De Zamioculcas is een erg populaire plant in Nederlandse huiskamers. Dit komt met name door het eenvoudige onderhoud. Deze plant hoef je namelijk niet vaak water te geven: de plant slaat zelf water op in de wortels en stam. Naast het gemak van de plant, ziet de Zamioculcas er ook nog eens hartstikke mooi uit. Dit komt mede dankzij de volle bos met glanzend groene bladeren. Eigenlijk is deze plant een echte eyecatcher in elk interieur: landelijk, industrieel of modern. Het mooiste effect krijg je door enkele exemplaren bij elkaar te zetten. Feit is dat de plant sinds zijn introductie in 1996 ongekend populair is geworden.
Deze Zamioculcas plant is een prachtige plant met diverse opvallende kenmerken. De plant heeft verschillende stengels die uit de wortelstokken groeien. De stengels hebben een vorm van een veer, waardoor het ook wel veren worden genoemd. In deze ‘veren’ slaat de plant reservewater op, waardoor je deze plant niet vaak water hoeft te geven. De plant heeft prachtig glimmende bladeren waardoor deze plant absoluut opvalt in elke woonruimte.
De Zamioculcas staat ook wel bekend als de ZZ-plant of Emerald palm. De plant komt oorspronkelijk uit Zanzibar, Kenia en Madagaskar. Deze Afrikaanse plant komt voornamelijk voor in Oost-Afrika op de wat drogere plekken. Om deze reden blijft de plant supermooi zonder dat je veel water hoeft te geven.
In 1996 werd de plant in Nederland geïntroduceerd en was toen meteen al super populair in diverse woonkamers. Dat begrijpen we wel: deze plant heeft de looks en is ook nog eens onderhoudsvriendelijk.
De beste plek waar je de Zamioculcas neer kunt zetten is in de half-schaduw of in de zon. Houd er wel rekening mee: wanneer de Zamioculcas minder licht krijgt dan groeit deze langzamer. Zet je de plant wel op een plek met veel licht? Dan zal deze heel snel groeien. Wanneer je dus merkt dat je plant supersnel groeit, dan is het een aanrader om deze iets verder van het raam te zetten. Vergeet trouwens niet om de plant een beetje te draaien, want zo blijft deze plant overal gelijk groeien.
Wanneer je de plant net hebt, wees dan voorzichtig met zonlicht. De Zamioculcas wordt opgekweekt onder gefilterd licht, waardoor deze niet meteen veel zonlicht gewend is. Zet de plant daarom stap voor stap meer dichterbij het raam.
Wil je de kamerplant in de zomer naar buiten verplaatsen? Dat kan zeker! Houd hierbij wel rekening dat de overgang naar direct zonlicht niet meteen kan. Zet bijvoorbeeld de plant onder een afdakje zodat het niet de hele dag vol in de zon staat. Bovendien zorg je er zo ook voor dat de plant bij regenbuien geen water krijgt. Te veel water is voor deze plant echt niet goed.
De plant dient overdag op een plek te staan met een minimale temperatuur van 10 graden. ’s Nachts heeft de plant een omgeving nodig met een minimum temperatuur van 6 graden. Doordat de plant oorspronkelijk voorkomt op wat drogere plekken, is dit een hartstikke goede kamerplant en zal deze perfect groeien in de woonkamer.
De Zamioculcas is een plant die niet heel veel water nodig heeft. De plant behoort dan ook tot de ‘succulente’ planten, oftewel vetplanten. Deze planten slaan hun water op in het blad, wortels of de stam. De plant heeft een hekel aan het krijgen van te veel water, dus pas hier goed mee op. In de winter of herfst kun je plant het beste om de drie weken water geven. Tijdens warme zomerdagen, is het een aanrader om wel wekelijks te plant water te geven. Laat de potgrond altijd wel eerst droog worden voordat je weer water geeft. Hierbij moet je niet alleen de toplaag controleren, maar is het ook belangrijk dat je jouw vinger wat dieper in de grond steekt. Zo controleer je de vochtigheid.
De Zamioculcas kan goed tegen droge lucht, hierdoor is besproeien niet nodig. Wel is het een aanrader om dit te doen om het uiterlijk van de plant mooi te houden. Hierdoor komt er geen laagje stof op het blad en bovendien zal er dan ook niet zo snel ongedierte komen op het blad. Besproeien doe je ongeveer om de drie weken.
