Succulent | Vetplanten Verzorging

De vetplant, oftewel de succulent, is een onderhoudsvriendelijke plant die we in steeds meer woonruimten terugzien. De plant slaat water op in zijn stam, bladeren of stengels waardoor je de vetplant niet vaak nieuw water hoeft te geven. Er zijn heel veel verschillende soorten vetplanten, de meeste herken je aan de dikke vlezige bladeren.

Succulent in pot
Succulent kenmerken

Kenmerken vetplant

Doordat de vetplant heel veel soorten kent kunnen we niet perse een goed beeld schetsen van de plant. Wel geldt dat elke vetplant water opslaat, waardoor de stam, bladeren of stengels vaak dik zijn. Het verschilt per type plant wat de kleur is van de bladeren. De meeste vetplanten hebben groene bladeren, maar er zijn ook vetplanten met rood of oranje blad. Bovendien groeien er bij sommige vetplanten kleine bloemetjes. Wij raden je altijd aan om goed per soort plant te kijken wat de beste manier is om deze plant te onderhouden. Over het algemeen geldt wel dat in de regel de meeste vetplanten hetzelfde onderhoud nodig hebben, maar er hier en daar een aantal uitzonderingen.

Oorsprong / Herkomst

Veel vetplanten komen oorspronkelijk uit de tropen en de suptropen, waardoor ze gewend zijn aan droogte. Wanneer er sporadisch een regenbui valt dan slaat de vetplant het water op, zodat de plant genoeg reserves heeft voor de aankomende tijd.

Succulent standplaats

Standplaats / Licht en warmte

Vetplanten kunnen goed tegen een beetje zonlicht. Ze staan het liefst op een lichte plek in de woonkamer. Let wel op: bij te veel zonlicht kunnen de bladeren verbranden. Wil je dus de vetplant in de zomer buiten zetten? Dan raden we je aan om deze onder een afdakje te zetten of deze weer naar binnen te halen, wanneer er bijvoorbeeld regen valt. Het is belangrijk dat ze niet te veel water krijgen, want anders wordt de grond te nat en kan wortelrot ontstaan.

Succulent water geven

Water geven

Een vetplant is een plant die veel voorkomt in (sub)tropische gebieden. De plant is daarom gewend aan veel droogte en weinig water. Om zoveel mogelijk plezier te halen uit jouw vetplant is het daarom belangrijk dat je de vetplant niet zo vaak water geeft. Houd ongeveer rekening met één keer per maand. Geef daarbij de plant alleen water wanneer de grond helemaal droog is. Bovendien heeft de plant in de zomer meer water nodig in de winter, omdat het dan warmer is. Kijk daarom altijd goed naar de grond van de plant en bepaal zo of je de plant nog extra water moet geven.

Verzorging

Een vetplant heeft weinig onderhoud nodig, omdat de plant vaak voor een lange tijd zonder water kan. Wel is de plant er dol op als het ongeveer maandelijks wordt besproeid met een plantenspuit.

Verder is het goed om te weten dat de vetplant goed groeit in een droge lucht. Zo hoef jij je bij deze plant niet druk te maken dat de plant doodgaat in de winterperiode wanneer de verwarming hoog staat. Wanneer je één keer per maand de plant water geeft en besproeit met een plantenspuit dan zul je zien dat de plant supermooi blijft. Check daarbij wel altijd of de grond al droog is of niet. Wanneer de grond niet droog is, dan heeft de plant nog geen water nodig.

Voeding

Speciaal voor vetplanten is er speciale vetplantvoeding. Een bekend merk dat deze voeding aanbiedt is Pokon. Geef een vetplant tijdens het water geven deze plantvoeding. Zo blijft de plant sterk en gezond, waardoor je uiteindelijk nog langer plezier beleeft van jouw vetplant.

Bloeiende Succulent

Bloeit de plant?

Niet alle vetplanten bloeien, maar er kunnen inderdaad bloemetjes uit een vetplant komen. Daarbij verschilt het per seizoen wanneer de plant kan bloeien.

Wil je jouw vetplanten zien bloeien? De meeste planten groeien in de zomer en hebben in de winter rust. Wanneer je de vetplantjes wilt zien bloeien dan raden we je aan om ze in de winter door te laten brengen in een koele omgeving. Zo blijven ze het mooist.

Succulent verplanten

Verpotten / Verplanten

Wil je een vetplant verpotten? In principe verpot je de vetplant om de drie jaar. Let op: het kan altijd voorkomen dat je de plant sneller moet verpotten. Dit kun je herkennen aan de wortels die uit het potje komen of wanneer de plant de pot volledig vult. 

Je kan de vetplanten het hele jaar door verpotten, maar niet wanneer deze in bloei staan. De beste periode om je plant te verpotten is in maart of april.

