De Spathiphyllum heeft verschillende bijnamen, zoals de lepelplant. Deze naam heeft namelijk te maken met het uiterlijk van de plant. De kamerplant is erg populair, want het staat erg leuk in een woonkamer. Het heeft namelijk een vrolijk uiterlijk en beschikt over diverse bloemen eraan. De verzorging van de kamerplant is belangrijk. Hier lees je alles wat je moet weten over deze plant.
Deze mooie plant beschikt over bladeren die er dus uitzien als lepels. Ze hebben namelijk bladeren én bloemen in deze ovale vorm. Daarbij heeft de plant een prettige uitstraling en staat de plant ook wel bekend als de Vredeslelie. Dit komt door de prachtige witte bloemen die aan deze plant groeien. Daarbij heeft de Spathiphyllum lepelplant nog een luchtzuiverende functie, door de grote bladeren die deze plant heeft. Hij produceert hier niet alleen veel zuurstof mee, maar ook worden de schadelijke stoffen uit de lucht gehaald en de lucht dus gefilterd. Ideale plant voor op kantoor of in de woonkamer.
De Spathiphyllum lepelplant kent zijn oorsprong vooral in Midden-en Zuid-Amerika en groeit daar in het wild. Tegenwoordig is die in menig huiskamer te vinden en is het een erg geliefde plant. Dit komt mede dankzij de prachtige bloemen die hieraan groeien. Het is dus een erg geliefde plant dus vanuit het Amazonegebied naar Nederland is gekomen. Het zijn vooral sterke, langlevende kamerplant die gemakkelijk bloeien, net zoals in het Amazonegebied.
Direct zonlicht is iets wat deze kamerplant absoluut niet fijn vindt. De lepelplant staat het liefste op een plek met voldoende licht, waarbij het directe zonlicht wordt vermeden. Het is daarbij ook te warm voor de plant om direct zonlicht te krijgen. Dit zal dan ook direct effect hebben op de kleur van de bladeren. Zet de plant dus niet geheel in de schaduw, maar kies een goede plek daar tussenin om de kamerplant optimaal te laten groeien. Heb je echter alleen maar plek in de schaduw? Dan zal de plant wel groeien, maar zal hij verder niet tot bloei komen. Dit zou toch zonde zijn van deze lepelplant met prachtige bladeren.
Door de oorsprong van de lepelplant is de plant gewend om veel water te krijgen. Dit komt voornamelijk door de vele overstromingen die voorkwamen in het gebied in Midden- en Zuid-Amerika. Hierdoor heeft de plant hier ook veel water nodig. Als uitgangspunt kun je houden dat de grond ten alle tijden vochtig moet zijn. Is dit dus al niet meer het geval? Dan moet de plant weer direct water krijgen. Zorg in ieder geval voor minimaal één keer per week een flinke scheut water en in de winterperiode overleeft de plant goed met één keer in de twee weken. Houd daarbij de grond van de plant gedurende deze twee weken wel in de gaten, om eventueel extra water bij te voegen. Hiermee voorkom je een enorm droge aarde.
Ook dankzij de oorsprong is de plant gewend om in een hoge luchtvochtigheid te staan, maar de verwarming in huis zorgt echter voor een droge lucht. Het is daarom belangrijk om de plant zo af en toe te besproeien. Dit zorgt er ook voor dat ongedierte voorkomen wordt en dat het stof van de plant verdwijnt. Op alle vloeken dus een goed idee.</p>
<p>Het snoeien van deze plant hoeft niet. Het enige wat je kunt doen is eventuele oude bloemen verwijderen, zodat het uiterlijk van de plant weer beter wordt. Knip deze bloemen wel zo laag mogelijk af voor het beste effect. Verdere verzorging is aan deze kamerplant niet echt nodig.
De Spathiphyllum lepelplant heeft na verloop van tijd wel wat extra voeding nodig. Dit komt doordat alle voedingsstoffen in de grond al opgenomen zijn. Gebruik daarom in de lente- en zomerperiode bloeiende plantenvoeding om de kamerplant wat extra energie te geven. In de winterperiode is het belangrijk om dit niet te doen, omdat de kamerplant dan aan het rusten is en de groei stilstaat. Tijdens de momenten dat je water geeft aan de plant kun je ook altijd wat extra plantenvoeding toevoegen, zodat plant altijd wat extra krijgt.
