuin. Daarbij wordt er zelfs beweerd dat wanneer je een gouden munt in de aarde steekt, er ook daadwerkelijk gouden munten aan de plant groeien. Dit is natuurlijk bij ons nog nooit gezien. Dat de pannenkoekenplant populair is, is één ding wat zeker is.
Een plek vol in de zon is niet wat de pannenkoekenplant wil. Zet de pannenkoekenplant daarom voor een licht plekje zonder direct zonlicht. Staat hij namelijk wel in vol zonlicht? Dan kan de plant namelijk verbranden. Op zoek naar het perfecte plekje voor de pannenkoekenplant? Zet hem dan voor het raam op het noorden. Hier krijgt de plant genoeg licht, maar wordt beschermd tegen het directe zonlicht. De plant groeit ook een stuk harder wanneer het voldoende licht krijgt. Is het echt hartje zomer en staat de plant voor een raam? Dan kun je hem toch het beste wel even weghalen bij het raam. Schade aan de plant wil je niet door teveel zonlicht.
De pannenkoekenplant is een gemakkelijke plant in onderhoud. Zo heeft de pannenkoekenplant niet heel veel water nodig, want de Pilea is geen dorstige familie. Geef de pannenkoekenplant daarom één keer per week water en hij kan weer een week vooruit. Let altijd even op de grond voordat je water geeft, want wanneer je teveel water geeft blijft de aarde erg nat. Dit is echter niet nodig. Zorg er daarom voor dat de aarde licht vochtig is en geef niet te snel weer nieuw water. Hangt de plant slap? Dan mag er wel een scheut water bij.
De pannenkoekenplant is gemakkelijk te verzorgen. De plant groeit dus aardig hard wanneer hij voldoende licht krijgt en daarbij ook niet te veel water. Je kunt de plant ook af en toe even besproeien, zodat in ieder geval het stof en eventuele ongedierte sneller verdwijnt.
De plant is redelijk sterk waardoor je gerust een blad kunt verwijderen wanneer deze niet meer zo mooi is. Knip ze dus gerust af of wellicht vallen ze zelf al naar beneden. Dit heeft dan namelijk geen effect op de rest van de plant? Is er sprake van veel lelijke bladeren, die bijvoorbeeld hangen? Dan kan er ook een bepaalde oorzaak aan zitten, namelijk te veel zonlicht of te veel water. Bedenk in dat geval even goed of het noodzakelijk is om deze bladeren weg te halen. Verder is het snoeien bij deze plant niet echt nodig en is de verzorging relatief weinig.
In de herfst en winter is de pannenkoekenplant gelukkig met een beetje water. In de lente en zomer mag je de pannenkoekenplant wel voorzien van wat vloeibare plantenvoeding. Dit kun je gerust geven tijdens het watergeven. Zorg er dus voor dat je niet teveel geeft, maar een klein beetje kan geen kwaad.
Het komt niet veel voor, maar de pannenkoekenplant kan bloeien. Er groeien dan namelijk kleine, witte bloemetjes aan de pannenkoekenplant. Dit komt vooral voor na het overwinteren van de plant. Helaas is het erg zeldzaam dus je zult het niet vaak zien. Is het wel het geval? Laat de bloemetjes gerust zitten. Het kost de plant namelijk geen energie verder, dus geniet er juist van dat jouw pannenkoekenplant wel bloeit.
Het verpotten van de pannenkoekenplant is niet noodzakelijk, omdat de pannenkoekenplant geen harde groeier is. Hij zal dus niet zomaar uit de pot groeien. Echter kun je voor een optimale verzorging de pannenkoekenplant verpotten in een 20% grotere pot. Doe dit in de lente, want dan kan hij daarna nog zoveel mogelijk herstellen. Doe dit ongeveer 1 keer per jaar, maar vaker is zeker niet nodig.
Het leuke aan een pannenkoekenplant is de hoeveelheid kleine stekjes die aan de zijkant van de plant groeien. Deze kun je er gemakkelijk uithalen om vervolgens nieuwe stekjes te maken. Knip ze af of haal ze eruit en zet ze even in een glas water om wortels te laten groeien. Zijn de wortels zichtbaar? Dan kun je ze in een pot zetten. Hierdoor heb je gemakkelijk meer pannenkoekenplanten in huis die je op verschillende plekken in huis kunt neerzetten. Let daarbij wel op de juiste standplaats.
De pannenkoekenplant is niet echt vatbaar voor ziektes. Het enige wat voor kan komen is meeldauw, maar dit is aardig zeldzaam. Heeft jouw pannenkoekenplant wel last van meeldauw? Dan moet je dit zo snel mogelijk verzorgen met een bestrijdingsmiddel.
Naast luis is de pannenkoekenplant niet vatbaar voor verschillende soorten ongedierte. Luis herken je aan lichtgroene beestjes die zich bevinden op de bladeren van de pannenkoekenplant. Echter zijn ze zo klein dat je ze bijna niet herkent. Om dit te voorkomen kun je de planten besproeien, met water, maar ook met biologische middelen.
De pannenkoekenplant, ofwel Pilea Peperomioides, is al een subsoort van de Pilea familie. Er zijn daarom geen ander subsoorten van de pannenkoekenplant. Wel zijn er verschillende soorten van de Pilea, je vindt ze hieronder:
Pilea cadierei
Pilea cataracae
Pilea crassifolia
Pilea depressa
Pilea fontana
Pilea grandifolia
Pilea involucrata
Dit is nog lang niet alles, want er zijn nog veel meer Pilea soorten.
De pannenkoekenplant staat bekend als grootste babymaker onder de kamerplanten. Haal hier dus ook je voordeel uit en ga bezig met het stekken van je pannenkoekenplant, zodat je er nog meer hebt. Wat je hier allemaal voor nodig hebt? Een glas met water, een scherp mesje en je pannenkoekenplant. Graaf de scheut zo dicht mogelijk naast de moederplant af met het scherpe mesjes. Je kunt eventueel nog gebruikmaken van stekpoeder, maar dit hoeft niet perse. Daarna kun je het stekje in het glas met water zetten. Er worden namelijk sneller wortels ontwikkeld wanneer je dit in het water zet. Komen er wortels aan? Dan kun je de stek verplaatsen naar de potgrond.
Ja, de pannenkoekenplant staat bekend als luchtzuiverende plant. Echter is de plant heel klein, dus veel effect zal er niet ontstaan. Wil je dat de lucht echt gezuiverd wordt? Dan moet je toch echt meer pannenkoekenplant bij elkaar zetten of kies voor een grotere kamerplant die luchtzuiverend is.
De verzorging van de pannenkoekenplant is erg gemakkelijk. Je hoeft hem namelijk maar één keer in de week een scheutje water te geven. Voel daarbij altijd eerst even de grond, want als de grond nog te vochtig is, is het van groot belang om nog even te wachten met het water geven.
Is er sprake van kleine en gele bladeren aan de onderkant van je pannenkoekenplant? Dit is heel normaal, want er vallen nou eenmaal af en toe bladeren vanaf. Er komen namelijk ook ontzettend veel nieuwe bij, dus dit hoort gewoon bij het groeiproces van deze plant. Is er sprake van meer gele bladeren en dan met name ook bovenop? Dan betekent dit wel dat je de teveel water aan de plant hebt gegeven. Hoe belangrijk water ook is voor een kamerplant, te veel water kan echter veel schade aanbrengen.