Het verpotten werkt als volgt: kies voor een pot die 20% tot 30% groter is dan je huidige pot. Leg eventueel een laag met hydrokorrels op de bodem van de pot en vul de pot hierna met speciale potgrond voor vetplanten. Hierna zet je de plant in de pot! Groeien maar!

Ziektes

Een vetplant is een sterke plant. De plant is over het algemeen niet echt vatbaar is voor ziekten en plagen. Toch kan een vetplant wel degelijk ziektes krijgen. Wanneer de bladeren van de vetplant verkleuren dan duidt dit vaak op het hebben van verkeerde potgrond of juist te veel bemesting. Verpot de plant en kies voor de juiste potgrond.

Is de plant giftig?

Een vetplant kan giftig zijn. Let op dat dit wel verschilt per soort. Wil je nou weten of de vetplant die jij hebt giftig is? Dan raden we je aan om de naam in Google in te typen. Online vind je heel veel artikelen waar je wijzer kan worden.

Let er altijd wel goed op dat kinderen en huisdieren uit de buurt van een vetplant blijven. Mocht je zien dat er een hapje uit de plant is genomen, let dan goed op of er klachten ontstaan. Wanneer dit het geval is, neem dan zo snel mogelijk contact op met een arts.

Ongedierte

Staat een vetplant te veel op de tocht? Dan kan deze last krijgen van bladluis. Spuit de luizen met een plantenspuit eraf en gebruik speciaal bestrijdingsmiddel.

Succulent subsoorten

Subsoorten van de plant

De vetplant heeft heel veel soorten. De belangrijkste lichten wij voor je uit, zodat je een goed beeld hebt van wat je kunt verwachten.

Sansevieria’s
De Sansevieria’s oftewel de Vrouwentong is een klassieke kamerplant die we terugzien in heel veel woonkamers. Het is een enorm sterke kamerplant en je kunt de plant herkennen aan de lange bladeren die recht naar boven staan.

Agave
Een Agave plant heeft de look and feel van een echte tropische plant. De plant heeft brede dikke bladeren met aan de uiteinden stekels. De bladeren groeien direct uit de basis van de plant en zijn dik en vlezig. Een leuk weetje: de plant wordt in Mexico gebruikt voor de productie van Tequila en agavesiroop.

Aloe Vera
De Aloe Vera plant is misschien wel de meest bekende vetplant die we kennen. Het sap van de plant wordt wereldwijd gebruikt in medische en cosmetische hulpmiddelen. De gel van de plant zit boordevol eiwitten, vitamines en mineralen waardoor een helende werking heeft. Bovendien ziet de plant er ook nog eens prachtig uit. De lange dikke bladeren staan recht naar boven en hebben stekels aan het blad. Dit geeft een tropisch gevoel aan de ruimte.

Euphorbia
Deze plant lijkt in eerste instantie op een cactus, maar dat is niet het geval. De Euphorbia plant behoort tot echt tot de vetplant familie. Dit komt doordat deze plant wolfsmelk heeft, een cactus heeft dit niet. De Euphorbia komt zelf ook weer voor in diverse soorten en maten.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak geef je een vetplant water?

Een vetplant heeft weinig water nodig, omdat de plant zelf water opslaat in de wortels, bladeren of in de bladstengels. De vetplant lijkt erg veel op een cactus. Wij raden je aan om de vetplant alleen water te geven wanneer de grond droog is. Daarbij is het wel een aanrader om de plant meer water te geven dan in de winter.

Hoe verzorg ik een vetplant?

Een vetplant heeft weinig onderhoud nodig, omdat de plant vaak voor een lange tijd zonder water kan. Wel is het een aanrader om de plant maandelijks te besproeien met een plantenspuit. Bovendien raden we je aan om de plant plantenvoeding te geven. Doe dit maandelijks terwijl je een vetplant water geeft.

Hoe stek ik een vetplant?

Het stekken van een vetplant kan op twee diverse manieren. Heeft een vetplant bladeren? Dan kan je een vetplant stekken met losse blaadjes. Snijd de blaadjes van de buitenkant van de plant en neem hierbij een klein stukje mee van de stam. Hier groeien namelijk sneller nieuwe wortels uit. Hierna leg je het blad op de aarde. Gebruik hiervoor zaai- en stekgrond of normale potgrond.


Verder is het mogelijk om een vetplant te stekken met een steel. Knip de stengel af, verwijder de onderste blaadjes van de steel en laat de steel drogen. Wanneer dit is gebeurd dan raden we je aan om de stengel voorzichtig weer in de aarde te steken. Is dit gebeurd? Geef de stek dan om de drie dagen een beetje water. Hierna zul je zien dat er wortels groeien aan de vetplant en dat deze weer gaat groeien.