Ja, de plant bloeit veel en vaak. Dit komt ook in de woonkamer voor, mits je hem dus op de juiste manier verzorgt. Ze bloeien dan twee keer per jaar enkele maanden lang. Zoals aangegeven bij de standplaats is licht erg belangrijk voor de bloei van deze kamerplant, dus wil je dat de plant gaat bloeien? Zet hem dan in voldoende licht neer.
Op een gegeven moment zal de Spathiphyllum lepelplant verpot moeten worden, net zoals vele andere kamerplanten. De wortels hebben dan namelijk meer ruimte nodig om te groeien. Het is dan ook aan te raden om de lepelplant in een grotere pot te zetten. Deze plant moet 20% breder zijn dan de pot waar de plant nu in staat. Doe dit ongeveer na drie jaar. Is het nodig om dit eerder te doen? Dan zul je dit wel zien aan de vertraagde groei van de plant. De wortels hebben dan gewoonweg geen ruimte meer.
De lepelplant stekken kan natuurlijk ook. Hierbij is het belangrijk dat je de wortelkluit voorzichtig in twee stukken moet scheuren wanneer je de plant uit zijn pot hebt gehaald. Heb je nu twee stukken? Dan kun je beide stukken in een aparte pot zetten met voldoende nieuwe grond.
Ziektes zullen niet snel voorkomen bij deze kamerplant. Preventief sproeien tegen ziektes kan geen kwaad, dus dat wordt dan ook wel aangeraden. Echter kan er wel spint ontstaan. Meer hierover lees je onder het kopje ongedierte.
Ja, de Spathiphyllum lepelplant is giftig. Let er dus op dat kinderen en/of huisdieren niks innemen. Wanneer hier sprake van is dient er direct contact opgenomen te worden met de huisarts.
Een lepelplant heeft niet veel last van ongedierte, maar preventief sproeien kan nooit kwaad. Wel kan er altijd spint voorkomen op een lepelplant, maar ook door te sproeien verklein je de kans dat dit daadwerkelijk voorkomt. Spint kan vooral ontstaan wanneer de luchtvochtigheid erg laag is, doordat de verwarming in huis aan staat. Spint is een infectie van mijten op planten en treedt dus vooral op onder warme en droge omstandigheden. Zorg dus ook voor een goede ventilatie in huis, zet je ramen voldoende open en sproei regelmatig. Dit zou de kans op spint moeten verkleinen.
Groene bloemen komen niet erg vaak voor bij de lepelplant, maar wanneer dit wel het geval is, is er sprake van te weinig licht. De plant heeft veel licht nodig en daarom moet daarom direct verplaatst worden om te bloemen te redden.
Groene bloemen komen niet erg vaak voor bij de lepelplant, maar wanneer dit wel het geval is, is er sprake van te weinig licht. De plant heeft veel licht nodig en daarom moet daarom direct verplaatst worden om te bloemen te redden.
Wanneer de bladeren van de lepelplant aan het verkleuren zijn en ze geel worden, dan is dit een teken van te veel zonlicht. Het is dus belangrijk om de plant te verplaatsen en uit de volledige zon te halen. Een half-schaduw plaats vindt deze plant erg fijn.
Het voordeel van deze plant is dat de lepelplant eigenlijk nooit teveel water kan krijgen. Daarom is het een gemakkelijk plant in de verzorging. Over het algemeen is één of tweemaal per week voldoende. Je moet er altijd voor zorgen dat de plant geen droge grond meer heeft, want dan is het de hoogste tijd om weer een flinke scheut water te geven. Pas als het ware je hoeveelheid water aan zodat de grond net droog wordt wanneer het weer een nieuwe scheut krijgt. Zo kun je een lange periode door. In de winter kan de lepelplant wat minder water krijgen, want dan is de plant in rust.
Ja, de lepelplant is gemakkelijk te stekken. Til de plant uit de pot en scheur de wortelkluit in twee gelijke stukken. Doe dit echter wel heel voorzichtig, zodat je er geen verdere schade ontstaat aan de wortelkluit. Schud daarbij ook oude grond eraf. Plaats beide stukken wortelkluit in een aparte pot en voeg nieuwe grond toe. Je hebt nu een nieuwe stek van de lepelplant. Zorg er wel voor dat je de plant nu niet in de zon zet, maar kies wel een warme plek uit.