De Zamioculcas is een erg onderhoudsvriendelijke plant. Natuurlijk wil je wel dat de plant zo mooi mogelijk blijft, alsof je deze net nieuw hebt aangeschaft. Als je dit ook wilt dan is het een goed idee om de plant maandelijks in de zomer wat plantenvoeding te geven. Je kunt hiervoor standaard kamerplantenvoeding gebruiken. Geef de plant in de herfst en winter nooit voeding, want in deze seizoenen heeft de plant niet veel nodig, waardoor de plant anders over In deze periode heeft de plant bijna niks nodig.
Een bloeiende Zamioculcas in de woonkamer komt niet heel vaak voor. Mocht het toch zo zijn dat de Yucca tot bloei komt, let dan goed op. Dit is namelijk een teken dat je de plant niet goed verzorgd. Verwijder altijd de bloemen, want een Zamioculcas kost voor de plant veel energie.
De wortels van de Zamioculcas groeien niet naar beneden, maar vormen in de pot een grote knol. Deze knol wordt steeds breder. Hierdoor zal de plant uiteindelijk de zijkant van de pot bereiken, waardoor het een goed idee is om de plant in een grotere pot te zetten. Kies hiervoor voor een pot die 20% tot 30% groter is dan je huidige pot. Heb je een grotere pot? Dit zorgt ervoor dat de plant op een gezonde manier doorgroeit. Bovendien hoef je zo de plant in het begin minder water te geven. Dit komt doordat de extra grond zorgt voor een grotere buffer met water.
Gebruik geen hydrokorrels op de bodem. Het stilstaande water wat zich tussen de hydrokorrels verzameld, kan hierdoor makkelijk door de wortels worden bereikt waardoor de wortel uiteindelijk kan rotten. Wees hier dus altijd voorzichtig mee.
De Zamioculcas is een licht giftige kamerplant, dus let hier goed op wanneer je kinderen of huisdieren hebt. Is er bijvoorbeeld een hapje uit de plant? Bij klachten is het belangrijk dat je meteen contact opneemt met een arts.
De Zamioculcas kan last krijgen van ongedierte, zoals bladluis of spint. Controleer regelmatig de bladeren van de plant. Mocht de plant last hebben van ongedierte, dan kan je dit het beste bestrijden met een speciaal bestrijdingsmiddel.
De Zamioculcas komt uit de familie Araceae. Er zijn geen andere soorten van de Zamioculcas plant, omdat deze plant al een subsoort is.
Over het algemeen geldt dat de Zamioculcas niet van veel water nodig heeft, omdat deze plant het water zelf in de stam, wortels en bladeren opneemt. In de winter kun je de plant eens in de drie weken water geven. Tijdens warme zomerdagen is het een aanrader om de plant wekelijks water te geven. Controleer altijd wel de grond voordat je deze plant water geeft. Wanneer deze droog is dan kan je de plant weer nieuw water geven.
De Zamioculcas heeft weinig onderhoud nodig. De plant kan over het algemeen goed zonder water. Besproei de plant zo nu en dan om de plant glanzend te houden en om ongedierte te voorkomen. Bovendien is het een aanrader om de plant zo nu en dan speciale plantenvoeding te geven. Zo zorg je ervoor dat de plant gezond en sterk blijft!
Als je de plant wil stekken dan dien je een stengel af te snijden en deze in een pot met vochtige aarde te plaatsen. Hierna is het belangrijk dat je de grond lichtvochtig houdt.. Na een tijdje vormt de stek een wortelstok. Hieruit groeien nieuwe stengels en bladeren.
Het beste moment om je Zamioculcas te stekken is in de lente. Houd er wel rekening mee dat het stekproces best lang kan duren. Wil je nou een snellere manier? Scheur dan de plant. Dit doe je als volgt: haal de plant uit de pot en haal voorzichtig de wortels uit elkaar. Zo krijg je meerdere stengels met wortels krijgen die je vervolgens weer in een aparte pot kan zetten. En nu maar wachten tot de plant prachtig gaat groeien!
Omdat de wortels van de Zamioculcas niet naar beneden groeien, vormen ze in de pot een grote knol. Deze knol wordt steeds breder. Hierdoor zal de plant uiteindelijk de zijkant van de pot bereiken. Als dit gebeurt is het een aanrader om de plant te verpotten. Kies hiervoor voor een pot die 20% tot 30% groter is dan je huidige pot. Let op: gebruik bij het verpotten geen hydrokorrels op de bodem. Het stilstaande water wat zich tussen de hydrokorrels verzameld, kan hierdoor makkelijk door de wortels worden bereikt waardoor de wortel uiteindelijk kan rotten.